Βερναρδάκης: Η συμφωνία του Αυγούστου 2015 σηματοδοτεί το τέλος της ιδεαλιστικής Αριστεράς
Παναγιώτης Μανδατζής
Ένας υπουργός, ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ένα απλό μέλος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, δείγμα δημοκρατικότητας, όπως ειπώθηκε, συμμετείχαν στο πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» με τίτλο «Μετά το συνέδριο, τι;». Με διάθεση αυτοκριτικής, προβληματισμού και στήριξης του κυβερνητικού έργου, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Μαρία Κανελλοπούλου, ο Πάνος Λάμπρου και ο Θράσος Τζίκας κατέθεσαν τις σκέψεις τους για τη μετασυνεδριακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, αφού ξεκαθάρισε πως «μεταξύ κράτους και κοινωνίας, όπου κράτος είναι η κυβέρνηση και κοινωνία είναι το κόμμα, εμείς είμαστε με το κόμμα και την κοινωνία», υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι ένα πεπερασμένο διοικητικό εργαλείο και ότι το κόμμα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, όχι παρακολούθημα. Το κόμμα πρέπει να είναι πιο μπροστά από την κυβέρνηση, είπε και διαπίστωσε πως ορισμένες φορές το κόμμα διακατέχεται από εσωστρέφεια και ανορθολογισμό: «Επομένως μην τα αποδίδουμε όλα στην κυβέρνηση. Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να αποφασίσουμε να το συζητήσουμε είναι το εξής: Το κόμμα, με την προωθητική του πρωτοπορία, με τις κοινωνικές του συμμαχίες, με τις επεξεργασίες του, με την αιμοδότηση σε στελέχη, ιδέες, πόρους, πόσο μπορεί να διευρύνει τα όρια της κυβερνητικής δράσης;».
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της χώρας, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία ιδεολογική αυταπάτη, ότι κερδίζοντας τις εκλογές, θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη, το κράτος, την κοινωνία, ενώ για τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 είπε πως σηματοδότησε το τέλος της ιδεαλιστικής Αριστεράς: Το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν: «ή τα μαζεύει και φεύγει και τελείωνε το αριστερό υπόδειγμα για τα επόμενα 100 χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, είτε έμενε εκεί πέρα εν γνώσει ότι είχε να αντιμετωπίσει ασφυκτικούς ταξικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς δύναμης και προσπαθούσε να καλύψει ό,τι μπορούσε να καλύψει. Σωστά εκείνη τη στιγμή επέλεξε να κάνει αυτό που έκανε», επισήμανε, γιατί άλλες λύσεις, όπως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα σήμαιναν γενικευμένη φτώχεια, τόνισε.
Η Μαρία Κανελλοπούλου, αναφερόμενη στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αυτό άργησε λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο και ότι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων την αποδυνάμωση του κόμματος, την υποβάθμιση του ρόλου του, τη σταδιακή αποκοπή από τα κινήματα, την αδυναμία συμβολής και παρέμβασης των μελών του σε κομβικές, ιστορικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Το αθωωτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρημα «μας πολεμούν τα βοθροκάναλα» παύει να είναι και αθωωτικό και επιχείρημα, τόνισε, εφόσον εμείς οι ίδιοι με την παρουσία μας νομιμοποιούμε αυτά τα βοθροκάναλα. Για την κυβέρνηση, σημείωσε πως «σε πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα, που θα προχωρούσαν το δίχως άλλο, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, υπαναχωρούμε. Κράτος εν κράτει η εκκλησία. Κράτος εν κράτει η αστυνομία. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πόλεμο; Γιατί;» αναρωτήθηκε. Επίσης η κ. Κανελλοπούλου τόνισε πως δεν είναι αλήθεια ότι όλα όσα κάνει η κυβέρνηση αποτελούν υποχρεώσεις του μνημονίου, παραδέχθηκε ότι η κοινωνία δεν στέκεται όρθια, ότι κοπήκαν συντάξεις, και επισήμανε ότι το επιχείρημα «οι άλλοι κάνανε χειρότερα» αδικεί την αριστερά – γιατί στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο αριστερές απόψεις απ’ αυτά που πράττει.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου υποστήριξε πως η τύχη της Αριστεράς εξαρτάται από τα μέλη του κόμματος, ενώ υποστήριξε πως το μνημόνιο δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι προϊόν επιβολής. Αναφερόμενος στο πρόσφατο συνέδριο και στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή και των πολλών ψήφων που συγκέντρωσαν Φίλης και Σκουρλέτης, είπε πως ήταν μια στήριξη των μελών του κόμματος όχι προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές τους επιλογές στο ζήτημα της Εκκλησίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Το συνέδριο επίσης εκδήλωσε τη στήριξή του προς το έργο Παρασκευόπουλου στη δικαιοσύνη, είπε και αναρωτήθηκε γιατί απομακρύνθηκαν Φίλης και Παρασκευόπουλος από την κυβέρνηση, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο; Για τη δε πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο Β. Πολύδωρας είπε ότι «το μάθαμε από την τηλεόραση».
Τέλος ο κ. Λάμπρου χαρακτήρισε απαράδεκτη πολιτικά και ανόητη επιχειρησιακά τη θυροκόλληση στα γραφεία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς της απαγόρευσης συγκεντρώσεων κατά την επίσκεψη Ομπάμα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη το κόμμα να αποκαταστήσει τη σχέση του με κινήματα.
Μια σειρά προβληματισμών κατέθεσε ο δικηγόρος Θράσος Τζίκας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε αριστερόστροφο το πρόσφατο συνέδριο, αλλά διέγνωσε μια ενίσχυση του συγκεντρωτισμού κι αναρωτήθηκε αν αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κόμμα στελεχών ή κόμμα μελών και απλών ανθρώπων. Διαπίστωσε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται μεν, χωρίς να καταλογίζονται ευθύνες δε. Αναρωτήθηκε επίσης ποια είναι η συγκεκριμένη κυβερνητική θέση σε μια σειρά ζητημάτων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις («τι είναι ακριβώς το υπερταμείο», αναρωτήθηκε, «καλό; κακό;») ή οι Σκουριές. Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πλεόν νομοθετεί πολλές φορές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, «κάνουμε δηλαδή αυτά που καταγγείλαμε παλιότερα», είπε. Αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα της απομάκρυνσης Φίλη από το υπουργείο Παιδείας λέγοντας «το θωρηκτό Φίλης προσέκρουσε στον ύφαλο Εκκλησία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου