Όχι στις πρόωρες εκλογές, ναι στο κοινωνικό μέρισμα
Δημήτρης Τρίμης
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εξαγγελίες της 8ης Δεκεμβρίου 2016 του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα (για το εφάπαξ βοήθημα των 617 εκατ. ευρώ στους φτωχότερους συνταξιούχους και τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί και από το προσφυγικό ζήτημα), ακόμη περισσότεροι Ελληνες πολίτες είναι αντίθετοι με το αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές. Ετσι προκύπτει από τα αποτελέσματα της σχετικής τηλεφωνικής έρευνας της Prorata σε 1.000 άτομα άνω των 17 ετών, που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016.
Μόνο το 32% των πολιτών εμφανίζεται να συμφωνεί με τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες, έναντι 62% που δεν τις θέλουν. Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές σχεδόν καθημερινά, έχει μεν συσπειρώσει τους ήδη οπαδούς του, αλλά δεν καταφέρνει να διευρύνει την επιρροή του στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα.
Και αυτό συνδέεται με την εμφανώς θετική υποδοχή της χορήγησης ειδικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δείχνει η έρευνα, με μόνο το 30% (που είναι μάλλον το ίδιο, των οπαδών της Ν.Δ., που θα ήθελε άμεσες εκλογές) να κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το μέτρο.
Ακόμα θερμότερη υποδοχή φαίνεται να έχει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Το ποσοστό που δυσφορεί με το συγκεκριμένοι μέτρο πέφτει στο 23% και ολοκληρώνει την εικόνα μεγάλης ήττας για τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτά τα ζητήματα.
Μια ενδιαφέρουσα δυναμική φαίνεται να διαμορφώνεται στο κοινωνικό σώμα με τις απαντήσεις που δίνονται για το ρίσκο της κυβέρνησης σε σχέση με την επιτήρηση της χώρας από τους δανειστές.
Τα όσα ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πιστεύει το 41%, αλλά μετά τις προηγούμενες απαντήσεις του ίδιου κόσμου, δεν φαίνεται να τους φοβίζει η κόντρα με τον Σόιμπλε και την αντικοινωνική λιτότητα που επιβάλλει στη χώρα.
Μεγάλο επίσης και συμπτωματικά ακριβώς ίδιο (41%) είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο 25% της κοινωνίας, κατά την έρευνα, πιστεύει ότι τα μέτρα ανήκουν στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως οι περισσότεροι εννοούν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά μπει στο ψυγείο...
Η παραπάνω «αντίφαση» παρατηρείται και στο επόμενο ερώτημα: αν το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μέτρα αποτελούν ή όχι ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59%) συμφωνεί λίγο ή πολύ ότι ναι, είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά τουλάχιστον ένα καλοδεχούμενο πυροτέχνημα, όπως είδαμε στις άλλες απαντήσεις τους (Πίνακες 2 και 3).
Εξαιρετικό εύρημα για τη δημοκρατία μας, ίσως όμως και ελαφρώς ενισχυμένο ως απότοκο των εθνικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινής γνώμης, είναι το αποτέλεσμα υπέρ της μη έκδοσης πίσω στον Ερντογάν και της παραχώρησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα στους Τούρκους στρατιωτικούς φυγάδες που το ζητούν.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% Η έρευνα διεξήχθη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου