Νέα δοκιμασία συνοχής για Μαξίμου - Χαριλάου Τρικούπη το Μεσοπρόθεσμο. Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι Σαμαρά σε δήμους και περιφέρειες
"Μίνι Μνημόνιο" τώρα, Μνημόνιο 3 μετά τις ευρωεκλογές
Την κρισιμότητα της ευρωκάλπης της 25ης Μαΐου ουδείς αμφισβητεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από το αποτέλεσμά της μπορεί να κριθεί ακόμη και η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό, ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνηση ήδη διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ως εάν είχαμε εθνικές εκλογές.
Η μονταζιέρα κάνει υπερωρίες, η "παροχή" του "κοινωνικού μερίσματος" έχει πολυδιαφημιστεί, ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να πείσει πως το "success story" στην οικονομία είναι σταθερό και ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση ανοιχτός. Μόνο που τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς, εκτός από το επόμενο Μνημόνιο, που θα αρχίσει να συζητείται μαζί με τη "διευθέτηση" του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη αυτή την εβδομάδα να φέρει κι ένα... μίνι Μνημόνιο.
Η μονταζιέρα κάνει υπερωρίες, η "παροχή" του "κοινωνικού μερίσματος" έχει πολυδιαφημιστεί, ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να πείσει πως το "success story" στην οικονομία είναι σταθερό και ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση ανοιχτός. Μόνο που τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς, εκτός από το επόμενο Μνημόνιο, που θα αρχίσει να συζητείται μαζί με τη "διευθέτηση" του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη αυτή την εβδομάδα να φέρει κι ένα... μίνι Μνημόνιο.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, ενδεχομένως να κατατεθεί και σήμερα στη Βουλή, καθώς ώς το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. Η ψήφισή του έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν μία αρχική -και πολύ δειλή, ελέω ευρωεκλογών- συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το Μαξίμου ελπίζει πως αν ώς τότε έχουν γίνει όλα όπως πρέπει, το Eurogroup θα δώσει "πολιτική εντολή" στα τεχνικά κλιμάκια να αρχίσουν τους υπολογισμούς τους περί τη ρύθμιση του χρέους.
Λιτότητα διαρκείας
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το "καλό σενάριο" για το Μέγαρο Μαξίμου -να υπάρξει, δηλαδή, πριν τις ευρωεκλογές ένα σήμα των δανειστών πως... θα τακτοποιηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους-, τα δύσκολα είναι μπροστά. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι οριακή, το πολυνομοσχέδιο κατέδειξε την εξάντληση των βουλευτών να στηρίζουν μέτρα λιτότητας και το συγκεκριμένο Μεσοπρόθεσμο, κατά πληροφορίες, νομοθετεί τη λιτότητα ως το 2018, προβλέπει έως και ένα νέο μίνι ασφαλιστικό, αλλά και νέα επώδυνα μέτρα. Όμως, ακόμη κι αν η κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο της Βουλής -λόγω της συσπείρωσης που "επιβάλλει" η προεκλογική περίοδος-, το συγκεκριμένο Μεσοπρόθεσμο είναι αρκετό προκειμένου να φανεί ότι το φως στο τέλος του τούνελ δεν είναι η έξοδος, αλλά το τρένο ενός νέου Μνημονίου που έρχεται καταπάνω μας.
Προεκλογικά πανηγύρια
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει... το μέλλον και να πετύχει την καλύτερη δυνατή συσπείρωση στις ευρωεκλογές, με συγκεκριμένες εξαγγελίες που "χτίζουν" ενός είδους "success story". Η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat "διαφημίστηκε" δεόντως από το Μαξίμου -με πανηγυρική δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού-, επίσης ανακοινώθηκε ότι διευρύνονται τα κριτήρια για τους δικαιούχους του "κοινωνικού μερίσματος", την ώρα που η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, παρουσιάζει το "εθνικό σχέδιο ανάπτυξης" που θα καταθέσει στο Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας στις 5 του επόμενου μήνα.
Ο Αντ. Σαμαράς φιλοδοξεί πως με όλα τα παραπάνω θα μπορέσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στην ευρωκάλπη, προκειμένου το Μαξίμου να πετύχει τον στόχο του: μια "διαχειρίσιμη" ήττα στις ευρωεκλογές, που δεν θα αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα και τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία.
Κι άλλοι πονοκέφαλοι
Πάντως, ο δρόμος των διπλών εκλογών είναι εξαιρετικά δύσβατος για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Πέραν του Μεσοπροθέσμου και των πιθανοτήτων ενός πολιτικού "ατυχήματος" στη Βουλή, σε πανικό βρίσκεται το Μαξίμου και η Συγγρού και σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι "γαλάζιοι" υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους και τις κεντρικές περιφέρειες κινδυνεύουν ακόμη και να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός περιοδείες, ως "μασάζ" προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Στην Αθήνα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φθίνει διαρκώς, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Κουμουτσάκος δεν έχει τη στήριξη κανενός υπουργού ή μεγάλου "γαλάζιου" δημάρχου. Ο Βασ. Μιχαλολιάκος, στον Πειραιά, έχει ήδη δει δύο υπουργούς (Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Κων. Αρβανιτόπουλο) να στηρίζουν το "ολυμπιακό" ψηφοδέλτιο Μώραλη, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Γ. Ιωαννίδης απειλείται σοβαρά από τον "αντάρτη" Απ. Τζιτζικώστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου