Το σχέδιο της μνημονιακής «εξόδου» και τα δύο success story
Πολιτικό χρόνο 12 μηνών, θετική αναστροφή στο μέτωπο των εσόδων για να εξουδετερωθεί οριστικά το φόβητρο του «κόφτη», και δυο μικρά success story αναζητά η κυβέρνηση για να δικαιωθεί το "καλό" της σενάριο και το αφήγημα εξόδου από την μνημονιακή άβυσσο.
Είναι ένα σενάριο δύσκολο στην υλοποίησης του - είναι όμως το σενάριο πάνω στο οποίο χτίζει το Μαξίμου την πολιτική του στρατηγική για τους επόμενους μήνες: Προβλέπει υλοποίηση των προαπαιτούμενων και εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έναρξη αμέσως μετα της δεύτερης αξιολόγησης και ολοκλήρωση της έως τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), συμφωνία για το χρέος και έξοδος στις αγορές.
Το «τέλος της ύφεσης»
Η αναγνωριστική - και πολιτικά τονωτική - έξοδος στις αγορές είναι το ένα από τα δύο success story που προϋποθέτει το κυβερνητικό σχέδιο. Το έτερο είναι η επίτευξη θετικού προσήμου στην πορεία του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορεί να διακηρύξει το τέλος της ύφεσης και την πρώτη νίκη κόντρα στο «τέρας» των Μνημονίων.
Όλη αυτή η θετική εξίσωση ωστόσο έχει ουκ ολίγες μη εγγυημένες παραμέτρους και προϋποθέσεις: Για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αποκτήσει πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ θα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και κατόπιν, θα πρέπει επίσης να έχουν εκπονηθεί οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους από ΕΚΤ και ΔΝΤ, όπως ήδη έχει διαμηνύσει ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι - δηλαδή, να έχουν συμφωνηθεί στην πράξη τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η έξοδος στις αγορές
Εάν όλα αυτά έχουν επιτευχθεί, τότε ο αμέσως επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές, όπως αποκάλυψε χθες και το Reuters. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, στόχος είναι η έκδοση ίσως δύο "μικρών" ομολόγων προκειμένου η Αθήνα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών αλλά και να στείλει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση και τη μείωση των επιτοκίων που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το μέγεθος της κάθε έκδοσης ή για τη διάρκεια του κάθε ομολόγου, αλλά εκτιμάται ότι θα πρόκειται για εκδόσεις βραχείας, ή το πολύ, μεσαίας ωρίμανσης.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός ωστόσο τελεί υπό την αίρεση αφ ενός των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να έχει εφαρμόσει η Αθήνα έως τον Δεκέμβρη - από τις ιδιωτικοποιήσεις έπος τα εργασιακά - και αφ ετέρου, και κυρίως, της κάμψης των γερμανικών αντιστάσεων για οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Η Μέρκελ και οι Νότιοι
Επ" αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολλά στον υπό σύσταση άξονα του Νότου και τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα. Όμως το "τείχος" του Βερολίνου γίνεται όλο και πιο σκληρό όσο ενισχύεται η ακροδεξιά στη Γερμανία. Και από παντού, από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι έως τον κοντινό Νότο, το μηνυμα που στέλνεται προς την Αθήνα είναι να μην αναμένει ουσιαστική και τελική συμφωνία για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές - δηλαδή πριν έρθει ο Σεπτέμβριος του 2017 και πριν παρέλθει πολιτικός χρόνος 12 μηνών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου