«Για πρώτη φορά η διαπλοκή χάνει μάχες»
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Απάντηση στις αιχμές κατά της κυβέρνησης από τις Δικαστικές Ενώσεις δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι αν και αποτελούν κατ’ εξοχήν επιστημονικά σωματεία, από τη στιγμή που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει «έστω και μία ανακοίνωση δικαστικής ένωσης που να μην αντιπολιτεύεται άμεσα ή έμμεσα τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος εκτιμά τέλος ότι «για πρώτη φορά η διαπλοκή χάνει μάχες, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν τόλμησαν καν να της αντιπαρατεθούν είτε αναγκάζονταν να συνθηκολογήσουν μαζί της».
• «Η Ενωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης», αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία αφήνει σαφείς αιχμές προς το πρόσωπό σας και προς τον Παύλο Πολάκη. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ΜΜΕ κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου». Πώς απαντάτε;
Εχω πει δημόσια ήδη ότι οι Δικαστικές Ενώσεις είναι κατ’ εξοχήν επιστημονικά σωματεία.
Από τη στιγμή όμως που ο ελληνικός λαός ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας στη σημερινή κυβέρνηση δεν θυμάμαι να υπήρξε έστω και μία ανακοίνωση Δικαστικής Ενωσης που να μην αντιπολιτεύεται άμεσα ή έμμεσα τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση και το περιεχόμενο της να μην έχει έντονα συνδικαλιστικό ή, ακόμη χειρότερα, συντεχνιακό χαρακτήρα.
Θα θέτω δε συνεχώς το ερώτημα μέχρι να δοθεί ικανοποιητική απάντηση: γιατί άραγε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής τα τελευταία 15 χρόνια;
Γιατί η Δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά του ελληνικού λαού που την εμπιστεύονται;
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά πρέπει να τις δώσουν όσοι από τις δικαστικές ενώσεις υπογράφουν τις ανακοινώσεις τους, κυρίως στον εαυτό τους αλλά και στον ελληνικό λαό που είναι ο τελικός και αδέκαστος κριτής όλων μας.
Ως προς την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ΜΜΕ που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως θεσμικό εμπόδιο, η ερμηνεία μου είναι ότι αυτό οφείλεται στη φεουδαρχική αντίληψη κάποιων, ότι η εξουσία είναι αποκλειστικό προνόμιό τους και ότι η Δικαιοσύνη τούς ανήκει και πρέπει να την ελέγχουν.
Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένα μικρό κόμμα πριν από λίγα χρόνια, όχι μόνο επιβραβεύτηκε από τον ελληνικό λαό αλλά παραμένει στην εξουσία τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τα όνειρα θερινής νυκτός για «αριστερή παρένθεση» και ότι η Δικαιοσύνη για πρώτη φορά δεν ελέγχεται απόλυτα απ’ αυτούς.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η αντιπολίτευση και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για άλλη μια φορά τη Δικαιοσύνη στην προσπάθειά τους να πλήξουν την κυβέρνηση, ολισθαίνοντας αυτοί σε θεσμική εκτροπή.
• Ο υπουργός Αμυνας καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκαν στο στόχαστρο δημοσιευμάτων, αλλά και της αντιπολίτευσης, σχετικά με την υπόθεση του «Noor One». Πώς σχολιάζετε την κίνηση του υπουργού Αμυνας να συνομιλήσει με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη;
Ως πρώην εισαγγελέας και νυν υπουργός αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ σε υπόθεση που η δικαστική της διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.
Είμαι βέβαιος όμως ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τελικά το καθήκον της.
• Σύμφωνα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη». Ομως το τελευταίο διάστημα μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, με αποκορύφωμα την απόφαση του Αρείου Πάγου (η συστηματική καθυστέρηση στις πληρωμές εργαζομένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης...) έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι περισσότεροι πολίτες νιώθουν εξοργισμένοι ακούγοντας τέτοιες αποφάσεις. Με ποιο θεσμικό τρόπο μπορείτε να αλλάξετε την υφιστάμενη κατάσταση και πώς σχολιάζετε τα παραπάνω;
Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι πλήρως εξασφαλισμένη θεσμικά. Είναι αποκλειστικά θέμα των λειτουργών της να ανταποκριθούν στη δύσκολη και υψηλή αποστολή τους.
Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές οφείλουν, δεδομένου ότι δικάζουν κατά συνείδηση, να μην αγνοούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να αφουγκράζονται λίγο και την αγωνία του λαού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Δικαιοσύνη εμφανίζεται συμβολικά μόνο ως τυφλή. Επίσης οφείλουν να είναι επιεικείς (η επιείκεια είναι για μένα δίδυμη αδελφή της Δικαιοσύνης) και να μη διστάζουν να δίνουν σε όλους και μια δεύτερη ευκαιρία.
• Ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ίδια η δικαστική εξουσία προς τη δική της αυτοκάθαρση (πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δικαστών κατά την τέλεση των καθηκόντων τους) ύστερα από τις αποκαλύψεις πολλών παραδικαστικών υποθέσεων;
Αυτή την ερώτηση θα πρέπει ίσως να την υποβάλετε στις Δικαστικές Ενώσεις, με την ελπίδα ότι θα απαντήσουν ως επιστημονικά σωματεία και όχι ως συνδικαλιστές με καθαρά συντεχνιακή νοοτροπία.
• Στην τελευταία σας συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» (31.1.2017) προαναγγείλατε «δυσάρεστες εκπλήξεις στους φοροφυγάδες και στους εκπροσώπους της διαπλοκής στο άμεσο μέλλον». Εξι μήνες μετά, η διαπλοκή, παλιά και νέα, απ’ ό,τι φαίνεται παραμένει πολύ ισχυρή, ενώ και οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και πολλές από τις λίστες φοροδιαφυγής παραγράφονται.
Οι εκπλήξεις δεν είναι σαν τις εκπτώσεις, δηλαδή θέλω να πω ότι δεν υπάρχει για τις εκπλήξεις καθορισμένη σύντομη περίοδος. Αλλωστε οι εκπλήξεις ξαφνιάζουν γιατί δεν τις περιμένεις.
Συμφωνώ μαζί σας ότι η διαπλοκή παραμένει ισχυρή. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό, δεδομένου ότι διαθέτει πάρα πολλά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό που έχουν δημιουργηθεί και δρουν επί δεκαετίες.
Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση είναι στην εξουσία περίπου μόνο δυόμισι χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασε να αναμετρηθεί με τη διαπλοκή, τους εκπροσώπους της και τους επίορκους κρατικούς λειτουργούς που έχουν συστρατευθεί εναντίον της κυβέρνησης.
Για πρώτη φορά η διαπλοκή χάνει μάχες, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν τόλμησαν καν να της αντιπαρατεθούν, είτε αναγκάζονταν να συνθηκολογήσουν μαζί της.
Αντιλαμβάνονται δε οι εκπρόσωποι της διαπλοκής και οι υποστηρικτές τους, εκούσιοι ή ακούσιοι, ότι κινδυνεύουν να ηττηθούν ολοκληρωτικά, να χάσουν όχι μόνο μάχες αλλά και τον πόλεμο.
Αυτό τους εξαγριώνει, εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και γίνονται επικίνδυνοι για τους θεσμούς και δημιουργούν πρόβλημα στη δημοκρατία.
Τα άγρια θηρία όταν πληγωθούν και είναι στριμωγμένα είναι πολύ επικίνδυνα. Ο λαός όμως καταλαβαίνει και θα τους απομονώσει.
• Την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών εις βάρος των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία κατηγορούνταν για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ζήτησε ο Αρειος Πάγος. Λίγες ώρες νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε εκφράσει την... ελπίδα ότι «το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως». Πόσο ανεξάρτητη θεωρείτε ότι είναι η Δικαιοσύνη από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός συνόρων;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν όχι μόνο σήμερα αλλά προσπάθησαν και στο παρελθόν και θα προσπαθήσουν και στο μέλλον να επηρεάσουν, ακόμα και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη προς ίδιον όφελος.
Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και δικαστών να το αποτρέψουν.
• Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας το επόμενο διάστημα;
Οσο παραμένω υπουργός, να κάνω όσο μπορώ περισσότερο το καθήκον μου, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελέων και δικαστών δικαιούνται και αξίζουν κάθε βοήθεια στην υψηλή και γεμάτη αντιξοότητες αποστολή τους.
Δηλώνω για άλλη μια φορά ότι δεν ξεχνώ πως τα πιο ωραία χρόνια της ζωής μου τα έζησα ως εισαγγελέας και εξακολουθώ να αγαπώ τους παλιούς συναδέλφους μου το ίδιο όπως και τότε.
Ακόμα και αυτούς που αδικαιολόγητα, για λόγους προφανείς όμως, μου επιτίθενται και με αδικούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου