Το κτίριο Κεράνης συμπεριλαμβάνεται στο σκάνδαλο της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου στις «Εθνική Πανγαία» και «Eurobank properties»
Μια «αμαρτωλή» μετακόμιση
Ντίνα Ιωακειμίδου
«Mετά την παρουσίαση του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα στα ΜΜΕ να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Για λόγους καλύτερης οργάνωσης της ξενάγησης, είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τον εκμισθωτή του κτιρίου, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», τόνιζε η ανακοίνωση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών ενόψει των εγκαινίων του κτιρίου Κεράνης, όπου προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν απολύτως ακριβής. Το κτίριο Κεράνης δεν ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά σε ολλανδικό fund και κοστίζει μηνιαίως 221.000 ευρώ.
Το κτίριο Κεράνης συγκαταλέγεται στο σκάνδαλο πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου στις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας (Εθνική Πανγαία) και της Eurobank (Eurobank properties), συμφωνία με την οποία το Δημόσιο πούλησε τα συγκεκριμένα ακίνητα για 261 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα τα επανενοικίασε για 20 χρόνια αντί 600 εκατ. ευρώ.
Ακολούθως, το 66% της Πανγαίας πωλείται με έτερη σκανδαλώδη σύμβαση σε ολλανδικό fund, υπό την επωνυμία Invel Real Estate, με αποτέλεσμα ούτε λίγο-ούτε πολύ η Εθνική Πανγαία να είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών κτιρίων του Δημοσίου.
Τον περασμένο Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παρουσιάζει απόφασή του για σχέδιο μετεγκατάστασης επτά υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης επικαλούμενος εξοικονόμηση πόρων.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις όμως των εφοριακών από την πρώτη στιγμή αντιδρούν με σφοδρότητα, κάνοντας λόγο για τη νομιμοποίηση ενός σκανδάλου για το οποίο έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ θέτουν και ζήτημα ασφάλειας και προσβασιμότητας του κτιρίου.
Και αυτό καθώς κατά τα προηγούμενα έτη και από το 1998 που το κτίριο βρέθηκε στην κατοχή του Δημοσίου επιχειρήθηκε να στεγαστούν σε αυτό αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης, τα δικαστήρια Πειραιά.
Προσπάθειες ωστόσο που στέφθηκαν με... παταγώδη αποτυχία καθώς προσέκρουαν στην ακαταλληλότητα του κτίσματος, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει μάλιστα λόγο για έλλειψη απαραίτητων μελετών.
Χωρίς στοιχεία
Εξίσου ηχηρό «όχι» εισπράττει και από τους τελωνειακούς αλλά και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, ο οποίος δηλώνει πως «έχει ζητήσει στοιχεία που να δικαιολογούν τη μετεγκατάσταση, χωρίς ωστόσο να τα έχει λάβει». Εντέλει ο αναπληρωτής υπουργός συγκροτεί ομάδα εργασίας για το θέμα, η οποία σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις αποφασίζει την απόρριψη του κτιρίου Κεράνης.
Σε συνάντηση που πραγματοποιείται με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νίκο Ματζάκο, ο σύλλογος των εφοριακών ενημερώνεται πως «δεχόμαστε καθημερινά πιέσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρεία η οποία απαιτεί να πάρει τα χρήματά της και η οποία εκπροσωπείται από υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος προηγούμενων κυβερνήσεων...».
Με δυο λόγια, τεκμαίρεται η ανάγκη άμεσης μεταφοράς κάποιων υπαλλήλων προκειμένου να δικαιολογηθεί η εκταμίευση προς την εταιρεία δέκα εκατομμυρίων ευρώ που το ελληνικό Δημόσιο χρωστά στην Εθνική Πανγαία (ενοίκια και έξοδα συντήρησης).
Στην Εθνική Πανγαία πρόεδρος παραμένει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της, που ελέγχεται από την Invel, φιγουράρει και το όνομα του προερχόμενου από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Πρόδρομου Βλάμη.
Το ίδιο όνομα όμως απαντάται και στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία από το 2017 αντικαθιστά τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και αποκτά λειτουργική ανεξαρτησία και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Ο εκπρόσωπος των συμφερόντων της Πανγαίας, δηλαδή του ολλανδικού fund, είναι και στο Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής που θα επιληφθεί του θέματος των κτιρίων!
Εν τω μεταξύ, με εσωτερικό έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και με ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου διατυπώνονται σοβαρότατες ενστάσεις ως προς τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, καθώς δεν διασφαλίζεται η μη καταβολή παράλληλων μισθωμάτων και στα κτίρια που ήδη ενοικιάζονται από το ελληνικό Δημόσιο.
Οπως τονίζεται, «η αρμόδια επιτροπή για τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να στοιχειοθετήσει ότι θα σταματήσουν οι καταβολές των παρακάτω μεγάλων μηνιαίων μισθωμάτων: 135.962 ευρώ για τη μίσθωση του ΣΔΟΕ επί των οδών Πειραιώς και Αλκίφρονος (σ.σ. ιδιοκτησίας Μιλένας Αποστολάκη), 36.682 ευρώ για τους τέσσερις ορόφους της κύριας σύμβασης της Κολωνού και 15.920 ευρώ για τους δυο ορόφους της κατ' επέκταση σύμβασης της Κολωνού αρ. 2».
Και προστίθεται «σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να προβείτε σε ορθή επανάληψη του σχετικού εγγράφου σας και να προσθέσετε “προκειμένου τα μίσθια να εκκενωθούν πλήρως και να μπορούν να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους για να σταματήσει η καταβολή των μισθωμάτων”».
Kαι δεν είναι μόνο αυτό. Στο συμφωνητικό για το κτίριο Κεράνης προβλέπεται η αύξηση των μισθωμάτων με βάση τον ετήσιο ευρωπαϊκό εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου