Η παράσταση «ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται» μόλις ξεκίνησε...
Είναι 5,5 δισ, όπως λέει η ελληνική πλευρά, το πρόσθετο ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή 20 δισ, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times; Αν βρεθεί ένας συμβιβασμός, θα πρόκειται για τα 11 δισ. που περισσεύουν από το πακέτο των περίπου 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα οποία πέρασαν στο ελληνικό χρέος, χωρίς ποτέ να γίνει η υπεσχημένη ένεση ρευστότητας στην αγορά, δηλαδή να περάσει ένα μέρος των χρημάτων στην πραγματική οικονομία. Σε αυτό το "μαξιλάρι" των 11 δισ ευρώ προσέβλεπε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν τα νέα μέτρα λιτότητας. Η Τρόικα της το παίρνει χωρίς πολλά-πολλά, άλλά έτσι κι αλλιώς τα νέα μέτρα θα πέσουν στο τραπέζι μετά τις εκλογές του Μαίου.
Πέρα από τις βολικές κραυγές για "βρώμικο πόλεμο" των δανειστών, γεγονός είναι ότι το ΔΝΤ φτιάχνει το κατάλληλο σκηνικό για να προετοιμάσει την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει χωρίς βαρβάρους αλλά με μνημόνιο. Οπως όλα δείχνουν, ένα τρίτο πακέτο είναι έτοιμο στο συρτάρι του Β. Σόιμπλε και μας περιμένει, αλλά τα διλήμματα θα έρθουν μετεκλογικά και αφού έχουν διαμορφωθεί τα νέα πολιτικά δεδομένα που θα προκύψουν από τις κάλπες.
Βέβαιο είναι ότι οι δανειστές, εγείροντας συνεχώς ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της χώρας, μετριάζουν σκοπίμως τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται σε μια προεκλογικού χαρακτήρα παροχολογία. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αμφισβητούν το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως το προσδιορίζει η ελληνική πλευρά και θέτουν θέμα βιωσιμότητάς του, δηλαδή αμφιβάλουν για τη διάρκεια που θα έχει, με αποτέλεσμα να ζητούν ένα μέρος των εσόδων να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014.
Η ουσία είναι ότι θέλουν να συγκρατήσουν την κυβέρνηση από τη διανομή έκτακτων ενισχύσεων σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους, ίσως και δικαστικούς, διαβλέποντας διαθέσεις για πολλά πασχαλιάτικα δώρα προκειμένου να συσπειρωθούν δυνάμεις γύρω από τη ΝΔ με τον παραδοσιακό τρόπο του παλαιοκομματισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι, ξαφνικά, επανέρχεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο με Απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα. Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται μέχρι και 150 ευρώ τον μήνα και το δικαιούνται, μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):
Πάντως, με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, διευκρινίζοντας ότι ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011.
Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει ότι η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου