Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες

Κώστας Νάνος
Μπλόκο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη «μαύρη» εργασία στον αγροτικό τομέα από μετανάστες που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής. Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΓΑ.
Μπλόκο στη «μαύρη» εργασία των παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, βάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους εργάτες γης. Με διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», μπαίνει τέλος στην αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επιβολή εργοσήμου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης, θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πηγή εσόδων που μπορεί να δώσει ανάσα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού (το 85% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό) και να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ισοδύναμο για τον περιορισμό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες.

Το κενό νόμου που υπάρχει σήμερα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν προκαλεί μόνο διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ αλλά τροφοδοτεί και τη «μαύρη» εργασία από κυκλώματα δουλεμπόρων. 

Οι αγρότες εξαιτίας του γεγονότος ότι με βάση το ισχύον καθεστώς υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, καταφεύγουν στη «μαύρη» αμοιβή, που διάφορα κυκλώματα δουλεμπόρων εκμεταλλεύονται προωθώντας μετανάστες εργάτες γης.

Από τη στιγμή, άλλωστε, που καταργήθηκε ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων των αγροτών και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής προκύπτει από την εξαρτημένη εργασία, η υποχρεωτική έκδοση εργοσήμου και η πληρωμή των εργατών γης μέσω τραπεζών συνιστούν έκδοση παραστατικών και λιγότερο φορολογητέο εισόδημα.

Με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, η χορήγηση θεώρησης εισόδου για την εποχική απασχόληση εργατών γης με τη διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα, αφού η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου δεν αφορά όσους παράνομα βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε όλη την επικράτεια, απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα. Λόγω του παρανόμου της διαμονής, οι εργάτες αυτοί εκ των πραγμάτων πέφτουν θύματα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρεώνει τον εργοδότη που απασχολεί παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών να καταβάλλει για την εργασία τους αμοιβή ίση με την προβλεπόμενη από τον νόμο. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που αφορούν στην εργασία των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών (από 1ης Ιανουαρίου 2013 όλοι οι εργάτες γης που απασχολούνται από φυσικά πρόσωπα σε εργασίες πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ με τη διαδικασία έκδοσης εργοσήμου).

Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Λόγω του γεγονότος ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης βρίσκονται παράνομα στη χώρα, δεν είναι καταγεγραμμένοι, δεν τους παρέχεται αξιοπρεπές κατάλυμα και δεν διασφαλίζονται η καταβολή των αποδοχών τους και η κοινωνικοασφαλιστική τους κάλυψη.

Από την άλλη, οι αγρότες δεν μπορούν να ασφαλίσουν τους αλλοδαπούς εργάτες στον ΟΓΑ με εργόσημο, διότι επειδή μένουν παράνομα στη χώρα, δεν έχουν συνήθως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή διαβατήριο σε ισχύ και, επιπλέον δε, οι αγρότες υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών (το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για την απασχόληση κάθε παράνομα διαμένοντος αλλοδαπού, ενώ το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε 10.500 ευρώ κατ' άτομο).

Κατά συνέπεια, οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλλουν «μαύρη» αμοιβή στους αλλοδαπούς εργάτες (η οποία δεν ελέγχεται αν είναι ίση της νόμιμης), ενώ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν λειτουργικά έξοδα της εκμετάλλευσής τους.

Αλλωστε, η «στροφή» στην απασχόληση αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα παράνομα είναι απολύτως αναγκαία για τους αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου δεν είναι δυνατό να βρεθούν άλλοι διαθέσιμοι εργάτες. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εξοικειωμένοι με τις αγροτικές εργασίες και έχουν με τα χρόνια αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και εξειδίκευση στη συγκομιδή συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «θεσπίζεται διαδικασία με την οποία, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης, ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ' εξαίρεση απασχόλησης παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών.

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών, όσων δικαιολογούν το είδος της καλλιέργειας και η καλλιεργούμενη έκταση, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα αντιστοίχισης καλλιεργειών - θέσεων εργασίας (ΥΑ 24990/366 ΦΕΚ Β 1092/10.6.2015). Οι αγρότες που ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων του ν. 4052/2012 για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, δεδομένου ότι ενεργούν με άδεια της διοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου