Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

«Αλήθειες και ψέμματα» κατά τον Μουζάλα

«Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται αυτή την εβδομάδα σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, στην απόκρυψη...»

«Αλήθειες και ψέμματα» κατά τον Μουζάλα
Ο Γιάννης ΜουζάλαςΑπαντήσεις στις κατηγορίες που δέχεται για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αιτήματος του κ. Μουζάλα, έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Το αίτημα αφορά μεταξύ άλλων σε παροχή λεωφορείων, ασθενοφόρων, τετρακίνητων, κοντέινερ για φιλοξενία προσφύγων, χημικών τουαλετών, τεντών για στέγαση, ρουχισμού, γεννητριών και κουτιών πρώτων βοηθειών (η πλήρης λίστα επισυνάπτεται παρακάτω). Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας «δεν ξέρουμε ποια από τα παραπάνω θα γίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε να είναι γενναιόδωροι».

«Ένα οικοδόμημα που χτίζεται σε ψέμματα»

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν την προσωρινή εξαίρεση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε στο θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για όσα έχουν διαδραματιστεί. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για μια «υπόγεια συζήτηση», την οποία ξεκίνησαν χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ουγγαρία, αλλά επισήμως το θέμα δεν έχει τεθεί και διαψεύδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται αυτή την εβδομάδα σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, στην απόκρυψη και προφανώς και σε υπαρκτές δικές μας αδυναμίες διαχείρισης», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Απαντώντας στις επιμέρους κατηγορίες, ο κ. Μουζάλας επισήμανε τα εξής: 
Για τις συσκευές δακτυλοσκόπησης Eurodac
«Λένε ότι μας δίνουν 400 Eurodac και εμείς δεν τα παίρνουμε. Αυτό είναι ψέμα, το οποίο πολύ εύκολα μπορεί κανείς να αντικρούσει. Έχουμε ζητήσει 100 Eurodac, τα ζητάω από όταν είμαι υπηρεσιακός υπουργός κάθε φορά που πηγαίνω στις Βρυξέλλες. Μας έχουν δώσει περίπου 48, από τα οποία τα 12 είναι διμερής προσφορά της Γερμανίας, εκτός ΕΕ. Σχετικά με την εγκατάσταση των συσκευών αντιμετωπίσαμε κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάποια, τα οποία αντιμετωπίστηκαν και σε συνεργασία με τη Γερμανία».
Για την άρνηση συνεργασίας με τη Frontex και την ομάδα RABIT
«Αυτό είναι το δεύτερο ψέμα. Εμείς έχουμε ζητήσει από τον Μάιο, πριν γίνω εγώ υπουργός, 318 άτομα για τη Frontex. Εγώ ως υπηρεσιακός υπουργός και μετά, κάθε φορά επανέρχομαι σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επιχειρούν στο έδαφος 40, στην ουσία είναι 100 εναλλασσόμενοι. Και εμείς επιμένουμε και ζητάμε και άλλους. Στις 25/9/2015 κατέθεσα οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εκεί ζητάμε 1.600 αστυνομικούς της Frontex για να καλύψουμε τις προσφυγικές ροές. Δεν έχουμε λάβει απάντηση. Για την ομάδα RABIT, την οποία λένε ότι δεν θέλουμε, εμείς τους ζητήσαμε για το σχέδιο “Ποσειδών” στη θάλασσα τον Ιούλιο. Τότε δεν πήραμε. Και επαναλάβαμε χτες το αίτημα του Ιουλίου.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Frontex και τους RABIT, ότι ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη. Η απόφαση των πρωθυπουργών ήταν ότι θα ικανοποιήσουν το δικό μας αίτημα να στείλουν τη Frontex στην Ειδομένη για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των προσφύγων ή μεταναστών που έρχονται από τα νησιά και που για λόγους μεγάλης ροής μπορεί να μην έχουν ταυτοποιηθεί. Με βάση αυτό η Frontex έβγαλε μια απαράδεκτη απόφαση, όπου ζητούσε να περιπολεί τα σύνορά μας και να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας. Απευθύναμε επιστολή στον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ να αρθεί αυτή η παρεξήγηση».
Για τις επιστροφές και επανεισδοχές
«Δεν είμαστε αντίθετοι με τις επιστροφές αλλά με την αναξιοπρέπεια και την άδικη καταπίεση που μπορεί να δημιουργήσει η ανυπαρξία των επιστροφών. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν εξασφαλιστεί ότι μια χώρα, όπως το Πακιστάν, θα παραλάβει αυτούς που πρέπει να στείλω, εγώ δεν μπορώ να φυλακίζω τους ανθρώπους μέχρι η χώρα να αποφασίσει ότι πρέπει να τους δεχτεί. Επιστροφές σε χώρες που δέχονται, όπως η Αλβανία και η Γεωργία, κάνουμε. Το Πακιστάν δεν δέχεται. Πιέζουμε και εγώ και ο πρωθυπουργός στο ότι το ζήτημα των επιστροφών είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ε.Ε., δηλαδή είναι σαφές ότι αν η ΕΕ δεν μπορεί να πιέσει το Πακιστάν ή την Τουρκία, είναι λιγότερο πιθανό να μπορεί να πιέσει η Ελλάδα. Επίσης, υπήρχε και ένα οικονομικό πρόβλημα. Τις επιστροφές τις κάνει ο ΔΟΜ, που δεν είχε προεισπράξει χρήματα για επιστροφές. Βέβαια, η κύρια αδυναμία ήταν πολιτική από την πλευρά του Πακιστάν.
Όσο για τις επανεισδοχές είχαμε φοβερά γραφειοκρατικά προβλήματα με την Τουρκία. Μετά την προσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία, η Τουρκία φαίνεται να δείχνει καλύτερη διάθεση και αρχίζει να απαντάει στα αιτήματά μας, αλλά αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Μέχρι τώρα δεν απαντούσε ή απαντούσε δύο μήνες μετά».
Για τους χώρους μετεγκατάστασης (relocation camps).
«Μας κατηγορούν ότι εξαιτίας της έλλειψης αυτών των χώρων, δεν γίνεται η μετεγκατάσταση. Αυτό είναι όχι αλήθεια, είναι δηλαδή μια θεώρηση της πραγματικότητας με άλλο μάτι. Εμείς είχαμε πει ότι αυτά τα κέντρα θα τα κάνουμε έως το τέλος του χρόνου. Μπορεί να πάνε λίγο παραπάνω. Στο μεταξύ ενεργοποιούμε μαζί με τον ΟΗΕ τα διαμερίσματα φιλοξενίας. Όμως, ενώ η Ελλάδα δικαιούται να κάνει 66.400 μετεγκαταστάσεις σε δύο χρόνια, οι χώρες της ΕΕ έχουν στείλει μόνο 295 θέσεις και μόλις οκτώ χώρες ήταν αυτές οι οποίες δέχτηκαν. Από τις 295, έχουν απαντήσει στα δικά μας αιτήματα για 79 θέσεις. Επίσης, εμείς σήμερα έχουμε 150 ανθρώπους έτοιμους για μετεγκατάσταση, τους οποίους δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε και για οικονομικούς λόγους, γιατί τα λεφτά ξεκλειδώθηκαν χτες».
Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
«Ζητήσαμε σήμερα την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ε.Ε.. Δεν το κάναμε πριν από δύο μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν ακόμα σε θέση να σταθμίσουμε ακριβώς τις ανάγκες μας και να έχουμε μηχανισμούς για να τα αξιοποιήσουμε. Σήμερα που είμαστε σε θέση με βάση τον εθνικό σχεδιασμό ζητήσαμε αυτά που θα μας βοηθήσουν να επανδρώσουμε τα hot spots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και να καλύψουμε πραγματικές ανάγκες που τώρα πια τις ξέρουμε».
Για τα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots)
«Είχαμε αναλάβει την υποχρέωση ότι θα έχουμε φτιάξει έως το τέλος του Νοέμβρη τουλάχιστον τρία και ως τα μέσα Γενάρη τα άλλα δύο. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη Μυτιλήνη έτοιμη. Στη Χίο έχουμε έτοιμο ένα προσωρινό κέντρο ταυτοποίησης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά και έχουμε ένα σχέδιο με το δήμαρχο, αγοράζουμε ένα εργοστάσιο, όπου θα φτιαχτεί κάτι πιο μόνιμο και αξιοπρεπές. Στη Λέρο και στην Κω αποφασίστηκε ότι θα τα χτίσει ο στρατός για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα.
Είχαμε πρόβλημα εκταμίευσης των χρημάτων, το οποίο λύνεται αυτές τις μέρες. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε τα έργα να ξεκινήσουν με δικά μας χρήματα. Εδώ για την καθυστέρηση πέρα από τη γραφειοκρατία και από την ΕΕ και από εμάς, πέρα από τις δικές μου αδυναμίες, και αυτό το λέω ως μέρος ανάληψης της δικής μου ευθύνης, αν είχαμε δουλέψει πιο συντονισμένα, πιο οργανωμένα, θα μπορούσαμε να είμαστε όχι παραπάνω από 10-15 μέρες μπροστά».
Για το έγγραφο που ζητάει την εξαίρεση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν
«Κυκλοφόρησε ένα έγγραφο για την εξαίρεση χωρών από τη Συνθήκη Σένγκεν για μέχρι δύο χρόνια. Αυτό δεν είναι έγγραφο της Ε.Ε., αλλά κάποιες προτάσεις, που κάθε φορά μπαίνουν σε ένα προσχέδιο, προκειμένου να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο πριν από τη Σύνοδο. Αυτό δεν αποτελεί κείμενο της Ε.Ε., είναι κάτι που υπάρχει σε αυτά τα κείμενα που δουλεύονται συνέχεια μέχρι να γίνει το τελικό κείμενο. Επίσημα αυτό δεν έχει λεχθεί από κανέναν και το διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το διαψεύδουν επίσης ο Άσελμπορν και ο Αβραμόπουλος».

Λύση χωρίς βία και άμεσα, στην Ειδομένη

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια το πρόβλημα να λυθεί τις επόμενες δέκα μέρες, αλλά «χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία και χωρίς να υπάρξουν αιματηρές καταστάσεις». Όπως είπε, «δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν μπορούν να περάσουν, να έρθουν στην Αθήνα, να μείνουν σε προσωρινές δομές και να κάνουν αίτηση ασύλου αν το επιθυμούν. Επίσης, ήδη κάποιοι θέλουν οικειοθελώς να γυρίσουν στις πατρίδες τους».
Νωρίτερα, από τη Βουλή, ο κ. Μουζάλας είχε διαβεβαιώσει πως «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών». Όπως είχε πει, το θέμα «θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου