Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση μομφής: Τριήμερη μάχη

Οι σημαντικότερες εξελίξεις-ΝΑΙ θα ψηφίσουν ΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Πρόταση μομφής: Τριήμερη μάχη


Η Ολομέλεια της Βουλής στο ξεκίνημα της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές Μαίνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. «Παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, «ΝΑΙ» ΚΚΕ και ΑΝΕΛ. Η πρόταση μομφής «δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα» είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.

 

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήστε τη συνεδρίαση.
 
Σάββατο και Κυριακή αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία.
 
Στόχος της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ, είναι να αναδειχθούν οι ενδοκυβερνητικές ρωγμές και διαφωνίες κυρίως από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ως προς τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και τη στάση που τηρεί η ΔΗΜΑΡ, στο εσωτερικό της οποίας επίσης καταγράφονται τριγμοί. 

 

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση -μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε "πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας" την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα".

 

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν "παρών".

 

Σε προσπάθεια “να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ” και “να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών όπως ο Μανώλης Γλέζος”, αποδίδει ο υπουργός Πολιτισμού  Πάνος Παναγιωτόπουλος την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την απόφασή του να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. “Η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το γενικό κλίμα στη χώρα” σχολίασε σε δεύτερη φάση ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής.
“Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν διασπάται” και “είναι συμπαγής” είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας.
Η Ολομέλεια της Βουλής στο ξεκίνημα της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές
«Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με το ένα πόδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αντιθέτως αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μια δύναμη αντίδρασης και αναχρονισμού. Και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ μαζί για να καλύψουν τις διαφορές και την αμηχανία τους αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης» υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
 
 

Πρωινή συνεδρίαση Παρασκευής

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ζήτησε κανονικές συνδριάσεις το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ η συζήτησε ξεκίνησε με τους δύο εισηγητές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Δραγασάκη και Ν. Βούτση. 

 

Ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε πως "Κάνουμε την πρόταση για να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στο Κοινοβούλιο" και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. "Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας που θα συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια για μια κοινωνία αλληλλεγγύης. Η κατάθεση της πρότασης μομφής είναι πολιτικό και ηθικό χρέος μας", τόνισε και πρόσθεσε:

 

"Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με κάθε τρόπο επιφέρει δυστυχία. Η κυβέρνηση δεν έχει το κύρος να διεκδικήσει προς όφελος συνολικά της κοινωνίας. Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε πάνω στο «συγνώμη» του κ. Σαμαρά για τις αντιμνημονιακές του θέσεις, πάνω στην υποταγή. Η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να διαπραγματευτεί γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μόνο της χρέος πλέον είναι να παραιτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στη χώρα να διεκδικήσει μια βιώσιμη θέση στην Ευρώπη και προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.  Τα Μνημόνια θα τα ακυρώσει ο λαός με την ψήφο του. Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους".

 

Τον κ. Δραγασάκη διαδέχθηκε στο βήμα και ο δεύτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο εισηγητές από το κόμμα που καταθέτει το σχετικό αίτημα.

 

Ο κ. Βούτσης σημείωσε: "Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ζούμε μια απαράδεκτη προσπάθεια  να μπει η Δημοκρατία στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή στο απόσπασμα. Προκειμένου να εφαρμόζονται αντικοινωνικές πολιτικές πάνω στο σώμα του λαού μας. Όποιος συμψηφίζει τις αντιδράσεις του λαού μας με εγκληματικές ενέργειες, προσπαθεί άτεχνα να καλύψει την κυβερνητική πολιτική. Δε δεχόμαστε το διακοσμητικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα".

 

Η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, στις ομιλίες τους, τήρησαν κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Υπεραμύνθηκαν της οικονομικής πολιτικής και εξέφρασαν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. « Όταν ο πρωθυπουργός βάλλεται και επιχειρείται η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας, τότε υπονομεύεται η διαπραγματευτική ισχύς και της χώρας και του λαού» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να γλιτώσει από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, που του δημιουργούν οι συνιστώσες τού κόμματός του.
 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής τόνισε πως "η ελληνική κοινωνία βιώνει τους εφιάλτες της ανεργίας και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους".

 

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, γίνεται σε λάθος χρόνο και αφήνει στο σκοτάδι την ελληνική κοινωνία αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για νέο εκλογικό νόμο που πρότεινε το κόμμα του. Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει αδύναμη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και δεν μπορεί να κάνει τη νέα διαπραγμάτευση που απαιτείται με τους δανειστές της χώρας. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και υπόσχεται επιστροφή στο 2009, «δηλαδή στον απεριόριστο δανεισμό της χώρας χωρίς καμία ουσιαστικά παραγωγική ανασυγκρότηση».

 

Στο βήμα της Βουλής μίλησε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γιοβανόπουλος, ενώ την υπερψήφιση της πρότασης μομφής δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης από την ΧΑ.

 

Ο Ευ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας της διαδικασίας επειδή απουσιάζουν οι προφυλακισμένοι βουλευτες της Χ.Α.

 

Ο κ. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ δήλωσε: "Θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης μομφής αλλά «θα αποκαλύψουμε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο".

 

«Από εδώ και πέρα οι Έλληνες βουλευτές δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη συλλογική ευθύνη» δήλωσε σήμερα από το Αρκάδι της Κρήτης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «ο κάθε ένας που θα ψηφίσει την κυβέρνηση αυτή, θα ψηφίσει ουσιαστικά τη δυνατότητα της τρόικας, μέσω της ελεγχόμενης κυβέρνησης, να κατασχεθούν τα σπίτια των Ελλήνων, να δημευτούν τα χωράφια που καλλιεργούν οι αγρότες μας, να συνεχίσει το έργο αυτό, που οδηγεί στην ύφεση, στην ανεργία, στις αυτοκτονίες και στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας».

Είπε επίσης ότι κανείς από τους 300 βουλευτές δεν μπορεί πλέον «να κρυφτεί πίσω από την κομματική πειθαρχία ή από την εντολή του εκάστοτε αρχηγού» και εκτίμησε ότι όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης θα έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες, «εάν θα συναινέσει στη συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, να σβήσουν όλα τα σκάνδαλα, να μη δημευθεί η περιουσία κανενός πολιτικού παρά μόνο των πολιτών και να δοθεί άφεση αμαρτιών σε εκείνους που έφαγαν τη σάρκα της χώρας».

Τέλος τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «υπέρ τη πτώσεως αυτής της κυβέρνησης».


Βραδινή συνεδρίαση Παρασκευής

Στη Βουλή εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε συνομιλία με δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρόταση μομφής «δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα».

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την πολιτική σταθερότητα και την παραμονή στο ευρώ και πως «τα θαύματα είναι προνόμια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της κυβέρνησης». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη στάση της βλάπτει τη χώρα. 

 

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε τον «κοινωνικό πόνο της ανεργίας και της φτώχειας» όμως πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται διά μιας. Σημείωσε ότι προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος και οι απελευθερώσεις αγορών. Ανέφερε, επίσης, ότι στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των σιδηροδρόμων.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Υποστήριξε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής κι ενωμένη και απηύθυνε έκκληση για ψήφο εμπιστοσύνης.

 

«Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την εγκληματικότητα, χωρίς καμία βοήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Χαρακτήρισε επίτευγμα μας τη διάλυση καταλήψεων όπως στη Βίλα Αμαλία. «Σφραγίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και καθαρίσαμε το κέντρο της Αθήνας με τον Ξένιο Δία» ανέφερε ο Ν. Δένδιας. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις απελάσεις. 

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής και πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στη διώξή της. 

Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η μάχη για την ασφάλεια με την ανδιάρθρωση της αστυνομίας και η μεγάλη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. «Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραμύθια της Χαλιμάς» είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. 

 

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε από το βήμα της Βουλής ότι πέρα από τα ΜΑΤ και την ΕΡΤ, το βασικό πρόβλημα δημοκρατίας είναι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση φοβάται κι ενοχλείται από την ταξική πάλη, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες που είναι εξίσου επικίνδυνες με τον φόβο. «Χρειαζόμαστε κίνημα ανατροπής και όχι αλλαγής κυβέρνησης» είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ επανέλαβε ότι αν ο λαός δεν πιστέψει στη δύναμή του και στην ικανότητα του να νικήσει, τα πράγματα θα είναι σκούρα.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο της Βουλής ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν, καθώς στο βήμα ανέβαιναν συνεχώς υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ άφησε αιχμές για την απουσία βουλευτών της κυβέρνησης από τη συνεδρίαση.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και τόνισε: «Πρέπει να φύγετε». Σημείωσε ότι η πρωτοφανής ύφεση έχει προκαλέσει δεινά, όπως η τεράστια ανεργία. Αναφέρθηκε στη μείωση μισθών και στον μνημονιακό στόχο για ακόμα χαμηλότερους μισθούς. «Ούτε θέατρο δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις, γιατί έχει υπογράψει το μνημόνιο και τα έχει δώσει όλα» είπε ο κ. Στρατούλης.
 
 

Πρωινή συνεδρίαση Σαββάτου
 
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «φορέα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκιστικής αντίληψης» και «κολλημένο στην ιδεοληψία του παρελθόντος» Υποστήριξε ότι «οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε ρεαλιστικό σχέδιο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης του.
 

«Παρών» θα ψηφίσουν οι επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για λάθος και πρόσθεσε: «Την καταψηφίζουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αρκείται στη μέριμνα για τους εθνικούς λογαριασμούς και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην ιδιωτική οικονομία, την οικονομία των οικογενειών. Καταδικάζουμε την πολιτική των εύκολων υποσχέσεων και της δημαγωγίας, αλλά και την άρνηση για μάχη κατά της ανεργίας και της ύφεσης». Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την κατάθεση της πρότασης μομφής «κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «επιτομή του τακτικισμού και του καιροσκοπισμού».  Για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε πως «οι διαμαρτυρίες κατά της αυταρχικής και απαράδεκτης απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι στα όρια της δημοκρατίας, εκτός από την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων και την ακύρωση της λειτουργίας τους».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου