Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο κ. διοικητής και η διαπλοκή

Ο διοικητής της ΤτΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από τις εξεταστικές επιτροπές 
Ο κ. διοικητής και η διαπλοκή

«Αυτός ο τόπος έχει υποφέρει από εξεταστικές και δεν πιστεύω σε εξεταστικές. Εγώ έγινα υπουργός Οικονομικών γιατί με κάλεσαν τρία κόμματα. Είμαι ανεξάρτητος και δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες».

Αυτές οι φράσεις ανήκουν στον Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος εξετάστηκε χτες στο πλαίσιο της επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ.

Οι καταγγελίες για τα κριτήρια με βάση τα οποία επελέγη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να μεταφερθεί στη νευραλγική αυτή θέση είναι ακόμα νωπές. Τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης εκτιμούσαν ότι ο Γ. Στουρνάρας θα θέσει εμπόδια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε όποιες πολιτικές αποφάσεις δεν θα «εγκρίνει» ο ίδιος.

Η πραγματικότητα ήρθε εν μέρει να δικαιώσει αυτούς τους φόβους, καθώς ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης έγινε στο πρόσφατο παρελθόν σχεδόν ανεξέλεγκτος παράγοντας άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών στη χθεσινή ακρόαση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής οδήγησαν στο να αποκαλυφθεί ο ρόλος που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει. Προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για το ποσό των δανείων που δεν αποπληρώνουν κόμματα και ΜΜΕ.

Υπερασπίστηκε την τακτική δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης. Ισχυρίστηκε ότι η κεντρική τράπεζα της οποίας προΐσταται «μας κράτησε στο ευρώ» (ενάντια σε ποιους άραγε;). Επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την ασθενή μνήμη του αναφορικά με νομοθετήματα που παρείχαν ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Και έφτασε στο σημείο να πει ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από τις εξεταστικές επιτροπές και πως ένας εισαγγελέας δεν θα σώσει την ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική σταδιοδρομία. Οτι δεν τον ενδιαφέρει το κοστούμι που έχουν προβάρει για λογαριασμό του διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην οικονομική, πολιτική και ηθική χρεοκοπία της χώρας.

Απολύτως λογικό, διότι ήδη ασκεί πολιτική και με το παραπάνω. Έχει στα χέρια του τα κλειδιά του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενός τομέα που, όπως αποκαλύπτεται κάθε μέρα, κάθε άλλο παρά λειτουργεί σωστά. Μέχρι να τελειώσει η θητεία του στο τιμόνι της τράπεζας, επιθυμεί να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική του ανεμπόδιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου