Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Niko Ago: Σκάϊ η μισανθρωπία

Σκάϊ η μισανθρωπία
Του Niko Ago
«Ως αυτή την ώρα, έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί, δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη. Από το ναυάγιο που έγινε την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου έχουν συνολικά περισυλλεγεί 29 σοροί προσφύγων, εκ των οποίων 14 παιδιά, 9 άντρες και 6 γυναίκες. Στους 274 ανέρχονται οι διασωθέντες».
Ήταν οι τελευταίες λέξεις που διάβασα, πριν ξεκινήσω να γράψω τις λίγες αυτές λέξεις. Εξοργισμένος, όμως. Όχι μόνο επειδή όλο και περισσότεροι νεκροί ξεβράζονται από τη θάλασσα, όλο και περισσότερα παιδιά και βρέφη, καταχωρούνται ως απλός αριθμός νεκρών.


Εξοργισμένος και από τοποθετήσεις (λίγων) δημοσιογράφων, την ώρα της καταμέτρησης νεκρών. Που κυριολεκτικά πάνω από σωρούς βρεφών, παιδιών, γυναικών ανδρών, πάνω σε σωρούς ανθρώπων που ακόμα στάζουν νερό και αίμα, κάνουν ακροδεξιά προπαγάνδα και δίνουν ρεσιτάλ μισανθρωπίας. Μια τέτοια προπαγάνδα, ακροδεξιά, άθλια, μισάνθρωπη και θλιβερή, ήταν και η τοποθέτηση δημοσιογράφου του Σκάϊ. Ο οποίος, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της Αυγής που συνοδεύει το κείμενο, αποφάνθηκε πως «η Αυγή επέλεξε ένα πρωτοσέλιδο για να ξεφύγει από τις ευθύνες της». Προφανώς, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του συγκροτήματος του Αλαφούζου, την Ελλάδα την κυβερνάνε οι δημοσιογράφοι της Αυγής και άρα, για τα όποια προβλήματα αυτή αντιμετωπίζει, φταίνε αυτοί. Παράλογο; Καθόλου, όταν γίνεται λόγος για ακροδεξιά προπαγάνδα. Είναι οι ίδιοι τύποι που που αν αναφέρεις οποιαδήποτε ευθύνη τους, στο «λιβάνισμα» των δανειστών και των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα σου μιλάνε για κάποια «ανεξαρτησία του Τύπου» η οποία, καθώς φαίνεται, δεν μπορεί να ισχύει για άλλους δημοσιογράφους, πλην εκείνων που πληρώνει ο Αλαφούζος.

Ωστόσο, το πιο άθλιο σχόλιο, θα ακολουθούσε. Στην παρατήρηση του συναδέλφου του ότι το πρωτοσέλιδο είναι ωραίο, ο συγκεκριμένος απάντησε:«Ωραία, δεν λέω, και συγκινητικό αλλά έχει και άλλα θέματα η επικαιρότητα, παιδιά». Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Η, εκπληκτικά θλιβερό, το πώς φτάνουν μερικοί άνθρωποι- δημοσιογράφοι, να πέσουν τόσο χαμηλά και να σέρνονται στο βάλτο του μίσους και της αθλιότητας. Ναι, της αθλιότητας. Διότι, διάολε, όταν μπροστά στα μάτια σου περνάνε σωροί νεκρών βρεφών και παιδιών, αν δεν μπορείς να είσαι άνθρωπος, και να πεις μια συμπονετική κουβέντα, προσπάθησε να μην είσαι απάνθρωπος. Εκτός κι αν είναι τόσο μεγάλη η μισανθρωπία σου, που δεν μπορείς να την ελέγχεις. Κάτι που μάλλον εδώ συμβαίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου