Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η μέρα που η Κανέλλη έγινε Αυριανή (και άλλες έξι σκέψεις)

...και άλλες έξι σκέψεις
Η μέρα που η Κανέλλη έγινε Αυριανή 
Νίκος Μωραΐτης
Η μέρα που η Αριστερά προχώρησε τη χώρα ένα βήμα μπρος, οι απόντες από την Ιστορία, το ΚΚΕ που έγινε ΚΚΣΕ και η Λιάνα που έγινε… Αυριανή.
του Νίκου Μωραΐτη
Επτά σκέψεις που απορρέουν από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης:
1. «Επειδή οι φιλελεύθεροι έκαναν πολύ λίγα για τα δικαιώματα στην Ελλάδα, γι” αυτό αναγκάζεται η Αριστερά να σώσει την παρτίδα». Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μεγάλη δήλωση, που εξηγεί τόσο απλά τι ακριβώς συνέβη σε αυτή τη χώρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα η «φιλελεύθερη παράταξη» δεν ήταν ποτέ φιλελεύθερη. Ένα μάτσο γίδια που περιμένουν από τον Τραγάκη να βγάλει αποτελέσματα με φαξ ήταν πάντα.
2. Μόλις 19 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Που σημαίνει ότι, αν κυβερνούσε η Δεξιά, σύμφωνο συμβίωσης θα βλέπαμε κατά το έτος 2150. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, παρότι έχει μπροστά του β” γύρο εκλογών διεκδικώντας την ηγεσία της οπισθοδρομικής κομπανίας, είχε το θάρρος να υπερψηφίσει.
3. «Συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια και ιδίως σε εκείνους που έχασαν τους συντρόφους τους, αλλά δεν είχαν δικαίωμα να σταθούν δίπλα τους στον πόνο».
Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός.
Περήφανος ως πολίτης μίας χώρας που έχει πρωθυπουργό αυτόν που κάνει μία τέτοια δήλωση.
4. Απόντες ο Αντώνης Σαμαράς, η Φώφη Γεννηματά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Βούλτεψη και όλη η φαυλότητα που κυβερνούσε τόσα χρόνια. Απόντες και κρυμμένοι, τη στιγμή που στο κοινοβούλιο μετριόταν η αληθινή προοδευτικότητα κόντρα στην αληθινή οπισθοδρόμηση, λες και δεν ξέρουμε πού πραγματικά ανήκουν. Απών και ο Κώστας Καραμανλής, είναι, λέει, στην Ιταλία. Τουρίστας της Ιστορίας, έτσι κι αλλιώς.
5. Απούσα η Λιάνα Κανέλλη. Όταν αποκτούσε παιδί για να το μεγαλώσει με σύντροφό της, η κατάπτυστη Αυριανή εκείνων των χρόνων είχε βγει με πρωτοσέλιδο: «Έγινε μπαμπάς η Κανέλλη». Χθες, έγινε Αυριανή η Κανέλλη.
6. Χθες το ΚΚΕ έγινε επιτέλους… ΚΚΣΕ. Πρόσθεσε το «σκοταδιστικό» στον τίτλο του. Κρίμα στο αίμα των προγόνων μας που πολέμησαν από τις τάξεις του υπέρ των αδύναμων αυτού του κόσμου.
7. Χθες συνέβη η πρώτη κοινωνική τομή της Αριστεράς στην Ελλάδα. Δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτή. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια, να έχουμε τουλάχιστον νερό να καταπιούμε το Μνημόνιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου