Επιθετική και προκλητική η στάση του ΔΝΤ, «αφωνία» από την Κομισιόν, αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία
Γενικό μπλακ άουτ στις διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις. Η άτεγκτη στάση, όμως των εκπροσώπων του Ταμείου, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά τους έφερε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν με την αποχώρηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν παράμειναν θεατές για όση ώρα οι εκπρόσωποι του Ταμείου παρουσίαζαν τις σκληρές τους θέσεις.
Στο κομμάτι των εργασιακών, όπως έγινε γνωστό το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια αναφορικά με συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν αποδέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Το συμβούλιο δεν έχει θέμα την διαπραγμάτευση, αλλά πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα και το συνολικό αδιέξοδο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις συζητήσεις ολόκληρης της εβδομάδας φάνηκε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Καμία πρόοδος και στο δημοσιονομικό
Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση τέθηκαν χθες στο τραπέζι της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ενώ για το ίδιο ζήτημα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα ζητήματα αυτά αφορούν στα εξής:
- Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).
- Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.
Τα παραπάνω ζητήματα τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος , όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.
Στο μεταξύ την απάντηση του Ταμείου για το αν θα ενσωματώσει στην έκθεσή του για το δημοσιονομικό κενό για το 2018-2019 τα στοιχεία μετά τον Νοέμβριο όταν και καταγράφηκε υπεραπόδοση εσόδων, αναμένουν, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι Ευρωπαίοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου