Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Επικοινωνιακές πομφόλυγες

Επικοινωνιακές πομφόλυγες

Η αλλαγή του επικοινωνιακού σκηνικού, με την τρόικα να ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού Μνημονίου από το... Παρίσι, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν περπάτησε, αλλά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε ελάχιστες ώρες.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος «ανανέωσε» το ραντεβού της τρόικας στην Αθήνα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι σε κάθε εκδοχή του κυβερνητικού success story και προσγειώνει ανώμαλα τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ -ειδικά αυτό, που βιάστηκε να αναγγείλει, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, «το τέλος του Μνημονίου»!

Το γεγονός είναι ότι οι δανειστές, ενδεχομένως και λόγω των μεταξύ τους αντιθέσεων, δεν αφήνουν στην κυβέρνηση ούτε τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών που να εξυπηρετούν τυχόν προεκλογικές σκοπιμότητες των συνεταίρων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ανακοινώσεις των Βρυξελλών για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο και την αξιολόγηση, συμπίπτουν με μια ήδη ανοιχτή συζήτηση που επιβεβαιώνεται και από την προχθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, της οποίας οι προβλέψεις είναι κόλαφος, καθώς αφήνει ανοιχτό το θέμα για τρίτη δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο.

Η τελευταία εξέλιξη, που θέτει στο ταξίδι της τρόικας για Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι, αποτελεί απλώς ακόμη μία απτή απόδειξη της αδιέξοδης και καταστροφικής για την κοινωνία στρατηγικής της κυβέρνησης.

Καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία του μνημονιακού κατεστημένου ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και η χώρα «θα επιστρέψει στην ομαλότητα και την κανονικότητα», αν η κυβέρνηση εφαρμόζει ως υπάκουος μαθητής τις εντολές των δανειστών.

Επί της ουσίας, ενταφιάζεται η λογική που λέει ότι θα υπερβούμε το Μνημόνιο διά της εφαρμογής του, μια γραμμή που οι κυβερνώντες βάφτισαν «υπεύθυνη διαπραγμάτευση», κατά τη συνήθεια των καλόγερων του Μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να το φάνε τις μέρες της νηστείας.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν μπορούν να μας βγάλουν από το Μνημόνιο οι πολιτικές δυνάμεις που μας έβαλαν σ' αυτό, πολύ δε περισσότερο, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σ' αυτή την καταστροφική πολιτική να βρίσκονται στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου