Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ισόβιος πολιτευτής και με... μονιμότητα στο κράτος

Ο ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ
 
Ισόβιος πολιτευτής και με... μονιμότητα στο κράτος

Γιάννης Σαραντάκος

Σε νεαρή ηλικία (πρώτος δεξιά) σε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νεολαίας της ΝΔ.  Xάρης Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλος
Αυτό είναι το πλήρες όνομα του συλληφθέντα προέδρου του Νοσοκομείου «Α. Κυριακού», στο πρόσωπο του οποίου «καθρεφτίζονται» οι πρακτικές που ακολούθησε το πολιτικό σύστημα (και δη τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία 30ετία) και που εν τέλει οδήγησαν στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Ο κ. Τομπούλογλου, με μοναδικό του εφόδιο τις κομματικές περγαμηνές, αναρριχήθηκε ταχύτατα σε κρατικά αξιώματα και έκανε πράξη το σύνθημα «το κράτος στο κόμμα, το κόμμα στο κράτος». Το μόνο που δεν κατάφερε ήταν να εκλεγεί βουλευτής, παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε απόλυτα από τον κομματικό μηχανισμό και από τους πολιτικούς φίλους που απέκτησε από τη θητεία του στην ΟΝΝΕΔ.
Τις εξελίξεις σχολίασε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος της διαφημιστικής εταιρείας Αγαμέμνων Τάτσης. «Η τραγικότητα της σύλληψης παραμονή Χριστουγέννων ενός δημόσιου λειτουργού για διαφθορά προκα
Τις εξελίξεις σχολίασε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος της διαφημιστικής εταιρείας Αγαμέμνων Τάτσης. «Η τραγικότητα της σύλληψης παραμονή Χριστουγέννων ενός δημόσιου λειτουργού για διαφθορά προκαλεί το κοινό αίσθημα και μας γεμίζει με σκέψεις και αμφιβολίες. Αποτελεί όμως και δείγμα ότι κάτι αλλάζει. Οτι ίσως, κάποια μέρα, τέτοιες έκνομες και προκλητικές συμπεριφορές δεν θα έχουν θέση στον δημόσιο βίο της χώρας μας», δήλωσε.

Mάλιστα την περίοδο του 1986, που τα πάθη ήταν έντονα στην ΟΝΝΕΔ, ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής φράξιας νεολαίων που τάσσονταν υπέρ του Εβερτ και έφεραν τον τίτλο «οι τόμπηδες»... ορμώμενοι από το όνομα του υποστηρικτή τους, Χάρη Τομπούλογλου.
Εθιμικώ δικαίω
Σ
τις φωτογραφίες από τα παλιά, εύκολα κανείς διακρίνει τον κ. Τομπούλογλου δίπλα στον Μ. Εβερτ, ο οποίος και τον έβαλε στις εκλογικές λίστες της ΝΔ το '96 , στον κ. Κ. Καραμανλή (που στήριξε το 1997), αλλά και στους πρώην προέδρους της «γαλάζιας» νεολαίας κ. Β. Μεϊμαράκη και Γ. Βουλγαράκη. Ωστόσο, οι διαδοχικές εκλογικές του αποτυχίες του άνοιξαν άλλους δρόμους καθώς αξιοποίησε πλήρως το... εθιμικό δίκαιο στην ελληνική πολιτική σκηνή, που υπαγορεύει ότι οι πολιτευτές διορίζονται σε ανώτατα κρατικά αξιώματα μέχρι να... θέσουν ξανά υποψηφιότητα.
Ο κ. Τομπούλογλου διετέλεσε πρόεδρος του Ταμείου Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Τ.Ε.Α.Α.Π.Α.Ε.) (1989-1991), αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» (1989-1993), πρόεδρος και ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» από το 2012, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας με την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη «Νέα Εποχή» (από το 2011 έως σήμερα), εκλεγμένος Εκπρόσωπος του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και μέλος της επιτροπής «Πολιτισμού και Αθλητισμού» (από το 2012 έως σήμερα) και εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της επιτροπής «Ισότητας και Θεσμών» (από το 2011 έως σήμερα).
Στο πεδίο της πολιτικής, δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πει ότι ο κ. Τομπούλογλου έκανε τη... διαφορά. Ωστόσο, είχε την τόλμη να δραστηριοποιηθεί σε περιοχές της Β΄ Αθηνών, όπου η ΝΔ δεν ήταν το δημοφιλέστερο κόμμα.

Θεωρήθηκε ισχυρός παράγοντας στη Ν. Φιλαδέλφεια, στους Αγ. Αναργύρους και στη Ν. Χαλκηδόνα, γεγονός που οδήγησε πολλά ισχυρά ονόματα του κόμματος να προστρέξουν στη βοήθειά του. Τα πρόσωπα αυτά, βέβαια, όταν ήρθαν στην εξουσία δεν ξέχασαν τον Χ. Τομπούλογλου και τον αντάμειψαν με θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό.
Η πρώτη του απόπειρα να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ήταν το 1996, όταν ο Μ. Εβερτ τον συμπεριέλαβε στους συνδυασμούς. Είχε προηγηθεί η κάθοδός του στις δημοτικές εκλογές του '94, όταν έχασε το αξίωμα του δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας για λίγες δεκάδες ψήφους.
Το 1996 θέτει υποψηφιότητα για τη Βουλή, αλλά δεν εκλέγεται παρά το ότι καταφέρνει να συγκεντρώσει 26.000 σταυρούς. Η ΝΔ έρχεται δεύτερο κόμμα, χάνει το bonus και ο κ. Τομπούλογλου βλέπει το όνομά του να βρίσκεται κάτω από τις ισχυρές πολιτικές οικογένειες Βαρβιτσιώτη, Πετραλιά, Λιάπη κ.λπ.
Στο συνέδριο του '97 κάνει το άλμα και από υποστηρικτής του Μ. Εβερτ μετακινείται στο στρατόπεδο του κ. Κ. Καραμανλή, κινητοποιώντας πολλούς φίλους του από την εποχή της ΟΝΝΕΔ.
Απόσυρση υποψηφιότητας
Α
πό εκείνη την περίοδο ο κ. Τομπούλογλου αρχίζει να προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές, θεωρώντας ότι θα τον συμπαρασύρει το «κύμα» της ανανέωσης που είχε προκληθεί από την εκλογή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος. Ξεκινά πρώτος από όλους τους συνυποψηφίους του την προεκλογική καμπάνια και οι μετρήσεις που γίνονται στη Ρηγίλλης τότε, τον φέρουν μεταξύ των προσώπων που θα εκλεγούν στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις κάλπες ξεσπά το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την προσωπική ζωή του υποψήφιου βουλευτή.
Κάποιοι τον απειλούν με την ύπαρξη ενός βίντεο (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το υλικό δίδεται σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης) στο οποίο «πρωταγωνιστεί». Το κλίμα αλλάζει άρδην και στο επιτελείο του κ. Καραμανλή σκέφτονται πλέον το ενδεχόμενο της απόσυρσης του υποψηφίου, κάτι που γίνεται λίγες ημέρες αργότερα. Κάπου εκεί τελειώνει και η πολιτική διαδρομή του κ. Τομπούλογλου.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν πτοείται και πάλι. Θεωρεί ότι ο χρόνος θα «γιατρέψει» τις πολιτικές του πληγές και φροντίζει να ανανεώσει τις πολιτικές του φιλίες στη Β' Αθηνών, με στόχο να είναι και πάλι υποψήφιος για την κεντρική πολιτική σκηνή.
* Σε νεαρή ηλικία (πρώτος δεξιά) σε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νεολαίας της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου