Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η κυβέρνηση κάνει την “πάπια” για το “μαύρο” χρήμα Eλλήνων στην Ελβετία

Η κυβέρνηση κάνει την “πάπια” για το “μαύρο” χρήμα Eλλήνων στην Ελβετία


Ελβετικές τράπεζεςΠοιος είπε ότι οι Ελβετοί δεν θέλουν να δώσουν στοιχεία για όσους έλληνες πολίτες έχουν καταθέσεις στις τράπεζες τους; Τα όσα αποκαλύψε στη ραδιοφωνική του εκπομπή ο Κώστας Βαξεβάνης εγείρουν σοβαρό ηθικό και πολιτικό ζήτημα.
Η Ελλάδα βάσει του νόμου 4034/2011 μπορεί να ζητήσει τη διοικητική συνδρομή της Ελβετίας για την παροχή στοιχείων αναφορικά με όσους έλληνες διαθέτουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες που υπάρχει υποψία μαύρου χρήματος. Αρκεί το αίτημα να είναι συγκεκριμένο, με στοιχεία, ονόματα και λογαριασμούς.

Ο νόμος οριζει ρητά, ότι:
"α) Εννοείται ότι η ανταλλαγή πληροφοριών θα αιτείται μόνο όταν το αιτούν Συμβαλλόμενο Κράτος έχει εξαντλήσει όλες τις τακτικές πηγές πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σύμφωνα με την εσωτερική φορολογική διαδικασία".
Καθώς επίσης και ότι:
Και "γ) Εννοείται ότι οι φορολογικές αρχές του αιτούντος Κράτους παρέχουν τις ακόλουθες πληρφορίες στις φορολογικές αρχές του αιτηθέντος Κράτους, όταν υποβάλλεται μία αίτηση για παροχή πληροφοριών δυνάμει του Άρθρου 25 της Σύμβασης. Και αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία όπως για παράδειγμα το όνομα, το χρονικόι διάστημα, το φορολογικό σκοπό κτλ.
Από την πλευρά της η ελβετική κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη βάσει ενός διεθνούς πρωτοκόλλου που έχουν υπογράψει όλες οι χώρες του κόσμου, οι περισσότερες εκ των οποίων μέλη του ΟΗΕ, να παράσχει αυτά τα στοιχεία. Να παρέχει δηλαδή δικαστική και διοιηκητική συνδρομή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες από παράνομη προέλευση.  
Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα με στοιχεία ώστε να γίνει άρση. Στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μια σειρά από 258 λίστες που περιέχουν διάφορα ηχηρά ονόματα, τα οποία έχουν χρήματα που υπάρχει υποψία ότι είναι προϊόν από μίζες. Επομένςω δεν φταίει η ελβετική κυβέρνηση αλλά η ελληνική που δεν κάνει χρήση των διατάξεων του πρωτοκόλλου.
Τρανταχτό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση υποχρέωσε το Λουξεμβούργο αλλά και την Ελβετία να δώσει ονόματα γερμανών πολιτών με καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, να τα φορολογήσει και να εισπράξει τεράστια ποσά.  
Την ίδια ώρα η ελλληνική κυβέρνηση αφήνει να χάνονται έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό διότι στις ελβετικές τράπεζες υπάρχουν δύο ειδών λογαριασμοί  οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι.
Σε ότι αφορά τους επώνυμους, με βάση τις διακρατικές συμφωνίες που υπάρχουν θα πρέπει ο φόρος που επιβάλλεται στους τόκους για καταθέσεις στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση, να αποδίδεται από την ελβετία στην Ελλάδα.
Με άδειες τσέπες ο Στουρνάρας
Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της ελβετίδας υπουργού Οικονομικών  Ε. Σλουμπφ. Η ελβετιδά υπουργός ναι μεν εξέφρασε τη βούλησή της για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις, ωστόσο δεν ειπώθηκε τίποτα επί της ουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ.  Σλουμπφ δεν απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο σε ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών». Πρόσθεσε δε πως γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα απο 34':02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου