Αντι - διαπλοκή εναντίον Μνημονίου
(και νέο - αντιμνημονιακών)
Ένα βαλλόμενο ηθικό πλεονέκτημα, τρεις μνημονιακές νάρκες με ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια κι ένα νέο - αντιμνημονιακό μέτωπο – θολό, διστακτικό και μη πειστικό ακόμη – διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο μετά την ψήφιση της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων στη Βουλή.
Σ’ αυτό το νέο τοπίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επανακαθορίσει την ατζέντα σε τρεις άξονες: Ταχύτητα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη στην εφαρμογή του σκληρού Μνημονίου και μετωπική επίθεση στα «κάστρα» της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη με την κατάθεση της τροπολογίας για τη μη παραγραφή των αδικημάτων της λίστας Λαγκάρντ και με την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα στην υπόθεση Σαββαΐδου, ενώ πλέον ρίχνεται στη μάχη και το «βαρύ πυροβολικό» με το, αναμενόμενο εδώ και 8 μήνες, νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στείλει ήδη το, πολιτικό, μήνυμα προς την «ανήσυχη» αντιπολίτευση: «Τηρούμε τη δέσμευσή μας», είπε από το βήμα της Βουλής. «Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους».
«Φέρτε το, επιτέλους» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ περίπου στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιχειρώντας να αποτινάξουν κάθε μομφή για επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή. Η κατάθεση του νομοσχεδίου όμως, που περιλαμβάνει αυστηρούς οικονομικούς αλλά και ποιοτικούς – εργασιακούς όρους για την αδειοδότηση των καναλιών και ταυτόχρονα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο στην παροχή ψηφιακού δικτύου, θα δοκιμάσει καίρια πολιτικές προθέσεις και διακηρύξεις.
Με 11 μιντιακούς ομίλους της χώρας να χρωστούν πάνω από 800 εκατομμύρια μόνον στις τράπεζες και με τους καναλάρχες να διαμηνύουν ήδη, κυνικά, ότι σ’ αυτόν τον πόλεμο ασπίδα και όμηρός τους θα είναι οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση εκκαθάρισης του τοπίου θα χτυπήσει απ’ ευθείας στο τρίγωνο πολιτικής, μίντια και τραπεζών. Σ’ αυτό το τρίγωνο, πολλές παλιές πολιτικές συμπάθειες, φιλίες και υποθήκες θα πρέπει να σπάσουν και άπαντες θα κληθούν να πάρουν θέση και να διαλέξουν στρατόπεδο και, δη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Ενώπιον αυτής της πρόκλησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιχειρούν να υπερβούν έκαστος τις δικές του εσωτερικές ρωγμές και διεκδικούν χρόνο ανασύνταξης με διπλή τακτική: Αφ’ ενός δοκιμάζοντας το νέο-αντιμνημονιακό κοστούμι, εξ ου και η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, και αφ’ ετέρου, επιστρέφοντας τα πυρά στην κυβέρνηση στο μέτωπο της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει σημαία την υπόθεση με τα Πόθεν Έσχες των υπουργών Φλαμπουράρη και Σταθάκη – μια υπόθεση που αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Είστε κι εσείς σαν εμάς, είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας: «Είναι η παλιά, απλή πολιτική συνταγή του συμψηφισμού. Ούτε ίδιοι είμαστε όμως, ούτε υπάρχουν πια τέτοιοι συμψηφισμοί».
Το εν λόγω μήνυμα μένει να επιβεβαιωθεί και στην επιτροπή Πόθεν Έσχες – κάτι για το οποίο δείχνει βέβαιο το Μαξίμου -, η μάχη όμως σε κάθε περίπτωση βρίσκεται μόνον στην αρχή της. Με το νωπό και βεβαρημένο μνημονιακό παρελθόν τους να ακυρώνει τη «φιλολαϊκή» ρητορική τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν στρατηγική επιλογή την αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ – μια επιλογή αδύναμη μεν λόγω επίσης βεβαρημένου παρελθόντος, αλλά στοχευμένη στην καθημερινή φθορά της κυβέρνησης κατά το δύσκολο επόμενο δίμηνο εφαρμογής των νέων μνημονιακών μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου