Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Ψύχραιμα για την συνεχιζόμενη καταστροφή της Χώρας μας

Οι «συνταγές» λειτουργίας και οι μηχανισμοί σκορπίσματος χρήματος της Πυροσβεστικής

Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Η Χώρα καίγεται πάλι αδιακρίτως αν καίγονται δροσερά δάση ή πιο ξηροθερμικά οικοσυστήματα ή απλώς εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις.  Ένας κεραυνός στον Έβρο αρκούσε να κάψει μέχρι σήμερα μισό Νομό και συνεχίζει. Μπήκε στο άκαυτο Δάσος της Δαδιάς το οποίο να μην έχετε καμιά αμφιβολία θα καεί ολόκληρο.

Πρώτα ένα παράδειγμα συνηθισμένης πρακτικής για την Οργάνωση και τον συντονισμό. Χθες στις 7 π.μ με την έναρξη της βάρδιας των Πυροσβεστών του κλιμακίου Τρικάλων ξεκίνησαν 40 πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση στην φωτιά της Αλεξανδρούπολης με λεωφορείο. Μετά από περίπου 8 ώρες έφτασαν… Αμέσως κλήθηκαν να βοηθήσουν. Βοήθησαν όσο μπόρεσαν (πόσο αλήθεια) και στην συνέχεια αντί να ξεκουραστούν κάπου και να συνεχίσουν την άλλη μέρα,… έφυγαν αμέσως πίσω για τα Τρίκαλα πάλι με λεωφορείο. Γύρισαν λοιπόν καταπονημένοι μέχρι λιποθυμίας, αλλά το λεωφορείο πήρε άλλους 40 και κάνει την ίδια διαδρομή.

Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες ΕΥΡΩ για ελάχιστη βοήθεια, καταπονήθηκε το προσωπικό που σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς ακόμα και στην περιοχή τους λόγω της καταπόνησης μπορεί να μην βοηθήσουν ουσιαστικά.

Η εικόνα που σχηματίζεται μόνο από αυτό το περιστατικό είναι το ίδιο που παρατηρούμε σε κάθε Δασική Πυρκαγιά. Απέραντη ασυνεννοησία και ανοησία. Χωρίς σχέδιο, χωρίς οδηγίες χωρίς κοινή λογική.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Η πρώτη συνταγή της Πυροσβεστικής πάντα η ίδια. 

ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

«Ελέγχουν» την φωτιά από την…άσφαλτο και όταν η φωτιά αφού κάψει ότι Δασικό απομένει, «περπατάει» λόγω του θερμικού φορτίου σε μεγάλες αποστάσεις και λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα.

Φτάνει λοιπόν στα χωριά μας και στις πόλεις θηριώδης και φυσικά αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

Η δεύτερη συνταγή και πάλι γνωστή.

Δεν θα κάνουν πλήρη κατάσβεση πουθενά και με το πρώτο αεράκι θα γίνουν δεκάδες αναζωπυρώσεις που τις καταγράφουν ως νέα περιστατικά.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής από νωρίς θα κλαψουρίζει στα κανάλια …για τους … ανέμους λες και δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μελτέμια και για ηρωικές προσπάθειες.

Έπειτα αφού θα πολλαπλασιάσουν το ένα περιστατικό σε 15 ή και 150 ή όσα θέλουν αφού δεν ελέγχονται από κανέναν, μονότονα θα λένε ως δικαιολογία για οργανωμένους «εμπρησμούς».

Και η τρίτη συνταγή; 
Την σκυτάλη για να πειστεί η κοινή γνώμη, για τους ψευτοεμπρησμούς θα αναλάβουν να διαδώσουν οι παρατρεχάμενοι του γραφείου τύπου της Πυροσβεστικής και των μυστικών κονδυλίων του κου Γενικού Γραμματέα Π.Π. (άρθρο 53 του Ν.4662/2020).

Αύριο μπορούν να πιάσουν και κάποιον πολίτη μειωμένου καταλογισμού για εμπρησμό.

Στο μεταξύ τρώνε κάθε χρόνο περίπου 1-1,5 δις χωρίς να έχουν αποδώσει ποτέ έναν απολογισμό για τα έξοδα, ξεκάνουν τα δάση μας, ακόμα και τα δροσερά, δεν θα μπουν ποτέ στο Παγκόσμιου ενδιαφέροντος δάσος της Δαδιάς (που είναι κατά κύριο λόγο Δρυοδάσος και Πευκοδάσος) και δεν θα μπουν με σχέδιο κατάσβεσης σε κανένα απολύτως δάσος.

Θα συνεχίζουν ανενόχλητοι να αφανίσουν ακόμα περισσότερο την κτηνοτροφική παραγωγή μας και τεράστιες γεωργικές εκτάσεις.

ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ; 
Μόνο για φέτος έφτασαν τους 26 (μαζί με τους 18 απανθρακωμένους μέσα στο Δάσος της Δαδιάς που βρήκε η Δασοφυλακή. Αλήθεια οι μόνοι που μπαίνουν μέσα στα Δάση είναι και οι μόνοι που δεν έχουν δασοπυροσβεστικά μέσα. Δεν είναι παράξενο;).

Σε ένα καλοκαίρι που στην πραγματικότητα κράτησε 20 ημέρες χάνουμε κατά μέσο όρο 10 συμπολίτες μας τον χρόνο και τα διαμάντια των οικοσυστημάτων μας που μας απέμειναν.

Έπειτα η τελευταία συνταγή. 
ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. 
 Με βάση το άρθρο 38 του Ν. 4662/2020 δημιουργήθηκε φορέας Ιδιωτικού δικαίου (;;;) που διαχειρίζεται όμως ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα ταμείο που χτυπάει όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα όλων των δυνατών χρηματοδοτήσεων ακόμα και των κονδυλίων Εθνικής Άμυνας.

Έχει δικό του, αυτόνομο προϋπολογισμό που τον διαχειρίζεται μία χούφτα αρεστών του κου Γενικού Γραμματέα. Είναι το «Επιχειρησιακό Ταμείο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ε.Τ.Π.Α.Κ.)», εφεξής «Επιχειρησιακό Ταμείο» που ως Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και πρακτικά με ανεξέλεγκτες διαδικασίες χωρίς διαγωνισμούς (Ο προϋπολογισμός δεν ανακοινώθηκε. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός: 5.000.000 €).Με το άρθρο 39 του παραπάνω Νόμου έγινε η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων για την Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Πάντοτε οι Στρατηγοί της Πυροσβεστικής είχαν ένα κενό. Δεν έχουν επιστημονικές γνώσεις στα αντικείμενο. Σκάρωσαν λοιπόν έναν ακόμα φορέα για την επιμόρφωσή τους.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον Καθηγητή από τους γνωστούς Πανεπιστήμονες να εκθειάζουν τις «ηρωικές» αλλά εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς προσπάθειες να πηγαίνει το μυαλό σας σε τέτοιου είδους κατά κύριο λόγο αργόμισθες συνεργασίες.

(Ο προϋπολογισμός είναι κρυφός. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 15.000.000 €).Με το άρθρο 40 (του Ν.4662/2020) συστήθηκε άλλο ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αργόμισθων και biasness, με την επωνυμία «Κέντρο Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων» (ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.Κ.), εφεξής Κέντρο Μελετών, το οποίο υπάγεται, έχει έδρα και εποπτεύεται κι αυτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εποπτεία περιλαμβάνει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, την έγκριση του προϋπολογισμού και απολογισμού του έργου του και τον διοικητικό έλεγχο σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεων και ενεργειών των οργάνων διοίκησής του.

Η Διοίκηση λοιπόν ξοδεύει το χρήμα… για μελέτες… γενικώς και η ίδια Διοίκηση ελέγχει τα πεπραγμένα της.

(Ο προϋπολογισμός είναι κρυφός. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 8.000.000 €)Με το άρθρο 41 ιδρύθηκε άλλη μία αχρείαστη για την Χώρα δομή. Το Μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας το οποίο διορίζει πάλι ο κος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (μαντέψτε ποιους έχει διορίσει). Και μοιράζει ότι θέλει και πάλι χωρίς λογοδοσία.

Η δομή είναι άχρηστη γιατί η Δασική Υπηρεσία έχει μόνιμο Μηχανισμό προστασίας μέσω του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

(Ο προϋπολογισμός είναι επίσης κρυφός. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 10.000.000 €)Με το άρθρο 42 στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ένας ακόμα μηχανισμός επιλεκτικού και αδιαφανούς σκορπίσματος χρήματος μέσω της διασπάθισης αρμοδιοτήτων άλλων φορέων.

Είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου η οποία, ανεξάρτητα από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να χαρακτηρίζει, ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των Δήμων ή Περιφερειών ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου φορέα του Δημοσίου που διακρίνονται σε:

α. έργα ή εργασίες καθαρισμού (εννοεί και Δασών),

β. έργα ή εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης μικρής κλίμακας,

γ. έργα ή εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών,

δ. έργα ή εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου,

ε. έργα ή εργασίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας,

στ. έργα ή εργασίες ανάσχεσης ή αποκατάστασης διάβρωσης εδαφών βασικών οδικών δικτύων ή αντιστήριξης πρανών ή αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων και

ζ. έργα ή εργασίες που αφορούν σε αναγκαίες επιχειρησιακά κτιριακές υποδομές του Εθνικού Μηχανισμού,

η. έργα ή εργασίες άμεσης αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, κατ΄ εφαρμογή των προβλεπόμενων στα Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Με άλλα λόγια πρακτικά η Πυροσβεστική πήρε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΟΡΕΑ. Φυσικά πήρε τις αρμοδιότητες, πήρε και ολόκληρη την χρηματοδότηση.

Αναθέτει έργα χωρίς μελέτες αναγκαιότητας με διαδικασίες κυριολεκτικά της «καραβάνας», χωρίς διαγωνισμούς, σκαρώνει ψευτοπρογράμματα έργων κακέκτυπου και εντελώς λανθασμένου αναμασήματος από άσχετες ειδικότητες, των εδώ και πολλά χρόνια διατυπωμένων Επιστημονικών μεθόδων της Δασολογίας.

Βέβαια στην Επιτροπή συμμετέχουν διάφοροι εκπρόσωποι Φορέων εκτός από τους απολύτως απαραίτητους Επιστήμονες. Τους εκπροσώπους Δασολόγους της Δασικής Υπηρεσίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου.

Στα σοβαρά τώρα. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν τεράστια νομοθετική αταξία και έρχεται να διαιωνίσει το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και καλλιέργειας πλήρους ασυνεννοησίας όπως αυτή που βλέπετε τους σχεδιασμούς κατάσβεσης.

(Ο προϋπολογισμός είναι κρυφός. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 60.000.000 €)Με το άρθρο 43 του Νόμου δημιουργήθηκε ένας ακόμα πρόσθετος μηχανισμός αργομισθιών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών. Το μοτίβο σταθερό. Εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζει πάλι μόνος του ο κος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και έχει ως σκοπό την συλλογή χρήσιμων δεδομένων με σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας στο πεδίο της πρόληψης, αντιμετώπισης και του συντονισμού δράσεων δασικών πυρκαγιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των Ευρωπαϊκών Κέντρων της Ανοικτής Μερικής Συμφωνίας.

Με άλλα λόγια δεν έχει καμιά χρησιμότητα μια και τα στοιχεία αυτά είναι ανοικτά στον καθένα και δεν χρειάζεται καμιά «συλλογή» εκτός από την στοιχειώδη γνώση μιας ξένης γλώσσας.

(Ο προϋπολογισμός είναι κρυφός. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 3.000.000 €).Με το άρθρο 44 του παραπάνω Νόμου κατάφεραν παγκοσμίως το ακατόρθωτο. Νομοθετήθηκε ο «έλεγχος» κάθε δαπάνης του Δημόσιου χρήματος μόνο από τις υπηρεσίες της ίδιας της Γενικής Γραμματείας… αφαιρώντας τις αρμοδιότητες ελέγχου από τα όργανα του Υπουργείου Οικονομικών.
Στα άρθρα 45-52 προβλέπεται η οργάνωση υλοποίησης των παραπάνω ενεργειών και πως πρακτικά δεν θα γίνεται από κανέναν έλεγχος.
Με το άρθρου 53 των μυστικών κονδυλίων.

Τι ανάγκες μυστικών κονδυλίων έχει η Πυροσβεστική; Είναι για μερικούς αυτονόητο. Τις μυστικές … τσέπες; Θα άξιζε τον κόπο ένας έλεγχος της λίστας των πληρωμών και πόσοι από αυτούς είναι Δημοσιογράφοι.

(Ο προϋπολογισμός είναι φυσικά κρυφός διατίθεται αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και δεν υπάρχει ούτε καν εσωτερικός έλεγχος. Εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός 30.000.000 €).

Το σύνολο αυτής της αδιαφανούς διαδικασίας μας κοστίζει τον χρόνο περίπου 131.000.000 ΕΥΡΩ.

Τα 90 εναέρια μέσα αν δεχθούμε ότι πετάνε 8 ώρες για 40 μόνο ημέρες μια και δεν πετάνε όλα ταυτόχρονα ο αριθμός ωρών πτήσης όλων μαζί θα είναι :

90 Χ 8 Χ 40 = 28.800 ώρες πτήσης.

Αν το κόστος κάθε ώρας πτήσης είναι 30.000 ΕΥΡΩ, τότε το κόστος της αεροπυρόσβεσης (ανεξάρτητα από το πόσες πραγματικά γίνονται πράγματι, αλλά πληρώνονται).

28.800 Χ 30.000 = 864.000.000 ΕΥΡΩ.

Επομένως το σύνολο των ετήσιων εξόδων μας για τις ενέργειες αυτές και μόνο είναι : 995.000.000 ΕΥΡΩ.

Για τα υπόλοιπα έξοδα αρκεί να σας περιγράψω μία ενέργεια.

Αν υπολογίσουμε τα έξοδα του κρατικού μηχανισμού που τρέχει πανικόβλητος σαν μπουλούκι που άγεται και φέρεται, μια για να σβήσει, μια για να εκκενώσει ακόμα και Νοσοκομεία κλπ εύκολα θα ξεπεράσουμε τα 500.000.000 ΕΥΡΩ.

Οπότε συνολικά το 1,5 δις τον χρόνο είναι το συνηθισμένο έξοδο για την κατάσβεση.

Δεν προσμετρώ τις υπόλοιπες επιπτώσεις δηλ. της καταστροφής των δασών μας και του γενετικού κώδικα των οικοσυστημάτων μας, τις καμένες Γεωργικές εκτάσεις, των σπιτιών, την καταπόνηση της υγείας του πληθυσμού, την ρύπανση των νερών, την καταστροφή των Τουριστικών περιοχών και τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα κλπ.

Αγαπητοί φίλοι. Είναι σαφές ότι πρέπει να προσαρμοστούμε.

Μία είναι η λύση:

Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του συντονισμού της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση του Γενικού Γραμματέα Δασών και ταυτόχρονη διαχείριση Δασών.

Πρέπει να γίνει ότι πρότεινε και εφήρμοσε ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ας γίνει ότι προτείνει ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας Δασών κος Δημήτρης Κατσούδας.

Ας γίνει ότι πρότεινε σημερινός Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κος Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ας γίνει ότι πρότεινε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κος Ανδριανός Κουρμπάτσης.

Ας γίνει ότι αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή των Ελλήνων το 1993.

Ας γίνει ότι αποφάσισε με το πόρισμά της η Βουλή των Ελλήνων το 2008 μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου