Φόρμουλα απεμπλοκής σε δύο στάδια αναζητούν κυβέρνηση - θεσμοί
Απεμπλοκή σε δύο στάδια με διαχωρισμό «μνημονιακής» αξιολόγησης και «μεταμνημονιακών» μέτρων, μίνι τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου και παραπομπή του δύσκολου πακέτου φορολογικού, συντάξεων και πλεονασμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο, διαφαίνεται στο πόκερ Αθήνας - δανειστών μετά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις του τελευταίου διημέρου.
Το σχέδιο διεξόδου άρχισε να σχηματοποιείται στη μαραθώνια -και μεταμεσονύκτια- χθεσινή διαπραγμάτευση στο Hilton και πλην θεαματικής ανατροπής αναμένεται να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.
«Το SLA θα έχει κλείσει στις 20 Μαρτίου»
Το μήνυμα που εξέπεμψε αργά χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ότι το staff level agreement «θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» δίνει και το στίγμα της επικείμενης συμφωνίας -μιας συμφωνίας, όμως, που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις θα διαχωριστεί σε ένα «μνημονιακό» κι ένα «μεταμνημονιακό» πακέτο.
Το πρώτο, το «μνημονιακό» πακέτο έχει ουσιαστικά ήδη κλείσει μετά την αποδοχή από το ΔΝΤ της ελληνικής και ευρωπαϊκής θέσης ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για τον επόμενο χρόνο. Η αποδοχή αυτή αποτελεί και το «κλειδί» της συμφωνίας - στην πράξη, δε, σημαίνει ότι Ταμείο αποδέχεται οριστικά τα στοιχεία που δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποδέχεται ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι 3% με 3,2% έναντι στόχου για 0,5%) άρα, αίρει και κάθε απαίτηση για νέα μέτρα το 2018.
Η υπαναχώρηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κλείσει το staff level agreement μόνον όμως με τα θέματα και τα μέτρα εκείνα που αφορούν το διάστημα έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος - δηλαδή, έως τον Αύγουστο του 2018.
Το «μεταμνημονιακό» πακέτο
Το έτερο, μεγάλο και δύσκολο, πακέτο που αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα για το μεταμνημονιακό διάστημα 2019-2020 θα παραπεμφθούν, μαζί με το κομβικό θέμα των στόχων για τα πλεονάσματα, σε περαιτέρω διαπραγμάτευση, όπως επιβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς χθες το βράδυ τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές.
Για την ελληνική πλευρά το ιδανικό σενάριο είναι να κλείσει το πακέτο μέτρων-αντίμετρων (που περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις) το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου, κοινοτικές πηγές ωστόσο εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και σημειώνουν ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει «βήμα-βήμα».
Τα τηλεφωνήματα του Αλέξη Τσίπρα
Προκειμένου πάντως να διαμορφωθεί το εν λόγω σχέδιο απεμπλοκής χρειάστηκαν θερμές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον άξονα Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, όπως και κάποια έντονα τηλεφωνήματα του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαίους αξιωματούχους -τηλεφωνήματα τα οποία, κατά τις πληροφορίες, έγιναν προχθές και είχαν ως βασικό αντικείμενο την αρχική αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του Hilton.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πιθανώς τις επόμενες ώρες τηλεφωνική επικοινωνία και με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησής του με την γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που ξεκινά αύριο.
Τα μηνύματα Σόιμπλε
Σε ό,τι αφορά τη θέση του Βερολίνου, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφονται και τα χθεσινά μηνύματα που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -μηνύματα, τα οποία ανοίγουν παράθυρο υπαναχώρησης της γερμανικής πλευράς στο θέμα των πλεονασμάτων.
Για πρώτη φορά ο Σόιμπλε μίλησε για πλεονάσματα τα οποία μπορεί να είναι χαμηλότερα του 3,5%, δίνοντας ,μάλιστα ως ενδεικτικό επίπεδο και το 2,7%. Στον αντίποδα, επέμεινε και πάλι στην παραπομπή κάθε συζήτησης για το χρέος μετά το 2018 -κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το πραγματικό παιχνίδι μόλις τώρα ανοίγει. Και ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα είναι εν τέλει αμιγώς πολιτικές και θα ληφθούν σε επίπεδο υψηλότερο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου