Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σημάδεψαν τους αδύναμους

Σημάδεψαν τους αδύναμους



Με μια νομικά και ηθικά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του, το υπουργείο Παιδείας καλεί από χθες τους διοικητικούς υπαλλήλους των 6 μεγαλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, να απογραφούν αυτοβούλως.
Τους απειλεί μάλιστα με ποινή αυτοδίκαιης αργίας, εάν δεν υπακούσουν στις εντολές του! Για να συμβεί αυτό και να είναι τυπικά νόμιμο, θα πρέπει να ψηφισθεί επίσης σχετική τροπολογία του Υπαλληλικού Κώδικα, η οποία κατατέθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Το εξωφρενικό είναι ότι οι υπάλληλοι καλούνται να απογραφούν μόνοι τους, μέσα σε προθεσμία 5 ημερών. Και αυτό, γιατί πρέπει να προλάβουμε τις ημερομηνίες που μας έθεσε η τρόικα (τέλος Οκτωβρίου) για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της διαθεσιμότητας. Καθιστώντας όμως τους πολίτες προσωπικά υπεύθυνους για τη δική του ανικανότητα, το κράτος αντιστρέφει την πραγματικότητα, μεταθέτοντας σε άλλους τις δικές του ευθύνες.
Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, καλούνται να απογραφούν οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων Πάτρας, Θεσσαλίας και Κρήτης.
Από αυτούς θα επιλεγούν οι 1.349 που θα τεθούν τελικώς σε διαθεσιμότητα. Ο μνημονιακός στόχος δεσμεύει την κυβέρνηση να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι ώς το τέλος του 2014 και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι. Μέχρι σήμερα, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αποσαφηνίσει εάν οι απολύσεις θα προέλθουν από τις διαθεσιμότητες ή αν απλά οι τελευταίες είναι ο προθάλαμος επιπλέον απολύσεων.
Ωστόσο, η εμμονή να «φύγουν» εν μια νυκτί, χωρίς σαφή κριτήρια επιλογής, τόσο πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι από τα πανεπιστήμια της χώρας θέτει σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους, όπως επανειλημμένα έχουν διακηρύξει οι πρυτανικές αρχές.
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πρυτάνεων και ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να αποχωρήσουν τόσο πολλοί υπάλληλοι (πάνω από 300).
Η Παιδεία έχει μπει στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών. Οι μαζικές διαθεσιμότητες στα ΑΕΙ οδηγούν εξ αντικειμένου σε συρρίκνωση το έργο τους και απαξιώνουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Μόνοι ευνοημένοι από τις ατελείωτες περικοπές, οι ιδιώτες. Τρόικα και κυβέρνηση, αντί να επενδύουν στην Παιδεία, την αντιμετωπίζουν ως περιττή πολυτέλεια. Και αυτό είναι ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του τόπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου