Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας στο υπουργικό: Δέσμευση για συντάξεις, προαναγγελία «καταιγιστικών εξελίξεων» με «λίστα Φαλτσιανί» (video)

Τσίπρας στο υπουργικό: 
Δέσμευση για συντάξεις, προαναγγελία «καταιγιστικών εξελίξεων» με «λίστα Φαλτσιανί»

Τη βεβαιότητά του ότι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις κρίσιμες στιγμές του 2015, έτσι θα καταφέρει και το 2016 να οδηγήσει τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε ένα «ξέφωτο μεταμνημονιακό», στην άρση της επιτροπείας, στη σταδιακή έξοδο από την κρίση, με κοινωνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
Σημείωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν καθημερινά οι «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για ύφεση, για αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης, για κατάρρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «λέμε όχι» σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης.
Με την τοποθέτηση του έβαλε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα. Ανέφερε ότι οι δύσκολοι αγώνες είναι ενόψει και πως δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση: «θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε».

Ένα, ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είπε ότι αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις. Α) Η πρώτη αντανακλά τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει το αποτύπωμα και της προσπάθειας της κυβέρνησης, που εκφράζεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα, περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Β) Η άλλη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η όψη της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης, «εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι” αυτό δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε».
Επισήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές, η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών, η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα μας είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά πεδία», είπε και ανέφερε τις 11 δράσεις, στις οποίες εξειδικεύεται αυτό, για το πρώτο εξάμηνο του 2016.


Οι 11 νομοθετικές δράσεις του α” εξαμήνου 2016

1η δράση: Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκονντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.
2η δράση: Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Γενάρη. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Γενάρη θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
3η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
4η δράση: Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φλεβάρη.
6η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησης της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
7η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων που είχαν βαλτώσει.
8η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.
9η δράση: Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
10η δράση: Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων».
11η δράση: Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ.
«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», τόνισε, για να ανακοινώσει ότι ο κ. Καλογήρου παρέλαβε μια λίστα, ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε χτες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες τους, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση», υπογράμμισε.



«Ευκρινής και απαραβίαστη η κόκκινη γραμμή για «όχι» σε περικοπή κύριων συντάξεων»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης και καταθέτει στη Βουλή την πρόταση της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Τόνισε ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, είπε, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων, όπως π.χ. οι συνταξιούχοι.
Επισήμανε ότι η έναρξη της συζήτησης για απομείωση του χρέους και η ολοκλήρωση της σε συνδυασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη το β” εξάμηνο του 2016, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα που θα οδηγήσει στη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές και άρα να ξεφύγει από την 5ετή και πλέον επιτροπεία από τους δανειστές.
Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε, «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων».
Στόχος μας, είπε, είναι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Ανέφερε ότι τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, μπορούν να προκύψουν -όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιουλίου- από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, ξεκαθάρισε.

«Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις, κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και πως γι” αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, να βελτιώσει το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κάτι που, όπως είπε, αφορά όλους τους υπουργούς. Είπε ότι κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο σύντομο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. «Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

Απολογισμός
Προχωρώντας σε έναν σύντομο πολιτικό απολογισμό της κυβέρνησης από το 2015, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρονιά που πέρασε θα μείνει στην ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του λαού, γιατί έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με την τριπλή αποφασιστικότητα του στις κάλπες, ακυρώνοντας με πείσμα τα σχέδια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και αναθέτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη σαφή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την οδηγήσει σε μονοπάτια ανασυγκρότησης με ασφάλεια.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρώτη και μόνη έναν αγώνα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει σχέση σήμερα με την Ευρώπη του προηγούμενου Ιανουαρίου, και πως η νέα μέρα που ξεκινά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού.
Χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα ιστορική για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας για την αλληλεγγύη και την ισότητα, με το ψήφισμα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, αλλά και με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, με τα οποία δικαιώνονται αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.
«Δίνουμε δείγμα του τι σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική», τόνισε και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές.

Σημείωσε ότι «πυξίδα» της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε ήδη η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση: νόμος για τις 100 δόσεις, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, εξαίρεση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης προς τον ΟΛΠ, δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία -αρχικά σε 64 δημοτικά και νηπιαγωγεία-, αύξηση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε συνολικά 6,75 εκατ. και ενίσχυση για την Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου