Προσγείωση μετά τους λεονταρισμούς
Η κυβέρνηση επιλέγει να σταθεί πίσω από τη βιτρίνα της επιτυχημένης έκβασης της δοκιμασίας των τραπεζών απέναντι στα προγραμματισμένα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο για τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η πλέον δύσκολη δοκιμασία θα είναι αυτή της αξιολόγησης από την τρόικα, ενώ η ίδια αδυνατεί να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές κόντρα στην επιβολή της σκληρής λιτότητας.
Τα καυτά ζητήματα που οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία η κυβέρνηση θα ήθελε να συζητηθούν μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αποτελέσουν το πλέον δύσκολο κρας τεστ. Εργασιακά, ΦΠΑ και απολύσεις στο Δημόσιο τίθενται επί τάπητος, ενώ επανέρχεται και το Ασφαλιστικό.
Στριμωγμένοι στη γωνία οι κυβερνητικοί εταίροι, μετά τους λεονταρισμούς περί εξόδου από το Μνημόνιο, έσπευσαν σε κυβερνητική αναδίπλωση. Οσο κι αν καταφύγουν σε νέους πολιτικούς ακροβατισμούς, η αξιολόγηση από τους δανειστές δεν πρόκειται να αποτελέσει περίπατο. Η τρόικα δεν φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στόχων, που θα οδηγούσε σε μια δημοσιονομική χαλάρωση.
Χαμηλό «βαρομετρικό» επικρατεί σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εθνικής σύνταξης, καθώς καθορίστηκε στα 360 ευρώ με βάση το ΑΕΠ και το δείκτη τιμών καταναλωτή, που ίσχυε προ τετραετίας. Η εισήγηση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή θέλει, με βάση τα τελευταία δεδομένα, να μειώνεται κατά 30% και -όσο κι αν η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να την υιοθετήσει στην παρούσα συγκυρία- είναι ενδεικτική των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών, που προβλέπονται στους εφαρμοστικούς νόμους.
Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, εντός των αμέσως επόμενων μηνών, έρχονται να διαψεύσουν τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών που ισχυρίζονταν ότι δεν πρόκειται οι συνταξιούχοι να υποστούν νέες μειώσεις. Οι αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων και στα εφάπαξ θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Θα επηρεάσουν και τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας δεν έχει τέλος, όσο κι αν ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα εξέρχεται της κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου