Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Δυο καραβιές όπλα και η Χρυσή Αυγή

Δυο καραβιές όπλα και η Χρυσή Αυγή

Επί πεντέμισι ώρες κατέθετε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο πρώην αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού Εντουαρντ Πρινγκλ Στέισι, για τα 4.000 όπλα που «χρεώνει» στον πρώην συνεργάτη του, Αναστάσιο Πάλλη
Ο Βρετανός -ο οποίος είχε υποβάλει αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητούσε να συσχετιστεί η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή με τις καταγγελίες του σχετικά με την αποθήκευση μεγάλου αριθμού όπλων σε εγκαταστάσεις του ιδρυτή του ιδρύματος Πάλλη- πέρασε το κατώφλι του αντιτρομοκρατικού επιτελείου στις 11.30 το πρωί της περασμένης Τρίτης, συνοδευόμενος από τη διερμηνέα του.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται με εντολή της εισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τυχόν διαπλοκές της νεοναζιστικής οργάνωσης με επιχειρηματικά κέντρα, ο Εντ. Στέισι μίλησε στους αστυνομικούς για τα υπερσύγχρονα «ομοιότυπα» τυφέκια.
Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει όσα υποστήριξε στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο ο Βρετανός. Ο Εντουαρντ Στέισι στην κατάθεσή του διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει «αν ο Αν. Πάλλης δίνει όπλα στη Χρυσή Αυγή», δικαιολογώντας το αίτημά του για συσχετισμό της υπόθεσης με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το οπλοστάσιο του νεοναζιστικού μορφώματος στην Ελλάδα και τις έρευνες που διενεργούνται από τις αστυνομικές αρχές για την «ανακάλυψη κρυμμένου παράνομου οπλοστασίου». Ο,τι δηλαδή είχε αναφέρει και στο έγγραφο που υπέβαλε, μέσω του συνηγόρων του, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ανά 20 σε κούτες...
Είπε στους αστυνομικούς ότι τα όπλα αυτά ήταν τοποθετημένα ανά 20 σε κούτες, οι οποίες γέμιζαν δύο «ναυτικά» κοντέινερ (σ.σ. κοντέινερ πολύ μεγαλύτερα σε χωρητικότητα από εκείνα που μεταφέρουν νταλίκες και αεροπλάνα), το 2011, όταν ακόμη συνεργαζόταν με τον επιχειρηματία και εμφανιζόμενο ως μέτοχο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ο Αναστάσιος Πάλλης του τα έδειξε, προτρέποντάς τον μάλιστα να πιάσει μερικά, όπως και έγινε. Οταν εκείνος τα περιεργάστηκε όμως -πρόσθεσε- διαπίστωσε ότι τα όπλα επ' ουδενί ήταν είτε μουσειακά είτε απασφαλισμένα, αλλά «απολύτως λειτουργικά». Επιπλέον, στην κατάθεσή του υποστηρίξε ότι ο επιχειρηματίας, αφού πρώτα του έδειξε τα όπλα, του ζήτησε να του βρει ένα barett (βαρύ τυφέκιο των 50 mm καταστροφής ελαφρών τεθωρακισμένων-ΤΟΜΠ). Οταν δε ο Βρετανός τον ρώτησε αν το ήθελε απενεργοποιημένο, θεωρώντας ότι το ήθελε για το μουσείο του, εκείνος φέρεται να του απάντησε: «Οχι, ενεργό».
Οι αστυνομικοί φέρονται να τον ρώτησαν πώς γνωρίζει ότι δεν επρόκειτο για «μουσειακά» κομμάτια και τι έκανε για να διαπιστώσει ότι είναι λειτουργικά. Ο Βρετανός -υπεύθυνος για παροχή ασφάλειας σε πλοία με σκοπό την αντιμετώπιση της πειρατείας- τους εξήγησε ότι είναι γνώστης του αντικειμένου λόγω της δουλειάς του, ενώ επικαλέστηκε και το συνεργάτη του στην κοινή τους εταιρεία, ο οποίος -σύμφωνα με την κατάθεσή του- είδε τα όπλα σε επόμενη από κοινού επίσκεψή τους στην Ελλάδα και μάλιστα έπιασε κάποια από αυτά.
Στο ίδρυμα «ΠΑΛΙΣ»
Ο Εντ. Στέισι κατέθεσε στις Αρχές ότι ο ίδιος ο Αναστάσιος Πάλλης φέρεται να του αποκάλυψε πως τα όπλα αυτά είναι 4.000 και πως τα διατηρούσε στο χώρο όπου στεγαζόταν εκείνη την περίοδο το... μουσείο του ιδρύματος «ΠΑΛΙΣ», σε δρόμο της περιοχής Σπάτων-Κορωπίου σε «απόσταση πέντε λεπτών από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με το αυτοκίνητο, με κατεύθυνση προς Γλυφάδα».
Πρόσθεσε ότι στενός συνεργάτης του Αν. Πάλλη -τον οποίο κατονόμασε στις Αρχές- του είπε τότε «πως θα μεταφέρουν την αποθήκη γιατί ο χώρος πλέον δεν τους αρκεί, σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπου και ο ίδιος (σ.σ. ο Στέισι) θα μπορούσε να κάνει εκεί σκοποβολή», χωρίς ωστόσο να του αναφέρει το σημείο.
Για τον Ρέστη
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό είναι ένας εκ των δραστών της αρπαγής του Βρετανού, που έγινε το πρωί της 27ης Νοεμβρίου του 2012, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από ανθρώπους του πρώην συνεργάτη του, όπως έχει καταγγείλει με συνέντευξή του στις 21 Απριλίου 2013 στην «Κ.Ε.».
Για την υπόθεση αυτή, που ερευνάται από τις Αρχές, η «Κ.Ε.» είχε επικοινωνήσει τότε με τον Αναστάσιο Πάλλη, ο οποίος είχε αποδώσει την καταγγελία του Βρετανού «στο πλαίσιο των πολλών ψευδών υποθέσεων που προσπαθεί η πλευρά Ρέστη να του ανοίξει», καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ, προς το παρόν, δεν αντιδράω. Περιμένω».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ρώτησαν με επιμονή, αλλά και διακριτικότητα, πώς και δεν έλεγξε το ποιόν του ανθρώπου με τον οποίο επρόκειτο να συνεργαστεί. Ο Βρετανός τούς απάντησε πως είχε ψάξει στο Google για τον ποιόν του εφοπλιστή Βίκτορα Ρέστη, αλλά όχι και για τον Αναστάσιο Πάλλη, για τον οποίο υποστήριξε: «...τον είχα μπροστά μου και δώσαμε τα χέρια. Τον εμπιστεύτηκα».
Ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του ιδρύματος «ΠΑΛΙΣ» καταζητείται για την υπόθεση της FBB, για την οποία έχει ήδη προφυλακιστεί ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου