Μια πτωχευμένη επιχείρηση με πλούσιο ιδιοκτήτη
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Eνα πρόσωπο δείχνουν όλες οι πλευρές ως τον κύριο υπεύθυνο για το ναυάγιο του ΔΟΛ: τον Σταύρο Ψυχάρη.
Ακόμα και την ύστατη στιγμή που υπήρξε κάποιος επενδυτής (Ιβάν Σαββίδης) να συζητήσει λίγο για την κατάσταση μήπως και βρεθεί μία άκρη, η συμφωνία χάλασε εν τη γενέσει της λόγω του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, ο οποίος ζητούσε, εκτός των άλλων, άρση των εγγυήσεων των δανείων της συζύγου του.
Από την πλευρά Σαββίδη δεν τέθηκαν ζητήματα διαγραφής χρεών κατά 80% ή άλλων που γράφτηκαν στον Τύπο, μόνο να φύγει ο Σταύρος Ψυχάρης από τη μέση.
Βασίλης Μουλόπουλος. Η επιχείρηση σωτηρία απέτυχε
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο Βασίλης Μουλόπουλος, ως ένα είδος διαμεσολαβητή, αποσύρθηκε όμως και αυτός από τη στιγμή που οι όποιες προσπάθειες για τη διάσωση του οργανισμού έπεσαν στο κενό.
Σήμερα εκτός απροόπτου κατατίθεται από τις τράπεζες η αίτηση για να μπει ο ΔΟΛ σε «καθεστώς ειδικής διαχείρισης», με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν πλήρως τα ηνία του - υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Εθνικής Τράπεζας που ανέμενε μία έκθεση στοιχείων πρώτα.
Οπότε δεν έχει καμία δουλειά πλέον εκεί όχι μόνο ο Βασίλης Μουλόπουλος αλλά, ουσιαστικά, και ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης.
Το γαλάζιο «όχι»
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως έδειξαν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν, αρκεί να υπήρχε η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και, ιδίως, της Νέας Δημοκρατίας.
Ηταν πρόθυμοι να φέρουν στη Βουλή τροπολογία για ενδιάμεση χρηματοδότηση του ΔΟΛ ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι να προχωρήσει η εκκαθάριση, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα ήταν, δε, μία τροπολογία για όλο τον έντυπο Τύπο και θα βασιζόταν στα στοιχεία που μετέφερε η εργασιακή επιτροπή του Συγκροτήματος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Η Νέα Δημοκρατία τούς διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δεχτεί την εργασιακή επιτροπή για μία κουβέντα μαζί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που η Ν.Δ. νόμιζε πως θα έχανε την υποστήριξη του Συγκροτήματος, έπαψε να ενδιαφέρεται και για τη διάσωσή του.
Δέχτηκε, λέγεται, και πιέσεις από άλλα εκδοτικά και οικονομικά κέντρα ώστε να απέχει από τη διαδικασία.
Η προειδοποίηση
Σταύρος Ψυχάρης. Το ναυάγιο φέρει την υπογραφή του
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Κατά την εκτίμηση τραπεζικών κύκλων, για να μπορέσει να κρατηθεί ο ΔΟΛ «ζωντανός» απαιτείται αμέσως ένα ποσό που να ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και από εκεί και στο εξής μία πρόνοια κατ’ έτος ώστε να μην είναι ελλειμματικό το μαγαζί.
Κάτι που μεταφράζεται σε απολύσεις, μείωση του κόστους κ.ο.κ.
Φως πάντως στο τούνελ δεν φαίνεται, με τους εργαζόμενους να είναι από τους χαμένους της υπόθεσης.
«Πρέπει να αποκαλύψω πως στις συζητήσεις που είχα με τραπεζίτες από πρόπερσι, μου είπαν πως είχαν προειδοποιήσει τον ΔΟΛ πως η βιωσιμότητά της έπασχε και έπρεπε από τότε να είχαν παρθεί μέτρα», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Cretalive.
Χθες το «Βήμα» κυκλοφόρησε με κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο προαναγγέλλοντας το τέλος του ΔΟΛ.
«“Το Βήμα” και “Τα Νέα” αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους» έγραφαν στην πρώτη-πρώτη πρόταση, ασχέτως αν στη συνέχεια αναζητούσαν αλλού υπευθύνους.
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για ψυχάρειο «κανιβαλισμό» προσθέτοντας πως αναφερόμαστε σε ακόμα μία πτωχευμένη επιχείρηση με πλούσιο ιδιοκτήτη.
Το «Βήμα» εξηγούσε στο άρθρο του πως ο ΔΟΛ αναστέλλει τη λειτουργία του «γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν -και δέσμευσαν- προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων. Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει».
Η εφημερίδα κατηγορεί επίσης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πως «υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα».
Επισημαίνουν, τέλος, για τις τράπεζες: «Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού».
Η δημοσιογράφος του «Βήματος» Λώρη Κέζα με ανάρτησή της στο facebook κατέκρινε τη στάση που κρατούσαν τα έντυπα του ομίλου απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα:
«Το Βήμα είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το “Βήμα” έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης».
Και καταλήγει: «Ο δημοσιογράφος δεν είναι φιλαράκι κανενός, δεν παίρνει το μέρος κανενός, δεν διαφημίζει, δεν συγκαλύπτει. Το “Βήμα” έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα».
Η ΕΣΗΕΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΕΣΗΕΑ. «Οι δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα που συντηρείται στο τηλεοπτικό τοπίο και την υπόθεση του MEGA ανοιχτή, προκαλούν έντονες αναταράξεις με εμφανή την απειλή για την πολυφωνία και την ενημέρωση των πολιτών» αναφέρει, υπενθυμίζοντας όσα υποστηρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:
«Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν το κλείσιμο των εφημερίδων “Το Βήμα” και “Τα Νέα”». Σήμερα τα «Νέα» θα βρίσκονται στα περίπτερα και μένει να δούμε για πόσες μέρες ακόμα θα κυκλοφορούν κανονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου