Γενοκτονία, εθνοκάθαρση και «επάγγελμα» Πόντιος
Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ
Το επάγγελμα «Μακεδόνας» προφανώς και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες επιβίωσης (αλλά και τις πολιτικές) των όσων επικαλούνται την... ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Κατά την ίδια λογική, ανασύρεται από τα συρτάρια της «εθνικοφροσύνης» το επάγγελμα «Πόντιος».
Το να μην καταλαβαίνουν πολιτικοί του επιπέδου Καράογλου, Ψωμιάδη, Άδωνι, Κωνσταντινόπουλου, Φαήλου, Νίκου Νικολόπουλου, Τζιτζικώστα, αντάμα με τη Χρυσή Αυγή, ότι η εθνοκάθαρση δεν αντίκειται και νομικά μπορεί να αναχθεί σε γενοκτονία δεν είναι περίεργο. Εκεί που σηκώνεις τα χέρια είναι που παρεμβαίνει στο θέμα η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Απεφάνθη και το ΚΚΕ. Για τους χιλιάδες Πόντιους που σφαγίασαν οι σταλινικοί και τις δεκάδες χιλιάδες που εκτόπισαν στο Καζακστάν και στη Σιβηρία θα προσθέσουν κατιτίς;
Για να δούμε, όμως, τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Λέει το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη για τον πρώτο:
Γενοκτονία: έγκλημα που διαπράττεται με σκοπό τη συστηματική εξόντωση μιας ομάδας ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, στην ίδια φυλή ή στην ίδια θρησκεία [παραδείγματα για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί και των Αρμενίων από τους Τούρκους].
Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως νομικό εργαλείο για την περιγραφή ενός μαζικού εγκλήματος.
Η εθνοκάθαρση, όρος νεότερος και απών από αρκετά λεξικά, αναφέρεται στη μέσω συστηματικών μαζικών δολοφονιών απομάκρυνση (και εκτόπιση) ολόκληρων εθνικών ομάδων από συγκεκριμένη περιοχή με παράλληλη εξαφάνιση μνημείων, νεκροταφείων, εκκλησιών, πολιτισμικών προτύπων.
Αλήθεια, στη Συρία τι έχουμε; Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;
Ιδιωτεία ή ιδιοτέλεια;
Στην όλη Μικρασία τι έγινε; Εθνοκάθαρση ή/και γενοκτονία; Η σφαγή στη Σμύρνη είναι γενοκτονία ή/και εθνοκάθαρση; Η μαζική εξαφάνιση ελληνικών πληθυσμών στη Γαλατοφρυγία σε τι διαφέρει από αυτά που συνέβησαν στον Πόντο;
Δεν γνωρίζω με ποιο αιματόμετρο γίνεται η διάκριση των ελληνικών πληθυσμών που δολοφονήθηκαν στη Μικρασία από αυτούς που δολοφονήθηκαν μόνο στον μικρασιατικό Πόντο. Θα ήθελα, όμως, να μου πουν όλοι αυτοί οι πολύ Έλληνες γιατί δολοφονηθέντα μέλη μιας οικογένειας από τη Σμύρνη δεν είναι θύματα γενοκτονίας αλλά είναι κάποιοι πρόγονοι των σημερινών Ποντίων;
Γιατί η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε, το 1994, την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο» και όχι όλων των Μικρασιατών; Το «εξηγεί» ο κ. Κουρουμπλής, που γνωρίζει τι συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ και τα «λόμπι» του: «Η οικογένειά μου είναι θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, (...) μόνο εκείνοι που την έζησαν ξέρουν αν ήταν γενοκτονία ή αν ήταν απλώς μια εθνοκάθαρση».
Απλώς μια εθνοκάθαρση; Η εξόντωση μέρους του έθνους;
Τι είπε ο κ. Φίλης;
Επί λέξει: «Έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». (...) «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».
Λέγε, λέγε, κάτι μένει...
Έλα όμως που αυτό το οποίο τόνισε ο υπουργός Παιδείας και αποτελεί όντως αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου ή και διαμάχης ουδόλως έβαλε σε σκέψεις τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (!) Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που, αφού παρέθεσε τα όσα βρήκε στο Wikipedia, κατάλαβε ότι «όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση»! Διαφώνησαν και άλλοι τέσσερις πασοκογενείς ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές. Εντάξει, καταλάβαμε...
Επιμύθιο: ό,τι δεν γνωρίζουμε το κάνουμε παντιέρα προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατός μας την απέραντη βλακεία. Το ζήσαμε με τα πειραματικά σχολεία, τα οποία άνθρωποι μορφωμένοι και αμόρφωτοι εξίσωσαν με το αντίθετό τους -τα πρότυπα- και τα συνένωσαν για σκοπούς ακατανόητους έως ιδιοτελείς. Είχαμε πιο παλιά τους Βλάχους, Αρβανίτες, Κρητικούς, Πόντιους και Ρουμελιώτες που ούρλιαζαν ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Στηρίζουμε διάφορα κερδοσκοπικά μαγαζιά και επιδιώκουμε την αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τώρα ήρθε η ώρα της γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης για να απαξιώσουμε τον υπουργό που υπερασπίζεται το αυτονόητο. Περί όνου σκιάς η διαμάχη, θα έλεγα, αν δεν ορθωνόταν πίσω από τα λόγια η βαριά σκιά της προπαγάνδας του φαιού σοβινισμού. Αύριο θα μας ζητούν να πούμε τον Εμφύλιο συμμοριτοπόλεμο. Το καταλαβαίνουν αυτό όσοι -εντός ΣΥΡΙΖΑ- χτυπούν τον Φίλη μιλώντας για άκαιρη τοποθέτηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου