Τι χώρα είναι αυτή στην οποία πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;
Χρήστος Λαδάς
Τα βλέπουμε χρόνια. Τα ξέρουμε χρόνια. Τα έχει δει όλος ο κόσμος που έχει κατέβει κάποτε έστω μία - δύο φορές σε κάποια μεγάλη διαδήλωση κάποτε στη ζωή του. Τα έχουμε δει σε φωτογραφίες και βίντεο. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε κουκουλοφόρους να φωτογραφίζονται δίπλα στα ΜΑΤ βρίζοντας χυδαία τον κόσμο. Έχουν πονέσει τα μάτια μας να βλέπουμε κουκουλοφόρους να βγαίνουν μέσα από τις τάξεις της αστυνομίας και να πετάνε πέτρες στον κόσμο κατά την διάρκεια επεισοδίων. Έχουμε δει σε βίντεο τα ΜΑΤ και την αστυνομία να φυγαδεύουν "γνωστούς άγνωστους'' ακόμα και πίσω από τη Βουλή.
Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να βλέπουμε αυτούς τους κουκουλοφόρους, τα ίδια 50-100 άτομα να είναι οι πρωταγωνιστές σε κάθε μεγάλη διαδήλωση στη χώρα και στο τέλος να την διαλύουν. Ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου όπως στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση του μνημονίου, που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά για να εκφράσουν το οτιδήποτε, υπομένουν κάθε φορά την βίαια διάλυση της προσπάθειας τους με ξύλο, δακρυγόνα, κυνηγητό και κρότου λάμψης. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού στην καλύτερη περίπτωση λόγω πλήρους επιχειρησιακής ανικανότητας της αστυνομίας. Υπάρχουν 700 και 1000 άτομα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις με πλήρη εξοπλισμό που αδυνατούν να συλλάβουν 50-100 μπαχαλάκηδες επί δεκαετίες. Ανικανότητα;
Έχει καθιερωθεί τα ΜΑΤ να συμμετέχουν ενεργά στην διάλυση των διαδηλώσεων με διάφορους τρόπους επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να προκαλούν κιόλας. Καταγγελίες για απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών Στα Εξάρχεια χτες τρομοκρατούσαν τον κόσμο προκαλώντας αδιακρίτως μετά την πορεία. Ακόμα και δημοσιογράφους. Πριν λίγες ημέρες χτυπήθηκε ένας περιπτεράς επειδή έδινε νερά στον κόσμο που τον έπνιγαν τα δακρυγόνα. Ντροπή.
Φτάσαμε να βλέπουμε τα ΜΑΤ να χτυπάνε με σιδερογροθιές και γυναίκες στο κεφάλι όπως έξω από το Υπουργείο Οικονομικών που διαδήλωναν οι καθαρίστριες. Αμέτρητα περιστατικά αδικαιολόγητης, παράνομης και επικίνδυνης αστυνομικής βίας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα που δεν είναι καταγεγραμμένα σε οπτικοακουστικό υλικό.
Ας μας εξηγήσει ο αποτυχημένος μπασκετπολίστας γιατί βλέπουμε ΜΑΤ στο δρόμο να μαζεύουν μπουκάλια και μολότωφ από το δρόμο και να τις τοποθετούν σε τσάντες διαδηλωτών επί ημερών του. Βίντεο με άντρες των ΜΑΤ να φορτώνουν μπουκάλι σε τσάντα διαδηλωτή Τι τα βάζουν τα ΜΑΤ τα μπουκάλια στις τσάντες τρίτων; Για σουβενίρ;
Τα υπομένουμε χρόνια όλα αυτά δεν ξέρω για ποιον λόγο. Πάντως μηδέν εις το πηλίκο. Από τα δικαστήρια ακόμα ακούγονται οι δικαστές να ρωτούν: Mα είναι δυνατόν να λέει ψέμματα η αστυνομία; Ναι, είναι. Yπενθυμίζουμε ότι στα σώματα ασφαλείας όπως αποδεικνύεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους η Χρυσή Αυγή είχε ποσοστά περίπου στο 40%.
Το ειρηνικό της πορείας στις διαδηλώσεις προχθές το περιφρούρησε ο κόσμος. Μπράβο του. Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Αμαυρώθηκε πάλι από τους γνωστούς - αγνώστους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και από τα ΜΑΤ. Υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και οπτικοακουστικό υλικό για προβοκάτσιες σε όλο το διαδίκτυο. Είναι ξεφτίλα πια όλοι να προσποιούμαστε ότι δεν τρέχει τίποτα ή να κάνουμε τα στραβά μάτια επειδή ''αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας''.
Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να συμμετέχει στο έργο νόμος και τάξη που εμπνέεται ο κάθε μικρόνοος ακροδεξιός Υπουργός ή Πρωθυπουργός επειδή αυτό κρατάει στο μαντρί τους νοικoκυραίους για ψηφοθηρικούς λόγους. Στήνεται σκηνικό για νοικοκυραίους Νισάφι. Η χρήση της διοίκησης για κυβερνητικές σκοπιμότητες έχει παγιωθεί στην Ελλάδα αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει και αποδεκτή ως κανονικότητα. Ούτε βέβαια η κρατική βία είναι εξορισμού νόμιμη επειδή είναι κρατική.
Περαιτέρω είναι λάθος της ίδιας της αστυνομίας να συμμετέχει σε παιχνίδια που δεν την αφορούν. Την χρησιμοποιούν. Δεν πρέπει να το δέχεται. Αδικούνται και οι σωστοί αστυνομικοί. Η αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που μετονόμασε αυτή η αυταρχική συγκυβερνητική καρικατούρα σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προφανώς με περισσή διάθεση εμφατικής ειρωνίας, έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες. Η ΕΛΑΣ έχει υποχρέωση να αφήσει τον κόσμο να διαδηλώσει και να συλλάβει αυτούς που μεταχειρίζονται βία. Είναι πολύ λίγοι και συγκεκριμένοι και δεν έχουν σχέση με τον κόσμο που βάλλεται. Αυτό ορίζει η δημοκρατία.
Το επιχειρησιακό σκέλος της αστυνομίας οφείλει να καταλάβει ότι αυτά τα σκηνικά πλήττουν πρωτίστως τον ίδιο το ρόλο της ΕΛΑΣ. Αν δεν το καταλαβαίνουν πρέπει κάποιος Εισαγγελέας να κάνει τα νόμιμα και τα δέοντα. Αλλά οι δικαστές ασχολούνται με τα αναδρομικά τους τώρα. Η αστυνομία πάντως δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είναι ντροπή σε κάθε περίπτωση για ένα ''ευνομούμενο'' κράτος -ας το πούμε έτσι κατ' ευφημισμό για την χώρα μας- να έχει μια αστυνομία που προκαλεί τον κόσμο με ή χωρίς κουκούλες. Γιατί αυτό έζησε πολύς κόσμος σε διαφορετικές πόλεις περιγράφοντας ακριβώς τα ίδια γεγονότα. Δεν ήταν τυχαίο.
Για την θλιβερή και επικίνδυνη αυτή πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει, τα λόγια ενός Γερμανού τουρίστα που ήταν σε διακοπές και βρέθηκε σε ένα λάθος σημείο, σε μία λάθος χρονική στιγμή, σε μία από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, δείχνουν πόσο παράλογη φαίνεται η πραγματικότητα σε τρίτους.
«Δεν είχα όπλα, το πρόσωπο μου ήταν ακάλυπτο, βρισκόμουν μόνος μου σε μια γωνία σηκώνοντας τα χέρια ψηλά για να δείξω ότι είμαι άοπλος. Απλά με χτύπησαν με τα γκλομπ. Δεν έκανα τίποτα, δεν είπα τίποτα. Όταν βρέθηκα στο έδαφος φωνάζοντας άρχισαν να με χτυπάνε περισσότεροι αστυνομικοί. Τι χώρα είναι αυτή στην οποία πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;» Απορία Γερμανού τουρίστα για τα δέοντα της ΕΛΑΣ
Μπορεί να απαντήσει κανείς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου