KAI MEIΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
Στύψιμο μέχρι τελικής πτώσεως
Του Κώστα Τσάβαλου
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με ύφεση 4% η κυβέρνηση αύξησε τις εισπράξεις από άμεσους φόρους 27% στο επτάμηνο.
Η εξοντωτική φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολήν των δανειστών, και η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, αποτυπώνεται απόλυτα στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τα φορολογικά έσοδα. Με ύφεση 4% και με σωρευτική μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 35% στα μνημονιακά χρόνια, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι από το «ξετίναγμα» των φορολογουμένων αύξησε τις εισπράξεις από άμεσους φόρους κατά περίπου 27% στο 7μηνο του 2014.
Η υπερφορολόγηση και η σχεδιασμένη υπεραπόδοση των φόρων, υπό τον φόβο νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή φορολογική λαίλαπα, η οποία αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς εκκρεμούν ακόμα άλλες δύο δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2014.
Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών και των νομικών προσώπων ήταν αυξημένα κατά 41,2% ή κατά 1,68 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι εισπράξεις από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθαν σε 5,779 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 4,093 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013. Τα έσοδα από τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 940 εκατ. ευρώ ή κατά 27,3% και έφτασαν στο ύψος-ρεκόρ των 4,38 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων υπερδιπλασιάστηκαν στο φετινό επτάμηνο, καθώς αυξήθηκαν κατά 114,6% ή κατά 746 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1,397 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν η σύγκριση δεν γίνει με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 αλλά με τους φετινούς στόχους του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 555 εκατ. ευρώ!
Οσον αφορά την εκρηκτική αύξηση των φόρων από τα νομικά πρόσωπα, οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος οι εισπράξεις από τη φορολογία των εισοδημάτων των ατομικών επιχειρήσεων συνυπολογίζονται στα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των νομικών και όχι των φυσικών προσώπων, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Στα φετινά έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται μόνο οι φόροι που εισπράχθηκαν από μισθωτούς, συνταξιούχους και φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια.
Οι επαχθείς ρυθμίσεις
Η εκτόξευση των φόρων που πληρώνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλεται στις επαχθείς ρυθμίσεις του Ν. 4110/2013 (νόμος Στουρνάρα-Καραβίτη-τρόικας), με τις οποίες, μεταξύ άλλων:
● Καταργήθηκε το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος ποσοστών μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους.
● Επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 50.000 ευρώ και 33% πάνω από τις 50.000 ευρώ στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
● Επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 10% στα εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κ.λπ.) μέχρι 12.000 ευρώ και 33% πάνω από τις 12.000 ευρώ.
● Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55% στα τεκμαρτά εισοδήματα ατομικών επιχειρήσεων.
● Αλλαξε η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, με την επιβολή συντελεστή φόρου 22% σε ετήσιες αποδοχές μέχρι 25.000 ευρώ, 32% στο τμήμα των ετήσιων αποδοχών πάνω από τις 25.000 και μέχρι τις 42.000 ευρώ και 42% στο τμήμα των ετήσιων αποδοχών πάνω από τις 42.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει με την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.500 ευρώ.
Το πλεόνασμα
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο προϋπολογισμός εμφανίζει στο επτάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα 2,279 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,555 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013.
Μαζί με τους τόκους, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθεί να καταγράφει έλλειμμα 1,736 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,929 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ασφαλιστικά ταμεία: από τα… μέσα της χρονιάς τελειώνουν τα λεφτά τους
Εξτρα χρηματοδότηση φαίνεται ότι θα χρειαστούν ορισμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς κοινωνικής προστασίας για να καλύψουν τις φετινές τους ανάγκες, καθώς στο επτάμηνο του έτους «έφαγαν» το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό. Ο ΟΑΕΕ έχει δαπανήσει το 81,3% των πιστώσεων, ο ΟΓΑ το 61,4%, το ΙΚΑ το 64%, ο ΕΟΠΥΥ το 58,3%, το ΝΑΤ το 56%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 57,6% και ο ΟΑΕΔ το 58,6%. Συνολικά οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν το 58,3% (6,2 δισ. ευρώ), ενώ για το σύνολο του έτους θα φτάσουν τα 10,6 δισ. ευρώ. Το ΓΛΚ έχει προειδοποιήσει τις διοικήσεις των φορέων ότι θα πρέπει να τηρήσουν τους προϋπολογισμούς τους και ότι δεν πρόκειται να χορηγηθούν επιπλέον πιστώσεις. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, οι περισσότεροι κοινωνικοί φορείς θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου