Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Η κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αυτούς.

 Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Τσίπρας: Η κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αυτούς.

Κώστας Μαυραγάνης
Η επιλογή ήταν μεταξύ ενός δύσκολου συμβιβασμού και μιας άτακτης χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και απευθύνοντας σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, καλώντας σε συντεταγμένη συζήτηση.

Μια άτακτη χρεοκοπία, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προφανώς και «δεν είναι επιλογή κανενός στην αίθουσα», σημειώνοντας ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, της εξόδου από το ευρώ. Επ' αυτού υποστήριξε ότι το Grexit χωρίς δυνατότητα οικονομικής στήριξης σε φίλιες δυνάμεις θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμιά στιγμή ένα δίλημμα όπου είχαμε από τη μια τη συμφωνία και από την άλλη βιώσιμο εναλλακτικό δρόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κάποιοι θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η κυβέρνηση υπέστη ολοκληρωτική μετάλλαξη, ότι «ξαφνικά αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό». Είναι ακραία θέση, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι και όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν. Ακραία θέση, κυρίως όταν όσοι τα λένε αποκρύπτουν το ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα και μάλιστα αναπόδραστη και απροσδιόριστη όσον αφορά στην κλίμακα και τους τομείς που επηρεάζει».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί δεν θα θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. «Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας κάποια στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να ανασυνταχθούμε και να προστατέψουμε τις δυνάμεις μας, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή». Επ'αυτού, τόνισε ότι είναι γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο όσον αφορά στα όρια της εντολής του λαού, αλλά και τα όρια της οικονομίας.

«Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φτάσαμε σε δημοψήφισμα, και φτάσαμε έχοντας αφήσει το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει, είδαμε τι συμβαίνει, πραγματοποιήσαμε αυτό που θεωρητικές αναλύσεις αναδείκνυαν ως υπερόπλο , τη στάση πληρωμών στο ΔΝΤ και βεβαίως αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο» σημείωσε. 

«Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, ενός δύσκολου συμβιβασμού, επειδή δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Λέμε καθαρά και ξάστερα: αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να φέρουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όποιους νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη συμφωνία να το πουν ανοιχτά- όπως και το αν πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι το χειρότερο μνημόνιο από τα τρία.

«Κάποιοι λένε το όχι του λαού δεν ήταν αυτό που ζητάγαμε μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή στήριξη ισχυρή σε διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή. Αυτό δεν ισχύει. Οφείλουμε να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας και στον ελληνικό λαό. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να τεθεί πριν το δημοψήφισμα στα όργανα του κόμματος και έπρεπε να το πούμε στον λαό. 
Εγώ ο ίδιος έκανα επίθεση στις κατεστημένες δυνάμεις που προσπάθησαν να ταυτίσουν το όχι με το Grexit. Οι δυνάμεις αυτές αναδιπλώθηκαν την επομένη του δημοψηφίσματος, εκτός από ακραίους συντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία που ταυτίζουν το όχι με το grexit», τόνισε, ζητώντας να αφεθούν κατά μέρος οι λαθροχειρίες.

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να προασπίσουμε τα δίκια του λαού. Φτάσαμε στο σημείο της στάσης πληρωμών, εμπιστευτήκαμε τον λαό σε κάθε μας βήμα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε και μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να αναδείξουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την ακαμψία και σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθάρχησης και επιτήρησης και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη. Δημιουργήσαμε αμφισβήτηση, η οποία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της ριζοσπαστικής αριστεράς πλέον» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι η εθνική αναδίπλωση και η νομισματική υποτίμηση δεν είναι η απάντηση για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική. «Πρέπει ο επανακαθορισμός του νέου σχεδίου στις νέες συνθήκες να μη γίνει με όρους μηδενισμού όλων όσων καταφέραμε το περασμένο διάστημα παρά την χρηματοοικονομική ασφυξία που δεχθήκαμε» τόνισε. «Τίθεται το ερώτημα εάν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Και λέω ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απαντήσεις δεν πρέπει να δοθούν απερίσκεπτα και εν θερμώ. Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που μας δένει απολύτως τα χέρια και φέρνει ένα σκληρότερο μνημόνιο. Άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα αλλά ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι να προσπαθήσεις να ωραιοποιήσεις τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να προσπαθείς να τη δραματοποιήσεις. Και στο πεδίο των μέτρων μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα» τόνισε. Το ερώτημα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι «εάν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε, να επιλέξουμε τον πολιτικό αναχωρητισμό. Δύσκολα τα διλήμματα, δύσκολες και οι απαντήσεις», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος αυτής της συμφωνίας μαζί με το βάρος της απεμπλοκής από αυτή τη συμφωνία».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τον ελληνικό λαό απροστάτευτο...πρόσκαιρος συμβιβασμός αλλά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική αυτή την ώρα» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες και «αυτό είναι το συλλογικό καθήκον της Αριστεράς» και απευθύνοντας έκκληση για συντεταγμένη συζήτηση.

«Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπάρχουν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική μας και θεωρεί ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και βιώσιμο με άμεση ακύρωση της συμφωνίας. Θεμιτό να κατατεθεί το σχέδιο τους. Αν πράγματι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας και ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός και δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία τότε αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει τον Σεπτέμβριο. Προτείνω αυτή η απόφαση για το άμεσο ζήτημα να μην την υποβαθμίσουμε να τη λάβουμε με συλλογικό τρόπο απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε τα περί «σουρεαλιστικής» στάσης αυτών που λένε ότι είναι κατά της συμφωνίας αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση. «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον Β' ΠΠ είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αν ο στόχος δεν είναι κοινός, τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου