"Πρωταθλητές" στη μείωση των πραγματικών αμοιβών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακόμη και μεταξύ των χωρών που έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο, είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων θα παραμείνουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα, καθώς το Μνημόνιο, που το 2012 υπαγόρευσε τη δραματική μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 ετών, προβλέπει επίσης ότι θα είναι "παγωμένοι" μέχρι και το 2016. Επιπλέον η διαμόρφωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, στη δικαιοδοσία του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και όχι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν και επισήμως καταργηθεί.
Έτσι οι παρασκηνιακές επαφές για την υπογραφή μιας τυπικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2014, που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών (πλην ΣΕΒ) οργανώσεων, έχει μοναδικό αντικείμενο τη διατήρηση του επιδόματος γάμου (δηλαδή του 10% των αποδοχών).
Η μείωση των πραγματικών εργατικών αμοιβών στη χώρα μας φθάνει στο 23,8%, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ. Μάλιστα η έρευνα αναδεικνύει ότι η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι πολύ κατώτερη από εκείνου στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα ο ελληνικός πραγματικός (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό κ.λπ.) κατώτατος μισθός φτάνει το… 75% του αντίστοιχου πορτογαλικού, αν και η σχέση μεταξύ των δύο κατώτατων μισθών είναι ακριβώς αντίστροφη σε ονομαστικό επίπεδο, δηλαδή με βάση πόσα ευρώ παίρνει ο κάθε εργαζόμενος «στο χέρι»… Την ίδια στιγμή το 80% των νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μετά το 2012 προβλέπουν μειώσεις στους μισθούς.
Στην έρευνα τονίζεται ότι στον δημόσιο τομέα οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων «πάγωσαν» το 2009, το 2010 μειώθηκαν μεταξύ 12%-20% και την περίοδο 2011-13 μειώθηκαν πάλι πάνω από 17%. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 5% το 2010, μειώθηκαν και πάλι μεταξύ 3,5%-10% το 2011 και αναβλήθηκε η παροχή των ετήσιων μπόνους.
Στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 5%-7% το 2009 και κατά 5%-8% το 2010 και τέλος στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 6,5%-12,5% το 2013.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε κατά 22% το 2012 (κατά 32% για τους νέους εργάτες κάτω από 25 ετών), ενώ "πάγωσαν" στην Πορτογαλία το 2011.
Στην Ιρλανδία οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν κατά… 1 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011 και επανήλθαν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου και τέλος στην Κύπρο αναβλήθηκε η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και δεν πρόκειται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.