Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Στο σκαμνί σαράντα για τα θαλασσοδάνεια του Τ.Τ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για κακουργήματα: Φιλιππίδης, Λαυρεντιάδης, Κοντομηνάς, Μπακατσέλος, Ρέστης, Σακελλαρίου

Στο σκαμνί σαράντα για τα θαλασσοδάνεια του Τ.Τ.

Λαζαρίδου Ειρήνη
Εδώλιο για 40 πασίγνωστα πρόσωπα από τον τραπεζικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν για βαριά κακουργήματα που επισύρουν ακόμα και τα ισόβια, "δείχνει" με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά - Κατσικάδη σχετικά με τα "θαλασσοδάνεια" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, αλλά και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, οι οποίοι φέρονται ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι που θα δικαστούν κατά περίπτωση για απιστία στην υπηρεσία, απάτη, ξέπλυμα "βρόμικου" χρήματος και άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις εκτός από τους προαναφερθέντες είναι οι Περικλής Λίβας, Radomir Zivanic του Milivaje, Γεώργιος Δασκαλάκης, Κυριάκος Γριβέας, Αναστασία Βάτσικα, Παναγιώτης Ευθυμίου, Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Ευάγγελος Αποστολάτος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Μάριος Βαρότσης, Φωτεινή Κρέστα, Παναγιώτα Μπέζα, Διονύσιος Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανός, Χρήστος Μαρουσός, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γεώργιος Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γεώργιος Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδωνας Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης, Σπυρίδωνας Παντελιάς, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Γιάννης Ρόρρης.

Το "κουβάρι" των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται πριν από δύο χρόνια, όταν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ύποπτα δάνεια που χορηγούσε το Τ.Τ. διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Την υπόθεση είχε αναλάβει η εισαγγελέας Πόπη Παναδρέου και κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα όπου αναφέρονταν "σημεία και τέρατα", καθώς διαπίστωνε ότι το Τ.Τ. προχωρούσε σε υπέρογκη δανειοδότηση σε εταιρείες και επιχειρηματίες που δεν πληρούσαν κανέναν από τους συνηθισμένους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Επιπλέον τα δάνεια χορηγούνταν από τις διοικήσεις του Τ.Τ. παραβιάζοντας την ειδική νομοθεσία που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις και χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε σεντ από τα ιλιγγιώδη ποσά που δόθηκαν.

Τις διαπιστώσεις της Πόπης Πανανδρέου επιβεβαιώνει και η εισαγγελική πρόταση, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όταν αποχώρησε από την ηγεσία του Τ.Τ. ο Α. Φιλιππίδης, "το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3/10/2011 μια σειρά από δανειακές συμβάσεις καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με τον νόμο 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος"...

Ειδικότερα για τον Α. Φιλιππίδη η εισαγγελική πρόταση τονίζει ότι "ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω τράπεζας, μέσω δανειοδοτήσεων με τη μορφή ομολογιακών δανείων και πιστοδοτήσεων προς θυγατρικές του Τ.Τ., που διενεργήθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών ή και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες, η τήρηση των οποίων θα συνέβαλλε στην καλύτερη αξιολόγηση και στην αποφυγή ανάληψης υψηλού πιστωτικού κινδύνου, καθώς και στην καλύτερη παρακολούθηση της σχέσης".

Η εισαγγελέας επιπλέον τονίζει ότι "σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δανειοδοτήσεων παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αδύναμη κεφαλαιακή βάση των πιστούχων, ανεπαρκής προσδιορισμός του σκοπού των δανειοδοτήσεων, ελλιπής παρακολούθηση της διάθεσης των κεφαλαίων, αλλά και σημαντικές ελλείψεις στα εισηγητικά σημειώματα, με ανεπαρκή τεκμηρίωση των προτεινόμενων πιστοδοτικών ορίων".

Επιχειρηματικά δάνεια που κατέληγαν στις τσέπες τους!

"Καταπέλτης" είναι η εισαγγελική πρόταση και για τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δ. Κοντομηνά, για τα "θαλασσοδάνεια" που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ελάμβανε "σε καθαρά προσωπικό επίπεδο" και αντί να αποσκοπούν στην ανάπτυξη του ομίλου ΔΕΜΚΟ, τον οποίο κατείχε, κατέληγαν στην τσέπη του. Επιπλέον, σχετικά με την εξαγορά από την πλευρά του Τ.Τ. της εταιρείας πιστωτικών καρτών Bestline, αναφέρεται: "Με άλλα λόγια, το Τ.Τ. χρηματοδοτούσε εταιρεία υψηλού ρίσκου, όπως είναι αυτή των πιστωτικών καρτών, με τιμολόγηση ρίσκου Γερμανικού Δημοσίου, δηλαδή την ίδια στιγμή που το χρήμα κόστιζε 5% και 7% για προσέλκυση καταθέσεων, το Τ.Τ. δάνειζε με 4% έως και 6% λιγότερο. Έτσι, το Τ.Τ., συνέχιζε να δανείζει την Bestline και στην ουσία τον Όμιλο ΔΕΜΚΟ, μεταξύ των ετών 2010 και 2012, με όρους που ίσχυαν τα έτη 2008 και 2009, επιβαρύνοντας με ζημιές τα αποτελέσματά του και συνεπώς τα ίδια κεφάλαιά του αλλά και τους μετόχους του".

Ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι υπόλογος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, γιατί τα 105 εκατομμύρια που έλαβε δάνειο από το Τ.Τ. "όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν, αλλά αντιθέτως κατέληξαν σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου"...

Για τον επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλο, που έλαβε δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Τ.Τ., η εσαγγελική πρόταση αναφέρει ότι "το δάνειο χορηγήθηκε στα τέλη του 2011, σε μια χρονική περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία είχε εισέλθει η χώρα, και των προβλημάτων ρευστότητας, που αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες, οι τελευταίες ήταν φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων. Παρ' όλα αυτά η τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση του δανείου χωρίς να λάβει υπόψη τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς και την κακή οικονομική κατάσταση της πιστούχου".
Εδώλιο και για το "golden girl" του ΤΧΣ

Εδώλιο για την κακουργηματική πράξη της απιστίας δείχνει η εισαγγελική πρόταση και για την Αν. Σακελλαρίου. Η δίωξη σχετίζεται με την αναχρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2012, των δύο ομολογιακών δανείων προς την επενδυτική και εμπορική εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά.

Την επίμαχη περίοδο η Σακελλαρίου ήταν μέλος της Επιτροπής Επιχειρηματικών Δανείων του Τ.Τ. και, όπως αναφέρεται, μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, "ελάττωσαν εν γνώσει τους και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω τράπεζας, μέσω δανειοδοτήσεων με τη μορφή ομολογιακών δανείων και αναδιάρθρωσης υφιστάμενων δανείων, που διενεργήθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών ή και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες, η τήρηση των οποίων θα συνέβαλλε στην καλύτερη αξιολόγηση και στην αποφυγή ανάληψης υψηλού πιστωτικού κινδύνου, καθώς και στην καλύτερη παρακολούθηση της σχέσης. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αδύναμη κεφαλαιακή βάση των πιστούχων, ανεπαρκής προσδιορισμός του σκοπού των δανειοδοτήσεων, ελλιπής παρακολούθηση της διάθεσης των κεφαλαίων, αλλά και σημαντικές ελλείψεις στα εισηγητικά σημειώματα, με ανεπαρκή τεκμηρίωση των προτεινόμενων πιστοδοτικών ορίων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου