Ο ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ και μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. πρόεδρό του Στ. Πιτσιόρλα
Των ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΕΛΛΟΥ*
Στο κυριακάτικο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου 2016 της "Αυγής" δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Στη συνέντευξή του αυτή ο κ. Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε ποια αριστερά ονειρεύεται ενώ έχει χαρακτηρίσει ως «ατεκμηρίωτη προπαγάνδα» ή «κρατικίστικη αντίληψη» ή «εμμονή να υπερασπιζόμαστε μία προβληματική κατάσταση του ΟΛΠ Α.Ε.» την στάση όσων (μεταξύ αυτών και των υπογραφόντων το άρθρο αυτό) είναι αντίθετοι με την εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) των μετοχών του ΟΛΠ.
Εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια και τα δημόσια αγαθά, χωρίς να υπεραμυνόμαστε των πρακτικών και των στρεβλώσεων που το καταρρέον πολιτικό σύστημα εφάρμοσε επί χρόνια στη διοίκηση, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου. Δεν ευθύνεται λοιπόν «ο δημόσιος χαρακτήρας» κρίσιμων τομέων, αλλά οι εφαρμοσθείσες πολιτικές διαχείρισης.
Επανερχόμενοι στην επίδικη συνέντευξη, σημειώνουμε ότι είναι δικαίωμα του κ. Πιτσιόρλα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει και να υπερασπίζεται τη δική του προσέγγιση περί «κρατισμού». Δεν είναι όμως δικαίωμά του να αγνοεί συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία ξεπερνάει δηλώνοντας «ότι αδυνατεί να κατανοήσει τους αντιδρώντες στην πώληση».
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά του οποίου και οι δύο υπογράφοντες είμαστε μέλη, έχοντας εκ του Νόμου το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε μείζονος σημασίας ζητήματα εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, έλαβε το 2014, επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ομόφωνη απόφαση να προβεί σε δικαστικές ενέργειες κατά της πώλησης του 67% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. σε επενδυτές. Το αυτό έπραξε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τον ΟΛΘ Α.Ε. Οι αποφάσεις αυτές επαναλήφθηκαν και το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. επίσης ομόφωνα.
Στο Δ.Σ. του ΔΣΠ και το Δ.Σ. του ΔΣΘ (που ναι μεν είναι ΝΠΔΔ, πλην όμως τα μέλη της διοικήσεώς τους εκλέγονται από όλους τους δικηγόρους με μυστική καθολική ψηφοφορία και δεν διορίζονται) εκπροσωπούνται όλα τα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα. Το εξόχως σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι δύο φορές και οι δύο δικηγορικοί σύλλογοι ομόφωνα αποφάσισαν να αντιταχθούν με τα μέσα που τους παρέχει ο νόμος στην εκποίηση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ομόφωνα συνέταξαν αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ομόφωνα τις υποστήριξαν στη δικάσιμο της 6-10-2015 μη προβαίνοντας, κατά τον κ. πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, σε «προπαγάνδα». Αλήθεια, υπέρ ποίου;
Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία του κ. προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ να κατανοήσει τη στάση αυτή που προέρχεται από το σύνολο των ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων που εκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Απλούστατα, όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των δικηγόρων Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνονται το δημόσιο συμφέρον για τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό από τον κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος χαρακτηρίζει συλλήβδην τη στάση όλων (δηλαδή και των δικηγόρων που ανήκουν στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί) ότι προβαίνουν «σε αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη προπαγάνδα» ή ότι διαπνέονται από «κρατικίστικη αντίληψη».
Δεν έχουμε στο σημείο αυτό να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση.
Σε σχέση με όσα ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στην πιο πάνω συνέντευξή του, θα αρκεστούμε σε λίγα σχόλια τα οποία πιστεύουμε ότι αρκούν να καταδείξουν στον οποιονδήποτε αναγνώστη πού βρίσκεται η αλήθεια.
Πρώτον: Ο ΟΛΠ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που είναι στη διάθεση όλων, ήταν επί χρόνια κερδοφόρος, όπως άλλωστε ήταν και πριν από την παραχώρηση από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. του προβλήτα ΙΙ στην COSCO το 2008.
Εάν ο κ. Πιτσιόρλας αμφισβητεί τους κερδοφόρους ισολογισμούς, έχει το δικαίωμα, ως εκπρόσωπος του 75% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε., να τους προσβάλει με κάθε νόμιμο μέσο.
Η συνεχής κερδοφορία του ΟΛΠ υπήρχε, εκτός άλλων, και λόγω της διεθνώς αυξανόμενης τάσης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (containers) που διενεργούσε μέχρι το 2008 ο ΟΛΠ Α.Ε.
Ο ΟΛΠ, μετά το 2008, με την πρώτη παραχώρηση προς την COSCO (του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων), αποψιλώθηκε από την κύρια πηγή εσόδων και έκτοτε ελάμβανε «ενοίκιο» για την παραχώρηση των δύο (2) προβλητών από την ΣΕΠ - COSCO, που για το έτος 2015 ανερχόταν περίπου στα 36.000.000 ευρώ και για το 2016 θα ανέλθει στα 39.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΛΠ εισέπραξε από ενοίκια της COSCO την πενταετία 2010 - 2015 158.000.000 ευρώ. Αν λοιπόν είναι έτσι, πώς είναι δυνατόν το ΤΑΙΠΕΔ να πωλεί το 51% των μετοχών που αφορούν ολόκληρο το λιμάνι για 280.000.000 ευρώ; Τα δικά του επιχειρήματα αποδεικνύουν ότι η πώληση του 51% του ΟΛΠ είναι ασύμφορη, αφού τα ενοίκια μιας πενταετίας καλύπτουν το μισό του τιμήματος ολόκληρου του λιμανιού.
Με λίγα λόγια η COSCO αγοράζει σήμερα τον ΟΛΠ ακόμη και με την βελτίωση της προσφοράς της στα 368.000.000 ΕΥΡΩ για το 67% των μετοχών δίνοντας τα ετησίως αυξανόμενα ενοίκια περίπου οκτώ χρόνων.
Περαιτέρω ο ΟΛΠ, ως δημόσιος οργανισμός, διαθέτει σήμερα αποθεματικά κεφάλαια 65.000.000 ευρώ, τα οποία επίσης θα καρπωθεί η COSCO.
Δεύτερον: Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. υπό τον κ. Γ. Ανωμερίτη είχε προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές που, σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε., ανεπιτρέπτως καρπούται η COSCO.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και περί κρατικών ενισχύσεων, εξαιτίας των φοροαπαλλαγών, έχει επιβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο πρόστιμο 50.000.000 ευρώ.
Και γι' αυτό το ζήτημα ουδέν ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Τρίτον: Η από 2002 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. σήμερα αντικαθίσταται από μια νέα σύμβαση εξαιτίας της παραχώρησης της μετοχικής πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. στην COSCO.
Απ' ό,τι μάθαμε, και ας μας διαψεύσει ο οποιοσδήποτε, το σχέδιο της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. ετέθη υπ' όψιν του Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. και του υπουργού Ναυτιλίας στις 21-12-2015 και προφανώς δεν έχει ακόμη, έως και σήμερα, υπογραφεί, δεδομένου του εύλογου προβληματισμού του ΟΛΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας για συγκεκριμένους όρους της σύμβασης που χρήζουν αλλαγών, βελτιώσεων, συμπληρώσεων, διευκρινίσεων κ.λπ.
Άλλωστε, και στην περίπτωση των αεροδρομίων μετά από διαπραγμάτευση της τωρινής κυβέρνησης υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης υπέρ του συμφέροντος του Ελληνικού Δημοσίου.
Το κείμενο της νέας σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ το συνέταξε καθ'υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το ΤΑΙΠΕΔ (που τυπικά είναι και κατά δήλωσή του τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας, πλην όμως ουσιαστικά είναι ο ενορχηστρωτής της όλης διαδικασίας). Στην υπόθεση προτιμά να συνεργάζεται κυρίως με νομικά γραφεία του εξωτερικού (αλλά και με ένα μεγάλο ελληνικό δικηγορικό γραφείο) και όχι με τις νομικές υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και αυτό το μείζον θέμα το αποσιωπά ο κ. πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Τέταρτον: Ακόμη, ενώ είναι γνωστό ότι το τίμημα της πώλησης θα διατεθεί για το δημόσιο χρέος, το γεγονός ότι τελικά μετείχε σε ένα μείζονος σημασίας διαγωνισμό μόνο ένας διαγωνιζόμενος (COSCO) για τον κ. Πιτσιόρλα θεωρείται εντελώς φυσιολογικό (πράγμα που όλοι προδίκαζαν στον Πειραιά από την αρχή της διαδικασίας). Καθ' ημάς, σε απλά ελληνικά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον από την επίδικη συναλλαγή. Το ΣτΕ, που εκδίκασε τις αιτήσεις ακύρωσης των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων φορέων, δεν έχει μέχρι σήμερα εκδώσει την απόφασή του αν και έχει ζητηθεί, λόγω της κρισιμότητας της παραχώρησης, να παραπεμφθεί η υπόθεση στην ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Πέμπτον: Έχουμε θέσει στον κ. πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ 13 ερωτήματα και του τα έχουμε απευθύνει δημόσια από τις 17-12-2015 μέσω της "Εφημερίδας των Συντακτών". Ο κ. Πιτσιόρλας εξακολουθεί να μην απαντά. Είναι δικαίωμά του.
* Ο Γιάννης Καρδαράς και ο Γιάννης Βρέλλος είναι μέλη της Επιτροπής Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου