Λα Ρεπούμπλικα: Ο Ντράγκι μπορεί να αποδεχθεί το αίτημα Τσίπρα για το χρέος
Του Εουτζένιο Σκάλφαρι*
Ο Ντράγκι ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαίο η Ευρώπη να εγγυηθεί το χρέος όλων των κρατών - μελών. Ο λόγος οφείλεται στον κίνδυνο των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον Τσίπρα, επικεφαλής του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια νίκη του θα έφερνε μια κατάσταση ακραίου κινδύνου για την Ευρώπη και για το κοινό νόμισμα, επειδή ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει τόσο το ευρώ όσο και την Ευρώπη.
Θα μπορούσε όμως να μείνει μόνο υπό έναν όρο: να αναλάβει η Ευρώπη για πενήντα χρόνια το ελληνικό χρέος πληρώνοντας στην Ελλάδα και τους τόκους. Αυτό το αίτημα, είπε ο Ντράγκι, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό λόγω του μικρού μεγέθους αυτού του χρέους, δημιουργεί όμως ένα προηγούμενο που μπορεί να ενδιαφέρει κυρίως την Ιταλία. Όμως είναι εντελώς αδύνατον να υιοθετηθεί για την Ιταλία η ίδια διαδικασία που ζητήθηκε από τον Τσίπρα: το μέγεθος του δικού μας χρέους είναι απαγορευτικό και επιπλέον θα οδηγούσε στο ξέσπασμα ενός κύματος κερδοσκοπίας μακράς διάρκειας που θα έφερνε τη χρεοκοπία της Ιταλίας και μαζί μ' αυτήν του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Νά γιατί οι ελληνικές εκλογές είναι ο δυναμίτης που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση όχι μόνο το ευρωπαϊκό σύστημα, αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, και, επίσης, σε μια πολιτική κρίση πλανητικών διαστάσεων.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιδράσουμε, κατά τον Ντράγκι: να πάρουμε γρήγορα τον δρόμο της ενωμένης και κυρίαρχης Ευρώπης. Θα χρειαστούν χρόνια, αλλά τα πρώτα μη αναστρέψιμα βήματα πρέπει να γίνουν αμέσως, οι εκχωρήσεις οικονομικών και πολιτικών κυριαρχιών πρέπει να συζητηθούν από το Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, από την Κομισιόν των Βρυξελών και από τα μεμονωμένα κράτη - μέλη της Ένωσης.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica την Κυριακή και το μετέφρασε η Τόνια Τσίτσοβιτς. Ο Ευουτζένιο Σκάλφαρι είναι ιδρυτής και ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας, προσωπικότητα του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου. Οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το άρθρο είναι χαρακτηριστικές της κινητικότητας και των αδιεξόδων στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου