Συμβούλιο της Επικρατείας: Τα ζώα μου αργά..
Στις 27 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφάσισε ότι το βασικό άρθρο του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικό.
«Αποφάσισε» τρόπος του λέγειν γιατί οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι έγκυρες από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν επισήμως. Έχουν περάσει από τότε περίπου σαράντα μέρες. Πολλές για τους κοινούς θνητούς, ελάχιστες για τη συνήθη πρακτική του ΣτΕ.
Υπάρχουν περιπτώσεις που το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε πολλούς μήνες, ενίοτε χρόνια, για να «καθαρογράψει» απόφαση του για λιγότερο ακανθώδη ζητήματα. Στο διάστημα που μεσολάβησε συνέβησαν πολλά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν, κάποια απαίτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε για ακόμη μία φορά το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ οι αναστεναγμοί ανακούφισης της διαπλοκής ακούστηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες (τυχαία η αναφορά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης).
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ήττα της και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Έκανε υποχωρήσεις, προχώρησε σε συμβιβασμούς, κατάπιε αμάσητες τις προκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικώς ύστερα από τους χειρισμούς του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση διαμορφώθηκε το κατάλληλο κλίμα ώστε να προκύψει η σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής.
Τα μέλη του ΕΣΡ ορκίστηκαν, κατέλαβαν τις θέσεις τους και ξεκίνησαν να δουλεύουν. Η απόφαση όμως ακόμη «καθαρογράφεται». Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών-δηλαδή ο τερματισμός του παράνομου καθεστώτος που επιβιώνει επί 27 χρόνια παρά τις σχετικές παλιότερες αποφάσεις του ΣτΕ-απασχόλησε το πολιτικό προσωπικό για πολύ καιρό. Και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση (για διαφορετικούς λόγους) είναι σοβαρό.
Οι δικαστές όμως φαίνεται πως έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Η καθυστέρηση μπλοκάρει τη διαδικασία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κανάλια λειτουργούν χωρίς άδεια. Το ΕΣΡ δεν μπορεί να προχωρήσει επί της ουσίας γιατί δεν ξέρει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το σκεπτικό του ΣτΕ.
Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το αν πρέπει να πάει σε προσωρινή ρύθμιση. Όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό (είτε κέρδισαν είτε έχασαν) ζητούν πίσω τα χρήματα τους. Αυτοί που πήραν άδειες αλλά δεν διαθέτουν κανάλι έχουν ξοδέψει λεφτά για να δημιουργήσουν υποδομές.
Το ΜΕΓΚΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέλος του. Λαθρόβια μέσα που ξεκίνησαν με περιφερειακή άδεια και βρέθηκαν σε μια νύχτα με πανελλαδικής εμβέλειας βολεύονται τζάμπα μέσα στην κλιμακούμενη σύγχυση και κάτι απίθανοι τύποι ιδιοκτήτες καναλιών που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη παζαρεύουν με μεγαλόσχημους επιχειρηματίες τις συχνότητες που κατέχουν παράτυπα.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης είναι αδικαιολόγητη. Για να μην πούμε ύποπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου