Κάποιος έπρεπε να τα πει...
Ένα χειροκρότημα για τον Νίκο Φίλη
Χρήστος Καλλιμάνης
Δεν έχει σημασία εάν συμπαθεί κανείς τον Νίκο Φίλη, ούτε είναι η ώρα να κριθεί θετικά ή αρνητικά το έργο του στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει μαζί του για τον σχεδόν «πραξικοπηματικό» τρόπο με τον οποίο αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση.
Ο τέως, πλέον, υπουργός Παιδείας, αν και εξαιρετικά φορτισμένος, παρέδωσε μια σχεδόν ιστορική αποχαιρετιστήρια ομιλία ασκώντας σκληρή κριτική (με λόγια σταράτα όπως είπε) στον Αλέξη Τσίπρα δημόσια και σε... ζωντανή μετάδοση.
Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει ξανά, στον καιρό της παντοδυναμίας του, τέτοιο άδειασμα προς τον πρωθυπουργό, από δικό του βουλευτή, υπουργό. Με όρουςεντελώς πολιτικούς και στο δικό τους γήπεδο. Εκείνο της Αριστεράς και της αριστερής ρητορικής.
Το όνομα του Νίκου Φίλη, δυστυχώς, προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο υπουργών που δεν κατάφεραν να βγουν αλώβητοι στην αναμέτρηση με τον σκληρό συντηρητισμό της ελληνικής Εκκλησίας και την απαίτηση του εκάστοτε προκαθήμενου να παίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Όμως κάποιος έπρεπε να τα πει, έστω και τη στιγμή της ήττας του. Κάποιος έπρεπε να εκφράσει εκείνη τη μεγάλη μερίδα των πολιτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνους που δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση, όμως γνωρίζουν και απαιτούν να υπάρξουν αλλαγές στην προβληματική σχέση της Εκκλησίας με το ελληνικό κράτος.
Είτε περίμεναν σαρωτικές αλλαγές από αυτή την κυβέρνηση, είτε ήξεραν πως στο μνημονιακό πεδίο δεν θα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, οι περισσότεροι απαιτούσαν(και απαιτούν ακόμη) η στάση της σε ορισμένα ζητήματα, ηθικού και πολιτικού περιεχομένου με βάση τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς, να είναι εντελώς διαφορετική.
Και ο Νίκος Φίλης δεν χαρίστηκε ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ούτε, όμως, και στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ψυχή τε και σώματι υπηρέτης της Ορθοδοξίας πρώτα και μετά του λαού που τον εκλέγει.
Την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατηφόρισε στον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού διατάσσοντας το «πολιτικό συμβόλαιο θανάτου», ένας ιερέας του ευλογούσε τους ναζί και έριχνε ανάθεμα στους υπόλοιπους.
Ο Νίκος Φίλης δεν είναι ήρωας, ούτε και θα γίνει, αλλά κάποιος έπρεπε να τα πει, έστω και τη στιγμή της ήττας του.
Βέβαια αυτό που μένει είναι πως το Ιερατείο νίκησε για ακόμη μια φορά προς τέρψιν και τον πρόθυμων πολιτικών συμμάχων του...
Και με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. Κι ας πρότεινε άλλο υπουργείο στο Νίκο Φίλη, αλλά «κάποια πράγματα δεν αγοράζονται».
Να σημειωθεί ότι υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» πως τέτοιο χειροκρότημα δεν έχει ξαναγίνει σε τελετή. Και πολλοί υπάλληλοι περίμεναν να τον χαιρετίσουν δια χειραψίας μετά την ομιλία του.
ΥΓ:Σε άλλα νέα στην Ελλάδα του 2016 περιφέρουν νεκρούς ιερείς με τα άμφια και σε κοσμοπολίτικα νησιά κάνουν λιτανείες για να βρέξει.
Μερικά σημεία από την ομιλία του πρώην υπουργού Παιδείας:
- Βρισκόμαστε στις θέσεις μας μετά την εντολή του ελληνικού λαού
- Αιφνιδίως το άριστα 20 ανατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό.
- Ποιος έκανε λάθος; Ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;
- Η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή ακόμη κι αν το νέο σχολείο είναι κοτζάμ υπουργείο. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται
- Εμείς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην Αριστερά στα ανυπότακτα χρόνια, όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά στον κόσμο. Όταν βγάζαμε τη γλώσσα στα συντηρητικά και δήθεν χρηστά ήδη. Όταν μας απέβαλαν από τα σχολεία χαρακτηρίζοντάς μας μιάσματα και αλήτες. Και αυτή είναι η σύνδεσή μας με τη σημερινή κοινωνία της κρίσης.
- Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών και αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους
- Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την άρση των παρεξηγήσεων, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα πολιτικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας
- Στη συνέχεια εκτοξεύθηκε ακόμη μια προβληματική από κάθε πλευρά άποψη περί πρόθυμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την κυβέρνηση εάν το ζητήσει η Εκκλησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου