Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, :«Ωριμο τέκνο της ανάγκης»
Συνέντευξη στον ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Την άποψη ότι «η συμφωνία με τους δανειστές, αν και παραμένει ''μνημόνιο'', έχει στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν βιώσιμη», εκφράζει σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ» ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και υποστηρίζει πως «περιέχει και μέτρα αναδιανομής, μέτρα για τη φορολόγηση του πλούτου, για τη φοροδιαφυγή, μέτρα κατά της διαφθοράς, που η υλοποίησή τους θα είναι κι αυτή προϊόν διαπραγμάτευσης». Αναφερόμενος στην αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσαν τη «Λαϊκή Ενότητα», υποστηρίζει πως «πήραν την καμπύλη για ευθεία και εκτροχιάστηκαν» και τονίζει πως η «πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για δεύτερη φορά πρώτο κόμμα με ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα σε σχέση με αυτό «της Θεσσαλονίκης» των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύετε ότι τώρα θα καταφέρει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του;
Το άδικα και σκόπιμα παρεξηγημένο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ως «ώριμο τέκνο της ανάγκης» ήδη αρχίσαμε να το εφαρμόζουμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με τα μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση των χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Το «παράλληλο» -εναλλακτικό προς τους όρους των μνημονίων- κυβερνητικό πρόγραμμα που επιδοκίμασε πρόσφατα με την ψήφο του ο ελληνικός λαός είναι ένα σχέδιο μακράς πνοής. Η υλοποίησή του απαιτεί πολίτες - πρωταγωνιστές και όχι άφωνους παρατηρητές ή σχολιαστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρέπει να θεσμοθετήσει διαδικασίες ελέγχου και συμβολής της κοινωνίας σε ό,τι προωθεί. Για να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης, είναι αναγκαία η δραστική απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δεύτερη φορά, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων που τη συναποτελούν, πιστεύετε ότι θα μακροημερεύσει;
Γιατί όχι; Επειδή δε συμφέρει στους καναλάρχες και στις συνεχώς διαψευδόμενες Κασσάνδρες του συστήματος που ανακάλυψαν ξαφνικά την κρυφή γοητεία του κ. Λεβέντη, αλλά και πρόβαλαν κατά κόρον όσους εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αποδύθηκαν σε ένα μονομέτωπο πόλεμο φθοράς του; Oλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τη διάθεση για σύνθεση που έχουμε. Νομίζω ότι στην περίπτωση του Δ. Καμένου αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σε αρχές τη σχέση του με τους ΑΝΕΛ.
Η συμφωνία με τους θεσμούς και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου έχει θετικά στοιχεία ή μόνον αρνητικά;
Η συμφωνία αυτή, αν και τυπικά παραμένει «μνημόνιο», έχει όμως στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν βιώσιμη. Περιέχει και μέτρα αναδιανομής, μέτρα για τη φορολόγηση του πλούτου, για τη φοροδιαφυγή, μέτρα κατά της διαφθοράς, που η υλοποίησή τους θα είναι κι αυτή προϊόν διαπραγμάτευσης. Τα «κόκκινα δάνεια» για παράδειγμα. Στη ρύθμισή τους θα προηγείται το κοινωνικό κριτήριο, ώστε να μην απειληθεί η πρώτη κατοικία. Επίσης, το ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα εργασιακά είναι θέμα στρατηγικής σημασίας για μας. Θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε θα γίνει απελευθέρωση απολύσεων. Το κυριότερο: τα «παλιά μνημόνια» οι προκάτοχοί μας τα εφάρμοζαν με θρησκευτική προσήλωση, σαν τις 10 εντολές του Μωυσή. Hταν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Το τρίτο «μνημόνιο» περιέχει σκληρές δεσμεύσεις, αλλά η υλοποίησή τους μπορεί να γίνει πιο δίκαια ή πιο άδικα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους, όπως υπόσχεται η συμφωνία.
Μεγάλο μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, αποχώρησε, σχημάτισε τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά απέτυχε να μπει στη Βουλή. Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία που επέλεξαν;
Πήραν την καμπύλη για ευθεία και εκτροχιάστηκαν. Εθνικό νόμισμα, εθνική μοναξιά, «εθνική στενοκεφαλιά», θα έλεγα, επαναλαμβάνοντας τον Λένιν. Τη στιγμή που το ελληνικό πρόβλημα έχει μόνο διεθνή λύση, φαντασιώνονται έναν κρατικό καπιταλισμό με εθνικά χρώματα. Ο λαός αποδοκίμασε το φανατισμό και την αμετροέπειά τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως και όλων εκείνων που, ελέγχοντας ένα σημαντικό τμήμα του εν πολλοίς κλειστού κομματικού μηχανισμού, λειτουργούσαν ως δύναμη ανάσχεσης στην προσπάθεια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και λαϊκό κίνημα.
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε θητεύσει στο χώρο της αυτοδιοίκησης, πώς κρίνετε το θέμα της στασιμότητας στο ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης και τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί;
Χαιρετίζω την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την παραμονή και ανάδειξη κατά χώραν του αρχαιολογικού πλούτου στο σταθμό της οδού Βενιζέλου. Να θυμίσω ότι την πρώτη εκδήλωση με το εμβληματικό πλέον σύνθημα «Και μετρό και αρχαία» διοργάνωσαν το Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η «Θεσσαλονίκη - ανοιχτή πόλη» στις 25/2/2013 στο δημαρχείο.
Ο ανάδοχος να συνεχίσει το έργο χωρίς δικαιολογίες. Ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια την πόλη, για να κερδίζουν πολλαπλάσια από την αξία του έργου. Oσο για το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς το σταθμό της Βενιζέλου, θυμίζω ότι το μετρό της Αθήνας λειτουργούσε κανονικά έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» χωρίς τους σταθμούς του Νομισματοκοπείου, της Αγίας Παρασκευής και του Χολαργού, των οποίων μάλιστα άλλαξε η χάραξη.
Ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας τι πρέπει να περιμένει από την κυβέρνηση που θα αλλάζει τη ζωή του προς το καλύτερο το επόμενο διάστημα;
Να τις απελευθερώσει από τα δεσμά του υδροκέφαλου, παρασιτικού «ψευδοκράτους των Αθηνών» και να συμβάλει αποφασιστικά και συστηματικά στην παραγωγική τους ανασυγκρότηση, ώστε να μην έχει το άδοξο τέλος που είχαν ο πολύφερνος «εκσυγχρονισμός» και η αλήστου μνήμης «επανίδρυση του κράτους», που εξαντλήθηκε σε κατεδάφιση του αναιμικού ελληνικού κοινωνικού κράτους. Ωστε να μην καταντήσει ανούσια ρητορική, κοινοτοπία και υπεκφυγή.
*βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου