Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Χαμένες θυσίες

Χαμένες θυσίες

Εγκλωβισμένη σε συμπληγάδες πείνας, ανέχειας, υψηλής ανεργίας, χαμηλών μισθών και συντάξεων θα παραμείνει η χώρα και την επόμενη δεκαετία. Οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία αναδεικνύουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής. Σε πείσμα της κυβέρνησης, που βαυκαλίζεται με ισχυρισμούς περί success story, και των δανειστών, που επιμένουν στη συνταγή της σκληρής λιτότητας...
Καταρρίπτονται τα φληναφήματα περί ανάκαμψης, καθώς έως το 2020 η ανεργία θα κινείται μεταξύ 22%-23%, ενώ οι κοινωνικοί δείκτες θα «γυρίσουν» μερικές δεκαετίες πίσω. Οι μισθοί θα εξακολουθήσουν να συρρικνώνονται, ενώ σύντομα, το 2016, θα αποτελέσει χρονιά-σταθμό για τα ασφαλιστικά ταμεία: θα στερέψει η ρευστότητα, υποχρεώνοντας σε νέες επώδυνες αλλαγές.
Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, ειδικά για την περίοδο μεταξύ 2023 και 2028, όταν και αναμένονται περί τις 380.000 συνταξιοδοτήσεις. Τότε, το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα χρειαστεί πρόσθετους πόρους, αρχικώς 3,8 δισ. και στη συνέχεια άλλων 6,5 δισ. ευρώ προκειμένου να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση.
Η καταμέτρηση των επιπτώσεων από την ασκούμενη πολιτική είναι απογοητευτική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει τεράστια καθίζηση και κινείται στα επίπεδα αυτής προ 30ετίας: είναι χαμηλότερη εκείνης του 1984! Η απόκλιση των πραγματικών μισθών έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15 είναι πλέον συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της δεκαετίας του '80.
Η φαινομενικά οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά το τρέχον έτος είναι πλασματική. Δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και την προσωρινά επιδοτούμενη απασχόληση. Η προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από μισθωτούς και συνταξιούχους θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Ο δείκτης εξαγωγικών επιδόσεων εμφανίζει σοβαρή επιδείνωση, παρ' ότι η Ελλάδα πλέον έχει το χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος εργασίας μετά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης... Η έκθεση παρουσιάζει με στοιχεία το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Οσο επιμένουν σε αυτές τις επιλογές, εξανεμίζονται οι ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον. Οι θυσίες πάνε χαμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου