Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Το γαρ πολύ της παραιτήσεως...

Το γαρ πολύ της παραιτήσεως...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
 ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Τον ευτελισμό της έννοιας της αντιπολίτευσης και της κριτικής αποκαλύπτουν οι "γαλάζιες" τοποθετήσεις για το συλλαλητήριο των "Παραιτηθείτε" την προσεχή Τετάρτη, καθώς η Ν.Δ., στην προσπάθειά της να στηρίξει -χωρίς να φανεί ότι "καπελώνει"- τη διαδήλωση, ζητεί την παραίτηση ενός υπουργού... τη μέρα, κατηγορώντας τους για το ίδιο πράγμα για το οποίο υπερασπίζεται τους "Παραιτηθείτε": επειδή, δηλαδή, είπαν την άποψή τους...

Την ίδια στιγμή, πάντως, που κορυφαία "γαλάζια" -και όχι μόνο- στελέχη παραδέχονται ότι η στήριξη του συλλαλητηρίου της Τετάρτης αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στο κόμμα, καταγράφονται ηχηρές διαφοροποιήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Θ. Φορτσάκη, ο οποίος έθεσε θέμα "ακρότητας" και "αντισυνταγματικότητας" για "ορισμένα αιτήματα" των διαδηλωτών.

Στρατηγικό αδιέξοδο


Ακόμη και κορυφαία "γαλάζια" στελέχη, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική επένδυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα συλλαλητήριο με... λευκές μπλούζες, παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι η στάση που τηρεί η Συγγρού είναι δηλωτική του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε την τακτική του στο σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας επί της πρώτης αξιολόγησης, ζήτησε εκλογές γι' αυτό και πλέον το εν λόγω αίτημα για κάλπες έχει μείνει μετέωρο και πολιτικά αστήρικτο. Γι' αυτό τώρα η Ν.Δ. ποντάρει στο συλλαλητήριο της προσεχούς Τετάρτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζει ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πετύχει, ώστε να φανεί ότι το "γαλάζιο" αίτημα για εκλογές αποτελεί... "αίτημα της κοινωνίας". Αυτό, δηλαδή, που επανέλαβε αυτολεξεί προχθές ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


"Είχαμε πει ας μη φανεί η Ν.Δ."

Εξάλλου το πολιτικό φλερτ, αλλά και την "επένδυση" της Συγγρού στο συλλαλητήριο με σύνθημα "Παραιτηθείτε" δεν έκρυψε χθες ένας εκ των φανατικότερων "γαλάζιων" υποστηρικτών της, ο Άδ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολόγησε ότι το θέμα έχει... συζητηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο στη Συγγρού.

"Είχαμε πει στην αρχή ως Ν.Δ. να αποφασίσουμε κεντρικά αν θα πάμε" επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 984", για να προσθέσει: "Εφόσον οι διοργανωτές είχαν ζητήσει ότι δεν θέλουν εμπλοκή των κομμάτων, είχαμε πει ας μην φανεί ότι πάει τώρα η Ν.Δ. να ωφεληθεί από αυτό πολιτικά. Μετά όμως από τη δήλωση του κ. Φίλη, αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί το κόμμα να απαγορεύσει, στα στελέχη του που θέλουν να πάνε, να παρευρεθούν, διότι πλέον τίθενται θέματα δημοκρατίας μετά από αυτή τη δήλωση. Κατά συνέπεια, και μόνο για τη δήλωση του κ. Φίλη, θα πάω..." συνέχισε ο Άδ. Γεωργιάδης ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου, σύμφωνα με τις οποίες "ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος του".

Προσωπείο... πολίτη
 
Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε ως... "απλός πολίτης" επιχειρώντας να ρίξει "αταξική" στάχτη στα μάτια όσων βλέπουν ένα πολιτικά υποκινούμενο συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη. "Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. να καταστρέφουν το μέλλον μας και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Θα είναι μια ειρηνική συγκέντρωση ειρηνικών και φιλήσυχων δημοκρατικών ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ξεσηκώσουν την ελληνική κοινωνία... Δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα. Δεν θα πάω ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αλλά ως Άδ. Γεωργιάδης" κατέληξε ο... αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Συγκεντρωσιάρχης ο Λοβέρδος, που δεν πάει "για τα μάτια του κόσμου"

Εν τω μεταξύ "πολίτες" που μετέχουν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ασκούνται σε... ακρότητες, ενώ ταυτόχρονα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού δεν κρύβουν την πρόδηλη υποστήριξή τους παρά την "προσεκτική" στάση που τηρούν επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη και η Σεβαστουπόλεως.

"Βεβαίως και θα πάω, θα πάμε όσοι πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει χθες" είπε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, ενώ ο Ανδρ. Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα πάει μεν για να... μην "καπελώσει" την συγκέντρωση, αλλά παραδέχθηκε ότι... κάνει κινητοποίηση:

"Δεν θα πάω. Διότι είδα, από την πρώτη μέρα που οργανώθηκε, αυτό, ότι δεν θέλουν κόμματα. Εάν πήγαινα, θα εθεωρείτο ψηφοθηρία. Δεν θέλω να το κάνω. Ή να θεωρηθεί και πολιτικό καπέλο" είπε χαρακτηριστικά και αμέσως μετά ενδύθηκε... "συγκεντρωσιάρχης" του συλλαλητηρίου: "Η ενδεδειγμένη στάση είναι να το υπερασπιστείς, να το στηρίξεις, να ενημερώσεις τον κόσμο ότι αυτό γίνεται, να ζητήσεις από γνωστούς σου να πάνε, αλλά εσύ να μην είσαι εκεί" τόνισε στον ρ/σ "Βήμα" ο πρώην υπουργός.

Ο συγγραφέας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Χειμωνάς, από την ίδια συχνότητα, έκανε λόγο για την "πρώτη φιλοκυβερνητική απεργία", αναφερόμενος στην απεργία στο μετρό, που είχε προαναγγελθεί... εβδομάδες πριν από το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά τις ακρότητες, μόλις χθες, στο κάλεσμα -μέσω Facebook- των "πολιτών" υπέρ του κινήματος "Παραιτηθείτε" στο Ηράκλειο Κρήτης, οι εν λόγω έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν την κυβέρνηση "εθνικοσοσιαλιστική", δηλαδή... ναζιστική. "Όλοι οι πολίτες οι οποίοι ανήκουμε στο δημοκρατικό τόξο δεν ανεχόμαστε άλλο αυτό το εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ." έγραψαν χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο... ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

"Αντισυνταγματικές θέσεις" από ορισμένους "ακραίους"

Τον υποχρέωσαν σε μερική αναδίπλωση

Σε ευθεία διαφοροποίηση από τη γραμμή υποστήριξης του συλλαλητηρίου προέβη χθες ο βουλευτής του κόμματος, Θ. Φορτσάκης, προαναγγέλλοντας ότι "δεν θα πάει στη διαδήλωση". Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κράτησε σαφείς πολιτικές αποστάσεις μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και διαφωνώντας με τα αιτήματα και τη στόχευση των διοργανωτών.

"Μπορεί πραγματικά ορισμένοι από τους διαδηλωτές να εκφράζουν συναισθήματα ή θέσεις που δεν είναι συνταγματικά, διότι, όταν κανείς βάλλει κατά πάντων και ζητάει να καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα, προφανώς υιοθετεί θέσεις ακρότητας" τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι "το θέμα είναι πως με την πολιτική που ασκείται, όπως η υπερφορολόγηση, η χώρα οδηγεί τους πολίτες σε ακραίες θέσεις και φοβάμαι αυτό συμβαίνει σήμερα". "Φυσικά, η λύση 'Παραιτηθείτε' δεν είναι λύση" συνέχισε ο βουλευτής της Ν.Δ., για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "λύση είναι να πει κανείς 'σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε για τη χώρα' και, αν δεν μπορούν, στις επόμενες εκλογές θα φύγουν και θα έρθουν νέοι άνθρωποι".

Οι δηλώσεις Φορτσάκη προκάλεσαν τη δυσφορία ηγετικών κύκλων της Ν.Δ. και έτσι ο βουλευτής της Ν.Δ. υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση καταγγέλλοντας πως "κάποιοι σκόπιμα σπεύδουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και παρανοήσεις για τα όσα ανέφερα για την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών της 15ης Ιουνίου".

"Αυτό που είπα είναι ότι το σύνθημα 'Παραιτηθείτε' από μόνο του δεν δίνει λύσεις. Είναι, όμως, μία αυθεντική έκφραση της πραγματικής αγανάκτησης που αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για την καταστροφική πολιτική της χειρότερης μεταπολιτευτικά κυβέρνησης που είχε η Ελλάδα" συνέχισε, χωρίς πάντως να πάρει πίσω τα όσα είχε πει για "ακρότητες" και "αντισυνταγματικότητα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου