Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρη Κοντού ζήτησαν για άλλη μία φορά χθες το μεσημέρι γιατροί - μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσε ο ΙΣΑ, με τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
"Ο υπουργός Υγείας και ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ θαυμάζουν τώρα τα συντρίμμια της πολιτικής τους! Ο κόσμος υποφέρει και χιλιάδες λειτουργοί της Υγείας πετάγονται στον δρόμο! Με τερτίπια ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική Υγείας".
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους συγκεντρωμένους γιατρούς, και συμπλήρωσε: "Οι γιατροί δεν εκβιάζονται! Τέρμα, κ. Γεωργιάδη! Ο ιατρικός κόσμος είναι πικραμένος και θλιμμένος, γιατί η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι εχθρική προς την πολύχρονη προσφορά των γιατρών".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "αυτοί οι οποίοι προσβάλλουν τους γιατρούς, θα φύγουν σύντομα! Ζητάμε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ή να παραιτηθεί ή να λύσει τώρα όλα τα επείγοντα προβλήματα του Οργανισμού σε σχέση με τους γιατρούς", ενώ ο γενικός γραμματέας του ΙΣΑ Στάθης Τσούκαλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Θεωρώ ως μία μεγάλη ντροπή τον νέο νόμο για την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θέλω να επισημάνω ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ένα εφεύρημα του κ. Γεωργιάδη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίο έχει υπαγορεύσει η τρόικα για απολύσεις γιατρών από το σύστημα".

Αναγνωρίζουν προβλήματα στο πλαφόν συνταγογράφησης...

Την ίδια στιγμή, ως ομολογία αποτυχίας της φαεινής ιδέας για την καθιέρωση πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, και μάλιστα σε ύψος ίσο με το 80% σε σχέση με το ύψος της συνταγογράφησης φαρμάκων για το 2013, μπορεί να χαρακτηρισθεί η νεότερη ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στην οποία αναφέρεται ότι αυξάνεται στο... 90% το περίφημο πλαφόν της συνταγογράφησης φαρμάκων για το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ)!
Με την ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και εμφανίζει επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία "από ένα σύνολο 43.143 ιατρών, μόνον οι 950 από αυτούς είχαν στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή στα μισά του μήνα, ξεπεράσει το πλαφόν στην συνταγογράφηση, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του συνόλου"...

ΠΙΣ: Να ζητήσουν συγγνώμη, όχι να καθυβρίζουν!

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ τονίζει μεταξύ άλλων: "Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αντί να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη από τους ιατρούς και τον ελληνικό λαό για όσα επιχειρούνται σήμερα, καθυβρίζουν και συκοφαντούν το ιατρικό σώμα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθιστά σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο ιατρικός κόσμος δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και δεν αποδυναμώνεται. Οι απειλές και οι εκβιασμοί προσβάλλουν τη δημοκρατική λειτουργία και την ηθική τάξη, όσο και εάν εκείνοι οι οποίοι τις επιχειρούν, επιδιώκουν να αποδείξουν το ορθόν της 'μεταρρύθμισης - διάλυσης' της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Όσοι ιατροί επιθυμούν να κάνουν αίτηση για είσοδό τους στο νέο σύστημα, έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας, ή ακόμη να μην αποδεχθούν ή και να αποχωρήσουν από το σύστημα στο μέλλον, εάν εκείνοι θεωρήσουν ότι οι συνθήκες είναι μειωτικές και απαξιωτικές για το λειτούργημά τους".

ΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ Αττικής: Φασιστικού τύπου απειλές!

Σε δική του ανακοίνωση, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ Αττικής "καταγγέλλει τις τρομοκρατικές, φασιστικού τύπου απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εκτός του ότι με τις εκβιαστικές ρυθμίσεις του νόμου επιδιώκει να κάνει τους γιατρούς να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τις δομές της ΠΦΥ, απειλεί, πως όποιος γιατρός υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ και τελικά επιλέξει να παραμείνει στο ιδιωτικό του ιατρείο θα 'τιμωρηθεί' με αποκλεισμό από συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στο ιατρείο του".

ΠΟΣΕ - ΙΚΑ: Χαμός στις υπηρεσίες του ΙΚΑ!

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) περιγράφει σε ανακοίνωσή της με τα πιο μελανά χρώματα τις τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες έχει προκαλέσει στις υπηρεσίες του ΙΚΑ το λουκέτο στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ όλης της χώρας:
"Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη και ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης, να κλείσει σε μια νύχτα όλες τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ με την ίδια εγκληματική προχειρότητα που τις δημιούργησε. Οι πολίτες σπεύδουν στα Διοικητικά Υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προσπαθώντας να πληροφορηθούν, για τα ραντεβού με τους γιατρούς, τις Υγειονομικές επιτροπές, τις αναρρωτικές άδειες, την συνέχιση υποβολής τους στις μονάδες τεχνητού νεφρού και πλήθος άλλων υπηρεσιών των μονάδων υγείας, που σημειωτέον, με αρκετές από αυτές τα τοπικά υποκαταστήματα συστεγάζονται. Δυστυχώς, τα έντονα παράπονα, τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή για το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ, τα εισπράττουν πάλι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ