Προστάτες
Τσίγκα Τζούλυ
Ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ της διαπλοκής βρίσκουν τη θέση τους αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή εικόνα συναλλαγής των μνημονιακών κυβερνήσεων (και δη της κυβέρνησης Σαμαρά) με ισχυρά συμφέροντα "ημετέρων" που αποτελούν το δεξί τους χέρι για την – εκτός νόμων – εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών.
Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, αλλά σε κάποιους η εκτελεστική εξουσία προσφέρει – με το αζημίωτο – αλεξίσφαιρο γιλέκο απέναντι στη Δικαιοσύνη, την ώρα που τηλεοπτικοί τιμητές των πάντων, σε διατεταγμένη υπηρεσία, ζητούν το κεφάλι επί πίνακι των βιοπαλαιστών, των εργαζομένων, των ανέργων ή των μικροεπιχειρηματιών – οι οποίοι συνθλίβονται από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις – βαφτίζοντάς τους "τζαμπατζήδες" και συνδαιτημόνες στο Παγκάλειο "μαζί τα φάγαμε".
Όταν στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε αναφερθεί στα περί σχέσεων διαπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου με εκδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, το μνημονιακό μπλοκ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του εντός Βουλής και μέσω των φίλα προσκείμενων εφημερίδων.
Η επιβεβαίωση των λεγομένων του έρχεται σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο. Το έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που διαβιβάστηκε στη Βουλή και επιβεβαιώνει το "τείχος προστασίας" που υψώνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις διασώζοντας τους υπεύθυνους σκανδάλων που αφορούν το PSI, τις αποκρατικοποιήσεις και το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Δεν θα πω τα ονόματα που θέλουν αυτοί. Θα πω κάποια άλλα ονόματα» ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης σε πρόσφατη ομιλία του στο Χαλάνδρι και επικαλέστηκε αναφορές – καταγγελίες των:
Παναγιώτη Νικολούδη, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος: «Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά έχουν ΜΜΕ. Καθένας από αυτούς ή είχε δικό του κανάλι ή είχε μισθώσει κανάλι. Παντού υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή στον κόσμο. Στις άλλες χώρες αλλά εδώ έχει τη σειρά οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και πολιτική ελίτ".
Σε μένα ζητάν ονόματα, γιατί δεν πάνε στον κ. Νικολούδη, αναρωτήθηκε ο Γ. Δραγασάκης
Γιώργου Σούρλα, γραμματέα διαφάνειας, διαφθοράς του υπ. Δικαιοσύνης: «Είναι σεβαστό το φορολογικό απόρρητο, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή στην Ελλάδα και η απαίτηση των Ελλήνων φορολογουμένων που δοκιμάζονται σκληρά, να πληροφορηθούν σε ποια ποσά ανέρχονται οι φόροι και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για τριγωνικές συναλλαγές που σε ορισμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 600 εκ. ευρώ, αν οι φόροι αυτοί διαγράφτηκαν, αν εισπράχτηκαν ή τι άλλο συμβαίνει.»
«Γιατί δεν πάνε να τον ρωτήσουν, δίπλα είναι» είπε πάλι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Λέανδρου Ρακιντζή, γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: "Πρόσφατα ήρθε ένας νόμος ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αυτό δεν είναι παρέμβαση, ενώ κάνουμε πόλεμο κατά της διαφθοράς, λέει όχι σας αμνηστεύω, εδώ υποκρύπτεται αμνηστία, δεν έχω δικαίωμα, ούτε να εφεσιβάλω, ούτε να προσβάλω επομένως λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθεια που κάνω κατά επωνύμων βρίσκω τείχος".
Και τέλος, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας: "Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια οικονομική ελίτ που έγινε στο παρελθόν παντοδύναμη δια μέσου του ελληνικού κράτους και της πολιτικής διαπλοκής, την ώρα της κρίσης, γύρισε την πλάτη στους Έλληνες. Απέσυρε δεκάδες δις. καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα προς τα μπαούλα. Συχνά δεν πλήρωνε φόρους αφήνοντας πάλι τα βάρη να τα πληρώσουν οι ευσυνείδητοι των μεσαίων στρωμάτων και των δοκιμαζόμενων τάξεων".
Αλήθεια, στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν αποτελούν... ευαγγέλιο για την κυβέρνηση;
Να προσθέσουμε κι εμείς μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις – διαπιστώσεις των πιο αρμόδιων φορέων, των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης την οποία τόσο επιλεκτικά επικαλείται η κυβέρνηση Σαμαρά.
Στην πανδικαστική συνάντησή τους τον Οκτώβριο ήταν αποκαλυπτικοί, λέγοντας... την αλήθεια!
"Η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι στο κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στη κυβέρνηση. Η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρης και όχι εν μέρει", είπε η γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργχαρίτα Στενιώτη.
Ακόμα πιο αιχμηρή, η Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, διερωτήθηκε "Ποιός καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής;".
Μπορεί η αφορμή να ήταν η κυβερνητική άρνηση να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών τους, όμως οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων ήταν άκρως αποκαλυπτικές για ό,τι καθημερινά συμβαίνει πίσω από την πλάτη των πολιτών που καλούνται να "βάλουν πλάτη" - γιατί άραγε; - για να συνεχιστεί το αλισβερίσι κυβέρνησης-"ημετέρων" που... εξαιρούνται των μνημονιακών υποχρεώσεων τις οποίες οι κοινοί θνητοί καλούνται να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας.
Έτσι, οι δικαστικοί υπενθύμισαν πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την απόφαση της Δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα στο "χαράτσι" της ΔΕΗ, μίλησαν για "συνταγματική ασέβεια" της κυβέρνησης και απαξίωση της Δικαιοσύνης η οποία συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κατήγγειλαν ότι "κινείται εκτός των πλαισίων του κράτους Δικαίου", με πρόσχημα τις δημοσιονομικές συνέπειες.
«Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, προσπαθώντας να σπάσει τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανσή της ότι "η κυβέρνηση μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει εντούτοις το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο αρνείται την εφαρμογή της".
Μίλησε, λοιπόν για δυσλειτουργία στη Δικαιοσύνη με αφορμή «συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια…».
Τη ρουτίνα, δηλαδή, της κυβερνητικής πρακτικής τα τελευταία χρόνια...
Το παζλ ολοκληρώθηκε και η εικόνα φανερώθηκε. Αρκεί να μη φτάσει στον πολίτη μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη των μνημονιακών ΜΜΕ στα δελτία των 8.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου