«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»
FT: Οι 7 μύθοι που μπλοκάρουν τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών
Τους «μύθους» που μπλοκάρουν την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αναλύουν σε άρθρο γνώμης οι Financial Τimes, υποστηρίζοντας ότι αν τελικά δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία, το λιγότερο κακό αποτέλεσμα θα ήταν να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα μιας χρεοκοπίας και να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα κάνει. «Αυτό σίγουρα θα ήταν άσχημο. Αλλά στην παρούσα φάση, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για μια καλύτερη εξέλιξη;» αναρωτιούνται οι FT.
«Η ελληνική εποποιία θα συνεχιστεί, όσο οι εμπλεκόμενοι δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν γραπωθεί από μύθους που θέτουν εμπόδια σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται συμφωνία», υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times, ο Martin Wolf, αναλύοντας τους εν λόγω μύθους:
Μύθος 1ος: Μια έξοδος της Ελλάδας θα βοηθούσε την ευρωζώνη.
Μπορεί μια άδοξη λήξη της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ να χρησίμευε ως μάθημα για άλλες χώρες, βάζοντας φρένο στις εκστρατείες των λαϊκιστών. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση (grexit) η συμμετοχή στην ευρωζώνη θα έπαυε να είναι αμετάκλητη και κάθε κρίση θα προκαλούσε αποσταθεροποιητική κερδοσκοπία.
Μύθος 2ος: Φταίει η Ελλάδα
Κανείς δεν υποχρεώθηκε να δανειοδοτήσει την Ελλάδα. Αρχικά οι ιδιώτες δάνειοδότησαν με χαρά την ελληνική κυβέρνηση με τους ίδιους πάνω-κάτω όρους που δάνειζαν και την γερμανική. Ωστόσο η ελληνική πολιτική κατάσταση δεν αποτελούσε μυστικό. Το 2010 μάλιστα έγινε σαφές ότι τα δάνεια δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν.
Αντί λοιπόν για την διαγραφή χρέους που ήταν απαραίτητη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αποφάσισαν να διασώσουν την χώρα, επαναχρηματοδοτώντας την. Έτσι ξεκίνησε το παιχνίδι της «επέκτασης και προσποίησης». «Οι ανόητοι δανειστές χάνουν χρήματα. Αυτό συνέβαινε πάντα και εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα».
Μύθος 3ος: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα
Η Ελλάδα πέρασε από μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο για την συμφωνία σε σχέση με τους όρους στήριξης. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση».
Μύθος 4ος: Μια έξοδος της Ελλάδας, θα βοηθούσε την χώρα
Πολλοί πιστεύουν ότι μια αδύναμη νέα δραχμή θα προσφέρει μια ανώδυνη μετάβαση την ευημερία. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν η οικονομία μπορεί να επεκτείνει εύκολα την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό.
Μύθος 5ος: Οι Έλληνες θα αποπληρώσουν τα χρέη
Το πραγματικό ζητούμενο είναι αν οι Έλληνες θα αφιερώσουν τις επόμενες δεκαετίες στην αποπληρωμή χρεών που δεν θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εξ αρχής.
Μύθος 6ος: Η χρεοκοπία συνεπάγεται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Ένας έκτος μύθος είναι πως αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, θα αναγκαζόταν να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη. Είναι πιθανό, αν η ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπούσε, οι ελληνικές τράπεζες να μη θεωρούνταν πλέον ικανές να λάβουν στήριξη από τον ELA. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να επιβάλουν φραγή στις αναλήψεις. Μπορεί επίσης να γινόταν παύση πληρωμών...
Στην ευρωζώνη, με τις 19 διαφορετικές τραπεζικές αγορές, μία για κάθε μέλος, η χρεοκοπία μιας κυβέρνησης θα οδηγούσε στην χρεοκοπία των εθνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να δανείζει σε τράπεζες που είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι φερέγγυες. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδραση. Ίσως να ήταν εφικτό η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας να γίνει με περιορισμένη λειτουργία των τραπεζών. Τότε, η στερημένη από ρευστότητα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πληρωμές με τίτλους IOU... Αν και μη επιθυμητό, αυτό θα ήταν ένα εφαρμόσιμο σενάριο.
Μύθος 7ος (και πιθανώς ο πιο επικίνδυνος): Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται έπειτα από εξαναγκασμό, έχουν αποτέλεσμα
Σπανίως συμβαίνει αυτό...
πηγή: Financial Times www.ft.com VIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου