Ιβάν ο... καναλάρχης
Νίκος Φωτόπουλος
Λίγες μέρες πριν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών. Σήμερα έχει σειρά ο Ιβάν Σαββίδης. Ο επιχειρηματίας από την πρώην Σ. Ενωση εκτός των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει, τώρα σχεδιάζει και τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.
Ενας ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που ξεκίνησε ως ταπεινός εργάτης σε εργοστάσιο καπνού στο Ροστόφ κι έφτασε να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 30 πλουσιότερων της Ρωσίας, είναι ο 57χρονος Ιβάν Σαββίδης, διεκδικητής μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, μέσω της εταιρείας του Dimera με έδρα την Κύπρο.
Τα όσα ακούγονται χρόνια τώρα γύρω από το πρόσωπό του αγγίζουν τα όρια του μύθου. Βέβαιο είναι ότι ο Πόντιος επιχειρηματίας που δεν μιλάει γρυ ελληνικά έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ρίχνοντας πακτωλό χρημάτων τα οποία φέρεται να απέκτησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο εξωτερικό.
Από την αγορά της ομάδας του ΠΑΟΚ ώς την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης και τώρα τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, ο Ιβάν Σαββίδης μετρά ήδη μια πενταετία επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα, χωρίς κανείς να μπορεί έως τώρα να του προσάψει κάτι αρνητικό.
«Φήμες» βέβαια τον ακολουθούν από την πρώτη στιγμή. Οτι «τα λεφτά δεν είναι δικά του, αλλά αγοράζει για λογαριασμό του Πούτιν» ή ότι «ξεπλένει χρήματα της ρωσικής μαφίας», ακόμη και πως «είναι ο εκτελεστικός βραχίονας επιρροής του ρωσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα».
Τίποτε από αυτά δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν και αγγίζουν πλέον τα όρια της συνωμοσιολογίας. Αντιθέτως, οι δράσεις του στη βόρεια Ελλάδα σχεδόν τον έχουν «αγιοποιήσει», στους λιγότερο καχύποπτους τουλάχιστον.
Εχει «καθαρίσει» τα χρέη του ΠΑΟΚ με 11 «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ ξελασπώνοντας την πιο δημοφιλή ομάδα της βόρειας Ελλάδας και αποκτώντας φυσικά το σχετικό λαϊκό έρεισμα...
Αγοράζει τη χρεοκοπημένη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, δίνοντας ανάσα ανάπτυξης στην αποβιομηχανοποιημένη Θράκη. Εδώ βέβαια, κάπου υπήρξαν ζητήματα με τους εργαζόμενους, για τα οποία κατέφυγαν στα δικαστήρια. Το μοντέλο που παρουσίασαν τα διευθυντικά στελέχη του κ. Σαββίδη ήταν έξω από τις ελληνικές αντιλήψεις τότε.
Αντιθέτως, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι ήταν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», που απέκτησε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με μακροχρόνια μίσθωση. Εκεί, ο Ιβάν Σαββίδης απογείωσε την επενδυτική διάθεση, καθώς έριξε 12,4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, ενώ είχε υποχρέωση μόνο για 5 εκατ. που προέβλεπε η σύμβαση. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Κάνει «χοντρές» αγορές στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα επενδυτικά του σχέδια εσχάτως βρίσκεται και η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά ξενοδοχείο αντίστοιχο του «Μακεδονία Παλάς» για εκμετάλλευση.
Ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα φαίνεται να τον ενδιαφέρει πολύ και πηγές του περιβάλλοντός του αναφέρουν ότι έχει εξαπολύσει διευθυντικά στελέχη των εταιρειών του παντού, αναζητώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες, ως επί το πλείστον στον χώρο του τουρισμού.
Στο μεταξύ, μέσα στους επόμενους μήνες ετοιμάζεται στη βίλα Ζαρντινίδη, η αγορά της οποίας του κόστισε 2,7 εκατ. ευρώ, χώρος εκδηλώσεων, μετά την ανακαίνιση κόστους επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, τον Ιούνιο του 2017 αναμένεται να είναι έτοιμο και πλήρως ανακαινισμένο και το περίφημο «κόκκινο σπίτι» στην πλατεία Αγίας Σοφίας, για να στεγαστούν σε αυτό τα γραφεία του Ομίλου Σαββίδη.
Το ερειπωμένο αλλά υπέροχης αρχιτεκτονικής διατηρητέο αγοράστηκε έναντι 4,7 εκατ. ευρώ και για την αποκατάστασή του θα επενδυθούν περίπου 3 εκατομμύρια. Σήμερα, στο ισόγειο στεγάζει την μπουτίκ του ΠΑΟΚ.
Με όλα αυτά σε εποχή κρίσης, όταν σημαντικοί Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας πολύ μικρότερα χρηματικά ποσά, δεν είναι παράλογο που ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται από πολλούς «μυστηριώδης».
Ας δούμε λοιπόν, μερικά στοιχεία γι' αυτόν:
Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο.
Μετά την 7η τάξη του σχολείου, ο Ιβάν Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή Ροστόφ του Ντον (του ομώνυμου ποταμού), όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στον στρατό και μετά τη θητεία του, το 1980, ξεκίνησε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο της περιοχής ως απλός εργάτης, για να ανελιχθεί μέχρι τη θέση του υποδιευθυντή.
Το 1988, ενώ παράλληλα εργαζόταν, τελείωσε την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Το 1992, με τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak.
Εναν χρόνο αργότερα, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας «Ντονσκόι Ταμπάκ» και παρέμεινε επικεφαλής της για μια δεκαετία. Η σύζυγός του, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί σήμερα τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.
Πέραν τούτου, ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου «AGROCOM», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Οι επιχειρήσεις του ομίλου έχουν διεθνή χαρακτήρα. Ο όμιλος «AGROCOM» περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 (92η θέση) μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Forbes» που καταγράφει τον παγκόσμιο πλούτο.
Ο όμιλος συνενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου απασχολούνται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων της Ρωσίας.
Μεταξύ 2002 και 2005, ο ομογενής επιχειρηματίας διετέλεσε πρόεδρος της Ροστόφ, ενώ από το 2005 είναι πρόεδρος της άλλης μεγάλης ομάδας της περιοχής, της ΣΚΑ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ την επιδίωξε αρκετά χρόνια, για να την επιτύχει τελικά στις 10 Αυγούστου 2012, οπότε απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.
Στην Ελλάδα, τόσο οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του γύρω από τη δημοφιλή ομάδα, οι εμπορικές του δραστηριότητες, οι επενδύσεις, οι ανακαινίσεις κτιρίων κτλ περνούν μέσα από έναν άλλον όμιλο εταιρειών ιδιοκτησίας του με την επωνυμία Dimera.
Ο όμιλος πλαισιώνεται από ικανά διευθυντικά στελέχη με διεθνή εμπειρία, πράγμα που έγινε ευρέως αντιληπτό στην παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για το «Μακεδονία Παλάς». Ωστόσο, ο όμιλος δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο και αποτελεί το εργαλείο με το οποίο ο Ιβάν Σαββίδης στηρίζει τις επιχειρηματικές του δράσεις εδώ.
Η εταιρεία Dimera Media Investments ltd, με 8 εκατομμύρια μετοχές του 1 ευρώ η καθεμία, είναι και ο διεκδικητής της τηλεοπτικής άδειας που ελπίζει να του δοθεί.
Στην πολιτική
Οπως και στις... μπίζνες, έτσι και στην πολιτική ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι χθεσινός. Είναι ένα από τα πρόσωπα που βλέπει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδόν σε κάθε ταξίδι του στην Ελλάδα και όχι μόνο εδώ.
Θεωρείται από τους ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και opinion leader για τη ρωσική ηγεσία. Η πολιτική του εμπειρία εγγυάται τη βαρύτητα της γνώμης του.
Ο ομογενής επιχειρηματίας εκλέχτηκε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ το 1998 και το 2003. Την ίδια χρόνια εκλέχτηκε βουλευτής στη ρωσική Δούμα.
Στη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας.
Το 2007, επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Δούμα, με το κόμμα του Πούτιν, ενώ στην ίδια βουλευτική περίοδο υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το 1999 τιμήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία με το παράσημο «Για την προσφορά προς την πατρίδα» και το 2003 με το Παράσημο Τιμής.
Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδοχή από το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, ενώ δηλώνει δημότης Θέρμης Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου