Πολιτική λύση μετά την τορπίλη του ΔΝΤ ζητά ο Τσίπρας
Το ΔΝΤ πυρπολεί (ξανά) τα ερείπια των λαθών του, η Μέρκελ πλειοδοτεί κρυπτόμενη και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι ενώπιον ενός εκβιασμού με συντριπτικά άνισους όρους: Η χθεσινή εμπλοκή στην αξιολόγηση και το ναυάγιοτου έκτακτου Eurogroup οδηγεί την κυβέρνηση στην διακεκαυμένη ζώνη του Μαΐου χωρίς πολιτικό δίχτυ ασφαλείας, με τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν, και με ορατή την απειλή επανάληψης του περσινού δράματος έστω και «εξ ατυχήματος».
Είναι μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη μετά την «συμμαχία συμφέροντος» Σόιμπλε και ΔΝΤ στο Washington Club. Κι είναι επίσης μία εμπλοκή που προκάλεσε το ατέρμονο παζάρι μεταξύ των δανειστών και οι – όχι απαραίτητα αθώες – μαξιμαλιστικές αξιώσεις του Ταμείου. Είναι όμως και η εξέλιξη εκείνη που αφήνει την ελληνική κυβέρνηση με εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές και με διλήμματα υψηλότατου πολιτικού και κοινωνικού κόστους.
Ο Τσίπρας ζητά σύνοδο κορυφής
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας η πρώτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι να επιχειρήσει ξανά πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Στη σημερινή του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής τις αμέσως επόμενες ημέρες,ενώ οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα θα επιδιώξει επαφές και απ' ευθείας με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Το μήνυμα και το αίτημα των πρωτοβουλιών αυτών θα είναι η άμεση και πλήρης επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Ιουλίου – μιας συμφωνίας που, κατά την κυβέρνηση, παραβιάζεται και στην πράξη ακυρώνεται από την απαίτηση του ΔΝΤ για «προληπτική» νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 3,6 δις ευρώ.
«Να πει η Ευρώπη εάν θέλει ή όχι συμφωνία»
«Έχουμε τηρήσει κατά γράμμα ακόμη και την τελευταία πτυχή της συμφωνίας του καλοκαιριού. Έχουμε συναινέσει σε μέτρα 5,4 δις ευρώ κι έχουμε εξαντλήσει κάθε κοινωνικό και πολιτικό όριο αντοχής. Εάν το ΔΝΤ, με το έτσι θέλω, ζητάει «καπέλο» άλλων 3,6 δις είναι η σειρά της Ευρώπης να πει καθαρά εάν πράγματι θέλει συμφωνία ή όχι», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Η Ευρώπη ωστόσο, σε επίπεδο αντιπροσώπων τουλάχιστον και με βάση τις πληροφορίες, ελάχιστα φαίνεται να έπραξε τα τελευταία 24ωρα στις συσκέψεις του Hilton για να αποφορτίσει το κλίμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε μεν ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν τα νομικά κωλύματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η Ντέλια Βελκουλέσκου όμως, εξ ονόματος του ΔΝΤ, επέμεινε και χθες στην εκ προοιμίου ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων – και, δη, στα εύφλεκτα μέτωπα των συντάξεων και των μισθών του Δημοσίου.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψε και όλες τις αντιπροτάσεις Τσακαλώτου – Χουλιαράκη για τον λεγόμενο «Μηχανισμό Εξισορρόπησης» που θα θέτει αυτομάτως σε εφαρμογή δημοσιονομικό κόφτη εάν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το πλεόνασμα. Και όταν το θέμα μεταφέρθηκε σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων του κουαρτέτου, ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup – και, ενίοτε, και άτυπος εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Τόμας Βίζερ, απλώς επικύρωσε την αδυναμία διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup αύριο κι έδωσε παράταση στο θρίλερ για μετά το Πάσχα.
Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου
Υπό αυτό το κλίμα, και με βάση τα μηνύματα και από τις Βρυξέλλες, δεν θεωρείται δεδομένη ούτε η αποδοχή του αιτήματος Τσίπρα για άμεση σύγκλιση συνόδου κορυφής. Η αισιόδοξη πτέρυγα του κυβερνητικού επιτελείου εκτιμά μεν ότι παραμένει εφικτή η απεμπλοκή και το κλείσιμο της αξιολόγηση τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως έφυγε ιδιαίτερα προβληματισμένος χθες από το Hilton.
Και στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι πλέον ανοιχτή και η πιθανότητα να συρθεί η Ελλάδα σε ένα άτυπο τελεσίγραφο με ορίζοντα το προγραμματισμένο Eurogroup της 17ης Μαΐου και με προσφορά take it or leave it το «πακέτο ΔΝΤ» των 5,4 + 3,6 δις ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και διαμηνύουν ότι το «έως εδώ» του Αλέξη Τσίπρα και το «ούτε βήμα πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου» παραμένει ατόφιο εν ισχύ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου