Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μήπως μείνουν μόνιμα στο Παρίσι;

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ * ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μήπως μείνουν μόνιμα στο Παρίσι;

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Στρίβειν διά της αξιολογήσεως...
Σε πορεία προς πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο παραπέμπουν οι πληροφορίες από αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Το γεγονός ότι πρώτη φορά η αξιολόγηση θα γίνει εκτός Ελλάδας -και μάλιστα θα διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες- επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η «Ε» από τις 19 Ιουλίου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί αξιολόγηση «εξπρές» και ει δυνατόν μακριά από την Αθήνα, αίτημα που ετέθη στην τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών από το Ταμείο (μέσω του ανταποκριτή του Mega Μ. Ιγνατίου) κύκλοι του Μαξίμου επιβεβαίωσαν τη διαρροή, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση.
Οπως έλεγαν πληροφορίες, στόχος είναι η αποδραματοποίηση της αξιολόγησης και η συζήτηση με ηρεμία και ψυχραιμία των ζητημάτων που θεωρούνται κλειδιά ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.


Η «Ε» της 19ης.7.2014
Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η ολιγοήμερη παρουσία των ελεγκτών στην Αθήνα τον Ιούλιο, χωρίς να προκληθούν εμπλοκές, αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα προχωράει ομαλά.
Οπως είναι προφανές, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει μία ακόμα εμπλοκή κατά την παραμονή των επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές ειδήσεις κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης προεκλογικής περιόδου.

Οι κάλπες

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίσπευση της αξιολόγησης που είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, την αποφυγή του επιτόπιου ελέγχου ώστε να μην υπάρξει ένα ακόμα «θρίλερ» στην Αθήνα, αλλά και η ολοκλήρωση του ελέγχου λίγες μέρες πριν απ' την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου), παραπέμπει σε εκλογική ετοιμότητα, μυρίζοντας έντονα κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως είχε γράψει η «Ε» σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς για διαπραγμάτευση «εξπρές» μακριά από την Αθήνα, το οποίο έκαναν αποδεκτό οι δανειστές, από την ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα μετά την αναχώρησή της από την Αθήνα, τον Ιούλιο, αφαιρέθηκε η φράση «return to Athens» (σ.σ.: επιστροφή στην Αθήνα), αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τον τρόπο και τον τόπο όπου θα διεξαχθεί η επόμενη αξιολόγηση.

Οι πυλώνες

Αναφορικά με το γεγονός ότι η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι εκεί εδρεύει ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς πυλώνες της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), και για σημειολογικούς λόγους, επελέγη ουδέτερο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή της αξιολόγησης μακριά από την Αθήνα όριστικοποιήθηκε ύστερα από αποδοχή του αιτήματος του Αντώνη Σαμαρά από την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε στην επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στην οικονομία και στην κοινή γνώμη αλλά και ότι το ξεκίνημα της αξιολόγησης στο εξωτερικό θα επιταχύνει την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να μεταβούν τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί: Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

**

Επιχαίρει το ΠΑΣΟΚ

Σε πλήρη αντίθεση με το μέγαρο Μαξίμου, που απλώς επιβεβαίωσε την είδηση, το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα γίνει από το Παρίσι και όχι στην Αθήνα. Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο τομέας επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας για τους δικούς τους επικοινωνιακούς, ενδεχομένως και προεκλογικούς στόχους, να στείλει το μήνυμα ότι «τελείωσαν τα μνημόνια». Είναι αξιοσημείωτη, πάντως, η διάσταση που παρατηρείται στην αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μιλιά από τους μεν, χαρές και πανηγύρια από τους δε. 
Θ. Λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου