Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ένας Πρωθυπουργός που δεν μας βλέπει σαν μύγες

Ένας Πρωθυπουργός που δεν μας βλέπει σαν μύγες

Μάνος Αντώναρος
Δεν θα μπω καθόλου στο περιεχόμενο της συνεντευξης που παραχωρησε ο Πρωθυπουργός χθες βράδυ στον συνάδελφο μου Νίκο Χατζηνικολάου, επειδή ο κάθε αναγνώστης έχει τη δικιά του άποψη και επειδή είμαι σίγουρος ότι μέχρι να διαβάσετε αυτές τις γραμμές ποταμός λέξεων έχουν γραφτεί από άλλους.
Θα σταθώ/επικεντρωθώ όμως στη σημειολογία του πράγματος:
Επιτέλους ΔΕΝ είδαμε έναν Πρωθυπουργό να δίνει συνέντευξη μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας απέναντι του (δηλαδή από την άλλη μεριά του μεγάλου γραφείου του) έναν ή δυο δημοσιογράφους που να ρωτάνε μέσα από σημειώσεις.
Ο κ. Τσίπρας πήγε στο στούντιο. Κάθισε στην ίδια θέση που κάθεται ο εκάστοτε καλεσμένος, ήπιε τον καφέ του… απάντησε σε ο,τι τον ρώτησαν, γέλασε ανθρώπινα, δυσκολεύτηκε όταν δυσκολεύτηκε και το βασικότερο: όλα αυτά τα έκανε στον ίδιο χώρο (στουντιο) όπου βρισκόντουσαν άλλοι 43 καθημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες… μέχρι και ΦΕΚ του 1945 δέχτηκε να πάρει και μάλιστα να του ρίξει μια ματιά από μια συμπολίτισά μας.
Ξέρετε, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχω βρεθεί αρκετές (όχι λίγες) φορές πολύ κοντά στην εξουσία. Πάντα –χωρίς καμμιά εξαίρεση- αυτή η εξουσία φορά ΑΜΕΣΩΣ μία απροσπέλαστη, ατσαλένια πανοπλία στους φορείς της… κάνοντας τους ανθρωπους που την φορούν (την πανοπλία) απόμακρους, υπερόπτες, ξύλινους, χωρίς χιούμορ. 
Νιώθεις δίπλα τους μύγα… ενώ στην πραγματικότητα είσαι άνθρωπος όπως εκείνοι
Ο Αλέξης Τσίπρας το’χει από φυσικού του να είναι συμπαθητικός. Υποθέτω (δεν είμαι σίγουρος) ότι και οι πιο φανατικοί εχθροί του το αναγνωρίζουν αυτό. Δεν τον είδα ούτε μία φορά να σηκώνει το φρύδι σε αντίθεση με τον κύριο Σαμαρά που καλημέρα σου λέει και νομίζεις ότι το ένα φρύδι θα φτάσει στο αυτί του… ούτε σαν τον κ. Βενιζέλο που το βλέμμα του γραφει: «Είσαι βλάκας και σου κάνω χάρη που σου απευθύνω τον λόγο!» …ούτε καν σαν τον κ. Λοβέρδο που παριστάνει το μοντέρνο, αλλά δεν του’ναι καθόλου ευκολο να ξεχάσει ότι δεν είναι πια καθηγητής.
Θα μου πείτε: Είναι σοβαρός λόγος αυτος (το συμπαθητικός) για να είναι κάποιος Πρωθυπουργός;
Αν θέλετε τη σοβαρή μου απάντηση, ΝΑΙ είναι… και είναι γιατι έχουμε προφανώς ξεχάσει ότι τους ηγέτες πρέπει να τους συμπαθεί ο λαός… και για να σε συμπαθήσει το πλήθος πρέπει να τους μιλήσεις τη γλώσσα του. Πρόσεξα πολύ στο να μην βάλω τη λέξη «αγαπά»…επειδή αυτό είναι άλλο level.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να το κάνει αυτό… οι άλλοι δεν μπορούν… κι όχι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι… αλλά και πάρα πολλοί (οι περισσότεροι) από το ίδιο το κόμμα του. 
Μου έκανε (θετική) εντύπωση πόσες φορές τον διέκοψε ο Νίκος Χατζηνικολάου και το έκανε επειδή ο Πρωθυπουργός του έδωσε το δικαίωμα να το κάνει. Δεν ήταν εύκολο να το κάνεις π.χ. με τον Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο με τον Σημίτη.
Ρίξτε μια ματια στη φωτό που δημοσιεύω μαζί με το άρθρο… και πείτε μου…αν σας λέγανε 4 μήνες πριν, ότι αυτή η φιγούρα (όπου δεν φαίνεται το πρόσωπο) που κάθεται στο κεντρικό τραπέζι του στουντιο, είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας…τι θα λέγατε; Θα το πιστεύατε;
Δείτε πόσοι άνθρωποι με μπλουτζήν είναι τριγύρω… Μετρώ 6… δεν θα’ναι κι άλλοι 4-5 που δεν φαίνεται τι φοράνε;
Τι θέλω να πω τόση ώρα;
Από το σύνηθες αποστειρωμένο περιβάλλον μια συνέντευξης Πρωθυπουργού περάσαμε σε μια «ωραία ατμόσφαιρα». Αντί να βγάλει ένα διάγγελμα από την ΝΕΡΙΤ…μας τα’πε (συμφωνούμε ή διαφωνούμε) πίνοντας τον καφέ του «μαζί» μας… αν υπολογισα καλά…επί 3 ½ ώρες… μεταμεσονύχτια.
Ουψ! Αν μη τι άλλο είναι καινούργιο… 
Καινούργιο! … μια λέξη που εδώ και πολλά χρόνια έχουμε χάσει/ποθήσει.
Και τέλος ως δημοσιογράφος πρέπει να πω respect στον Νίκο… τον οποίο συμβαίνει να γνωρίζω πολλά χρόνια… και δεν του οφείλω απολύτως τίποτα…που κατάφερε (αγνοώ πώς) να φέρει έναν Πρωθυπουργό στο δικό του στούντιο και να τον αντιμετωπίσει με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που αντιμετωπίζει και τους υπόλοιπους καλεσμένους του.
Εμείς οι δημοσιογράφοι φοράμε συχνότατα την πανοπλία μας. Και ο Χατζηνικολάου την έχει φορέσει κατά το παρελθόν…αλλά με χαρά είδα ότι πλέον (στις τηλεοπτικό-ιντερνετίστικες εμφανίσεις του) φορά απλώς το κουστούμι του.
Το δύσκολο –ξέρετε- δεν είναι να φορέσεις την πανοπλία. Το εξαιρετικά δύσκολο είναι να μπορέσεις να την βγάλεις… και κατά την ταπεινή μου γνώμη και οι δυο χθεσινοί πρωταγωνιστές της εκπομπής την είχαν βγάλει.
Καλημέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου