Ο διαχειριστής που είναι και ιδιοκτήτης
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Νέα τροπή με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις παίρνει η υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει κατ’ εξακολούθηση ο ίδιος, δεν ήταν απλός διαχειριστής του συγκεκριμένου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ, ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία, όπως παρουσίαζε τον εαυτό του, αλλά δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Οι αποδείξεις για όλα τα παραπάνω αυτή τη φορά δεν έρχονται από τον Ερβέ Φαλσιανί και την επεξεργασία της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, ούτε καν από την ελβετική HSBC, αλλά από ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική θάλασσα: τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν από τους διασημότερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έγγραφα που απέστειλε πρόσφατα η Εισαγγελία του συγκεκριμένου κράτους προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη συγκεκριμένη χώρα, προκύπτει ότι ο Σταύρος Παπασταύρου είναι συνδικαιούχος του συγκεκριμένου λογαριασμού.
Δεν είναι όμως το μόνο νέο επιβαρυντικό στοιχείο για τον γνωστό δικηγόρο, καθώς βάσει της προσωπικής αλληλογραφίας του από το 2012, όταν άρχιζε να ελέγχεται το πόθεν έσχες του, ο ίδιος φέρεται να προβαίνει σε ενέργειες ώστε να παρουσιαστεί ως διαχειριστής του επίμαχου λογαριασμού.
Με οδηγό αυτά τα στοιχεία και παρότι η υπόθεση μπήκε αρχικά στο αρχείο, ύστερα από την καταβολή ποσού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον Στ. Παπασταύρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» έχει διαταχθεί εναντίον του νέος κύκλος ελέγχων από τη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για τα αδικήματα της απόπειρας παραπλάνησης των εισαγγελέων, της απόπειρας απάτης, της δημιουργίας ψευδών βεβαιώσεων κ.ά.
Ο λογαριασμός στις Παρθένες
Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Παπασταύρου είχε ανοίξει τον συγκεκριμένο λογαριασμό με δικαιούχο την υπεράκτια εταιρεία Stabri Ltd, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, ως συνδικαιούχοι εμφανίζονταν η μητέρα του, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτη, και ο εκλιπών πλέον πατέρας του.
Ως διαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν άλλο νομικό πρόσωπο, το οποίο επίσης ελέγχεται από την οικονομική εισαγγελία, η εταιρεία Caplan, ενώ μέρος του εμβάσματος έστειλε με έμβασμα άλλη παναμέζικη υπεράκτια εταιρεία, η Fairwinds, το άνοιγμα της οποίας ζητήθηκε με δικαστική συνδρομή.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη, εξερχόμενος από το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, ως ύποπτος ακόμα τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είχε δηλώσει: «Δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία.
Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως “πληρεξούσιος”’. [...] Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για τον λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως “συνδικαιούχο”’, θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη Δικαιοσύνη».
Τον Μάρτιο του 2015 ο Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετηθεί σχετικά: «Εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής. Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Του χρωστάμε πάρα πολλά. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του τόπου».
Τον Ιούνιο του 2015 σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. μιλούσε «για συκοφαντία που πέφτει στο κενό». Η στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίστηκε όλους τους επόμενους μήνες, παρά τα όσα επιβαρυντικά έβγαιναν στη δημοσιότητα, ακόμα και μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Στ. Παπασταύρου συνέχιζε να υποστηρίζει ότι τα χρήματα ανήκαν στον μεγαλοεπιχειρηματία Σάμπι Μιωνή –καταθέτη της λίστας Λαγκάρντ– και ότι εκείνος λειτουργούσε ως πληρεξούσιος.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2016 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου για την περίοδο 2000 έως 2012 ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταβάλλει στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε σε δύσκολη πολιτικά θέση τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
Σε νέες δηλώσεις του ο Παπασταύρου χαρακτήρισε τη δίωξή του «πολιτική και προμελετημένη», αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, «η οποία έχοντας χάσει το ψευδοηθικό πλεονέκτημα κατασκευάζει ενόχους».
Στις 23 Φεβρουαρίου ο Στ. Παπασταύρου καταθέτει προσφυγή κατά της απόφασης του ΚΕΦΟΜΕΠ, ζητά την ακύρωση του προστίμου και κάνει λόγο για οργανωμένη συκοφαντία, ισχυριζόμενος σε δηλώσεις του πως το πρόστιμο που του επιβλήθηκε βασίστηκε σε ένα «κατασκευασμένο, αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας, αρχείο excel.
Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και η Δικαιοσύνη θα κρίνει άμεσα τους συκοφάντες» υποστήριζε. Σήμερα η Δικαιοσύνη είναι αυτή που ερευνά αν εκτός από τους εισαγγελείς έχει παραπλανηθεί και η εφορία αλλά και το ΣΔΟΕ από τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού.
Η υπόθεση ανακινήθηκε από δημοσίευμα της ιταλικής «La Stampa» στα τέλη Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το οποίο το «δεξί χέρι» του Σαμαρά, ο Σταύρος Παπασταύρου, είχε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, όμως –όπως σημειώνεται σε αυτό– η έρευνα «κουκουλώθηκε». Η ιταλική εφημερίδα είχε επικαλεστεί αναφορά στελέχους του ΣΔΟΕ που έκανε λόγο για άνωθεν παρεμβάσεις.
Ομως, ήδη από τον Απρίλιο του 2014, μετά τη διαρροή δύο εκατομμυρίων e-mail και εγγράφων κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των offshore και ύστερα από έρευνα της διεθνούς σύμπραξης ερευνητών δημοσιογράφων, είχε γίνει γνωστό πως στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες-φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Από αυτές μόνο 4 είχαν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Το 2013 οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι διέθεταν υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων απ’ ό,τι οι αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας μαζί. Κάποιοι και στην Ελλάδα φαίνεται ότι το γνώριζαν πολύ νωρίτερα.
Foto: Ο Σταύρος Παπασταύρου με τον Αντώνη Σαμαρά και στη μέση ο έτερος σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου