Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Δίνουν κι άλλη γη για να «ρεφάρουν» το ύδωρ…

Μετά το απαγορευτικό του ΣτΕ στην πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ η κυβέρνηση ψάχνει έσοδα αλλού *Στο ΤΑΙΠΕΔ 55 νέα ακίνητα για να βγουν στο σφυρί. Ενδοκυβερνητικές τριβές για την ελληνική «Ριβιέρα». 

Δίνουν κι άλλη γη για να «ρεφάρουν» το ύδωρ…

Της Χαράς Τζαναβάρα
 52Πενήντα πέντε νέα ακίνητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται παραλιακά φιλέτα, συγκροτήματα «Ξενία», νεοκλασικά στην Πλάκα, το Πασαλιμάνι και το χιονοδρομικό στον Παρνασσό, περνάνε στην «προίκα» του ΤΑΙΠΕΔ με προοπτική να βγουν «στο σφυρί». Η επιλογή των περισσότερων περιπτώσεων από τον μακρύ κατάλογο των 80.000 ακινήτων του Δημοσίου δείχνει ότι τα «ασημικά» που ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια οδεύουν σε ήδη γνωστούς αποδέκτες.

Η απόφαση μεταβίβασης ελήφθη από τη διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση σπεύδει να βρει ισοδύναμα έσοδα ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργεί το απαγορευτικό του ΣτΕ στην πώληση των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).



Πανικός και φάουλ

Μέσα στον πανικό, οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται ότι έκαναν και φάουλ, αφού ενδέχεται να γίνουν τροποποιήσεις για ορισμένες παραχωρήσεις, κυρίως σε τρεις περιπτώσεις που αφορούν το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού. Για συγκεκριμένα ακίνητα υπάρχουν ενδοκυβερνητικές τριβές, δεδομένου ότι η ζώνη από το Φάληρο ώς το Σούνιο, με εξαίρεση τα 3,5 χλμ. του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, έχει εκχωρηθεί στη νεοσύστατη εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», με βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα αναδειχθεί σε ελληνική «Ριβιέρα». Η διαφορά είναι ότι τα έσοδα από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ του «Παραλιακού Μετώπου» προβλέπεται να μπουν στο δημόσιο ταμείο.

Τα «μυστικά» του νέου πωλητηρίου αποκαλύπτουν τα κοινά χαρακτηριστικά των σημαντικότερων ακινήτων, που αφορούν:

Παραθαλάσσια και άλλα προνομιούχα οικόπεδα που βρίσκονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Στη Χαλκιδική, πωλούνται 915 στρέμματα στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», τμήμα του αγροτικού σωφρονιστικού καταστήματος Κασσάνδρας. Στη Ρόδο, μπήκαν στον κατάλογο έξι ακίνητα που βρίσκονται στον μεσαιωνικό οικισμό Κοσκινού. Στη Σαντορίνη, από τα επτά δημόσια ακίνητα στον Πύργο και το Καμάρι, επιλέχθηκαν δύο που βρίσκονται στην τελευταία τοποθεσία. Στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, «επιστρατεύτηκαν» πέντε αδόμητα ακίνητα, ενώ στον κατάλογο αναγράφονται δύο στρέμματα στο Φρούριο της Πύλου. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση της κτήματος στη Σκάλα Σκοτίνας στο Δίον Πιερίας, όπου από την προς πώληση έκταση εξαιρέθηκαν οι δασικές εκτάσεις, η ζώνη αιγιαλού και τα έλη, προφανώς διά τον φόβο του ΣτΕ…

Τα τρία «Ξενία» του Ναυπλίου, που έχουν εκχωρηθεί το 2003 με μακροχρόνια μίσθωση (πάνω από 50 χρόνια) στον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη που έχει ήδη κάνει επενδύσεις 6,2 εκατ. ευρώ και σταμάτησε με παρέμβαση του δήμου και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Περιλαμβάνονται και τα 33 στρεμμάτα που τα περιβάλλουν και με το σημερινό καθεστώς δεν επιτρέπεται να δομηθούν. Το πιο πιθανό είναι ότι η μεταβίβαση γίνεται για να εγγράφονται τα έσοδα του Δημοσίου στον κωδικό για την εξόφληση των μνημονιακών δανείων. Το ίδιο ισχύει και για το συγκρότημα «Cape Sounio», που έχει δοθεί με μακροχρόνια μίσθωση στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει πιο… προχωρημένα σχέδια.

Τα άλλα δύο συγκροτήματα από την αλυσίδα των υποδειγματικών τουριστικών συγκροτημάτων που σημάδεψαν τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Πρόκειται για το «Ξενία» στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, με συνολική έκταση 2,6 στρ., και το «Ξενία» Εδεσσας.

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, στον Παρνασσό, που καταλαμβάνει 11.100 στρέμματα ελατόδασους και διαθέτει 19 πίστες. Οι εγκαταστάσεις ξεκίνησαν το 1975 και συμπληρώθηκαν το 1993 με εναέριο αναβατήρα. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να νομιμοποιηθούν όλες οι παρανομίες.

Τα δύο παραδοσιακά κτίσματα στην οδό Ραγκαβά, στην «καρδιά» της Πλάκας, από το οποίο το ένα για τις ανάγκες του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, το οποίο θα αναγκαστεί να μετακομίσει. Να σημειωθεί ότι και τα δύο ακίνητα είχαν απαλλοτριωθεί το 1982.

Τα μικρά εντός σχεδίου ακίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τρία οικόπεδα επί των οδών Μακρή και Καλπακίου στον οικισμό Αμπελόκηποι και πέντε στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στον Αγιο Νικόλαο Κοπάνων. Είναι όλα ιδιοκτησίας του Συστήματος Υγείας και συνορεύουν με νοσοκομειακές μονάδες, στοιχεία που οδηγούν σε αξιοποίησή τους για ιδιωτικές ιατρικές μονάδες. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η εκποίηση του ακινήτου στην Κέρκυρα, στην πλατεία Ψυχιάτρου Χ. Τσιριγώτη, που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από το 1887!

Χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία, στον κατάλογο περιλαμβάνεται «κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών και εγκαταστάσεων του τουριστικού λιμένα Ζέας», στον Πειραιά. Τέλος, στη Γλυφάδα πωλούνται δύο ακίνητα, 176 και 20,9 στρεμμάτων, από τα οποία το πρώτο περιλαμβάνει και κτίσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου