Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τεράστια διαχρονικά ρουσφέτια

Τεράστια διαχρονικά ρουσφέτια

Η ιστορία του «The Mall Athens», του τεράστιου, εκατό χιλιάδων τετραγωνικών, εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι, είναι γνωστή. Ανεγέρθηκε κατά παράβαση των υφισταμένων κανόνων, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και με τους αρμοδίους, που θα έπρεπε να μεριμνούν για τη νομιμότητα, να... σφυρίζουν αδιάφορα, παρά τις πολλές και τεκμηριωμένες καταγγελίες.  
Αυτούς τους ίδιους «αρμοδίους» που σπεύδουν να βρουν «ένοχο» όποιον κάνει χωρίς άδεια κάποια μερεμέτια στο ταπεινό σπίτι του ή βάφει... εσωτερικά χωρίς έγκριση κάποιους χώρους σε κτήριο, λ.χ., του ιστορικού κέντρου. 

Οταν, λοιπόν, έπειτα από δέκα χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων, τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελεσίδικα ότι η ανέγερση του θηριώδους εμπορικού κέντρου και του παρακείμενου κτηρίου γραφείων, άλλων 17.000 τετραγωνικών, είναι παράνομη, το λογικό ήταν να περιμένουμε από αυτούς τους αρμοδίους και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να φροντίσουν τουλάχιστον για την είσπραξη κάποιων προστίμων για αυτό το κτήριο που όχι άδικα ούτε υπερβολικά χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης», είτε για την αυθαιρεσία είτε για την υπεραξία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την παράνομη χρήση επί δώδεκα χρόνια. 
 Και όμως... Τίποτε δεν έγινε! 
Αντίθετα, η διυπουργική επιτροπή επενδύσεων έσπευσε να «κατασκευάσει» ένα τεράστιο «παράθυρο» για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο που έστησε η συμφερόντων Λάτση εταιρεία αλλά και -ακόμη χειρότερα- να αντιμετωπίσει, έπειτα από δώδεκα χρόνια συνεχούς... λειτουργίας, το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο ως «νέα στρατηγική επένδυση» και να το εντάξει στις διαδικασίες fast truck αδειοδότησης ώστε να τύχει και γενναίας κρατικής επιδότησης μέσω περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. 
Τελικά το Ελληνικό -που εκποιήθηκε επίσης σε εταιρεία συμφερόντων Λάτση- και η τσιμεντοποίηση των ακτών -που «θεσμοθετήθηκε» με φόντο τα σχετικά επενδυτικά σχέδια, αλλά και επιλεγμένες «επενδύσεις» σε περιοχές μοναδικού κάλλους, όπως η Γιάλοβα και ο Σίμος στην Ελαφόνησο, δεν ήταν εξαίρεση. 
Αυτή η κυβέρνηση, όσο ακόμη κρατά το τιμόνι της χώρας, αυτή τη λογική «ανάπτυξης» και τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις προωθεί. Και θέλει να διατηρηθεί ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά και διαρκώς θα εξοστρακίζονται η ισονομία και η ισηγορία. Δηλαδή, τελικά, θέλουν τη διατήρηση ενός συστήματος χωρίς δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου