Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Πανούσης: Τελειώνουν τα κέντρα κράτησης

Γ. Πανούσης: Τελειώνουν τα κέντρα κράτησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ
Photo Copyright - web
Φωνάζοντας "Ελευθερία" σε ελληνικά και αγγλικά υποδέχθηκαν πριν από λίγες ώρες οι μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, τα γνώριμα πρόσωπα του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και την βουλευτίνα Β. Κατριβάνου αλλά και για πρώτη φορά φωτογράφους, καμεραμάν και αλληλέγγυους που επιτέλους τους επετράπη η πρόσβαση για να δούν με τα μάτια τους αυτό που οι ίδιοι που έδιναν μέχρι χθες τις εντολές και έφτιαξαν αυτά τα στρατόπεδα, δεν είχαν τολμήσει να αντικρύσουν. "Με τα κέντρα κράτησης τελειώνουμε. Θα πάμε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ανθρώπων για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καταστάσεις οι οποίες θέλουν ένα χρονικό διάστημα για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά και ακόμα και μέχρι να γίνει αυτό, ή όταν προκύψουν τέτοια ζητήματα θα γίνονται με όρους ανθρώπινους" δήλωσε ο Γ. Πανούσης στους δημοσιογράφους, μιλώντας για "ντροπή" ενώ με την σειρά της η Β. Κατριβάνου τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστέρηση. 

"Ήλθα να εκφράσω την λύπη και την θλίψη και του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως θέλω να εκφράσω την ντροπή μου, την ντροπή όχι ως υπουργό, ως ανθρώπου, ως εκπρόσωπο ενός πολιτισμού, τι να πω τώρα; Είναι εικόνα όχι ευρωπαϊκής χώρας, μιας χώρας που σέβεται τον άνθρωπο, αυτό που είδα δεν τα πίστευα! Πραγματικά, δεν τα πίστευα! Άρα αυτά πρέπει να αλλάξουνε και να αλλάξουνε αμέσως. Φυλακές να ήτανε, που δεν είναι φυλακές, δεν μπορούν να είναι σε αυτή τη μορφή. Αυτό δεν έχει να κάνει με καμία μομφή προς τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. Έχει να κάνει όμως με αυτή την σύλληψη αυτών των κέντρων. Λοιπόν, με τα κέντρα κράτησης τελειώνουμε. Θα πάμε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ανθρώπων για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καταστάσεις οι οποίες θέλουν ένα χρονικό διάστημα για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά και ακόμα και μέχρι να γίνει αυτό, ή όταν προκύψουν τέτοια ζητήματα, θα γίνονται με όρους ανθρώπινους. Ακόμη δηλαδή και αν η κα. Χριστοδουλοπούλου, που από ότι καταλαβαίνω θα έχει την ευθύνη από αύριο μεθαύριο, χρειαστεί ένα χρόνο για να μπορέσει να κάνει αυτή την μεταφορά αντιλήψεων, πολιτισμού, δεν είναι μεταφορά χώρου, πρέπει οι συνθήκες εδώ να είναι συνθήκες ανθρώπινες. Αυτό πάει να πει, υγεία, υγιεινή, σίτιση, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε δομές εκπαίδευσης που το ζητήσανε, γιατί ανμή τι άλλο ένα παιδί πρέπει να μάθει και πέντε γράμματα και ένας άλλος πρέπει να μάθε πέντε πράγματα. Δηλαδή, δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους μου ότι έκαναν εκατομμύρια χιλιόμετρα για να βρούν την ελευθερία και την ελπίδα και εμείς...δεν θέλω να πω τους σκοτώσαμε, θέλω να πω όμως πως τους αφήσαμε να πεθάνουν. Δεν μπορεί να είναι έτσι. Η ελευθερία, η ισότητα, τελικά η αδελφότητα, δηλαδή η αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάω μόνο εκ μέρους της κυβέρνησης, του υπουργείου, όπως βλέπετε, είμαστε όλοι εδώ, είναι τα κόμματα εδώ, είναι η κοινωνία εδώ, είναι οι φορείς εδώ, είναι η Ελλάδα εδώ, ε αυτή η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή την εικόνα. Θα τα αλλάξουμε όλα.", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου δήλωσε επίσης: "Επειδή είναι η πολλοστή φορά που ερχόμαστε εδώ πέρα, καταρχήν χαίρομαι που άνοιξε το άβατο και μπήκε μέσα ο Τύπος και μπήκε μέσα κόσμος να δει πως είναι. Αυτό θα πρέπει να κλείσει. Αυτή την τελευταία περίοδο οι άνθρωποι δεν έχουν γιατρούς, είναι ανήλικα, είναι αιτούντες άσυλο, είναι άρρωστοι, όλοι αυτοί πρέπει να βγούνε άμεσα και όταν λέμε άμεσα, άμεσα, πολύ γρήγορα πρέπει να αφεθούν οι άνθρωποι έξω και να κλείσει αυτό το αίσχος που λέγεται Αμυγδαλέζα, τα κέντρα κράτησης να μετατραπούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας αλλά αυτό το αίσχος της Αμυγδαλέζας, μακριά από κατοικημένες περιοχές, πρέπει να κλείσει και συμβολικά. Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημέρη που ερχόμαστε εδώ γιατί πέθαναν τις τελευταίες δύο ημέρες δύο άνθρωποι, είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι μεγάλη λύπη να ερχόμαστε για αυτό το λόγο και έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν έχουμε κανένα περιθώριο για καθυστέρηση. Όπως είπε και ο κος Πανούσης είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα ανθρωπισμού και μέχρι εδώ, φτάνει."

Τόσο ο υπουργός όσο και οι δημοσιογράφοι και οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν εκεί-ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ καθώς και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- είχαν γίνει μάρτυρες των συνθηκών υπό τις οποίες ζούνε οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια. 

Φαγητό ελάχιστο, τον τελευταίο καιρό "μόνο πατάτες, άντε λίγο ρύζι το βράδυ" μας λένε. 
Νέοι άνδρες, ακόμα και ανήλικα παιδιά, όλοι αδύνατοι, φορώντας σχεδόν καλοκαιρινά ρούχα, κάποιοι με φούτερ αλλά σε καμία περίπτωση με ρούχα για το κρύο των ημερών, γατζώνονταν από τα κάγγελα για μας μιλήσουν. Και η πρώτη τους κουβέντα πάντα η ίδια: "δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω σκοτώσει ή κλέψει, χαρτιά δεν έχω." Πιο πέρα ένα συνεργείο καθαρισμού με μάσκες στο πρόσωπο καθαρίζουν. "Σήμερα ήλθαν, επειδή ήξεραν ότι θα έλθετε εσείς" λέει ένας νεαρός στον Γ. Πανούση, τα μυγάκια που πετούν γύρω μας τον επιβεβαιώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου