Στις πόσες φορές, αλήθεια;
Γιώργος Χριστοφορίδης*
Σύσσωμη η Ν.Δ., τα δύο προηγούμενα χρόνια, φώναζε ότι η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση θα καταστρέψει τον τουρισμό μας.
Τελικά, όμως, κάθε χρόνο κάνουμε και νέο ρεκόρ. Ρεκόρ το 2015, ρεκόρ το 2016, ρεκόρ αναμένεται και για το 2017, με 5 εκατομμύρια τουρίστες περισσότερους από πέρυσι. Αρα, προφανώς, η καταστροφολογία διαψεύστηκε, σωστά;
Σε αγαστή συνεργασία, Ν.Δ. και κανάλια μάς έλεγαν όλο το 2016 ότι η κυβέρνηση θα χάσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι αυτό θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή.
Τελικά, όμως, όχι μόνο πιάσαμε τον στόχο, αλλά τον υπερβήκαμε κατά 8 φορές! Επρεπε να πιάσουμε 0,5% και πιάσαμε 4,2%. Ως προς αυτό, καλύτερα να μη σχολιάσουμε τι έπαθε η καταστροφολογία…
Το πρώτο και κυρίαρχο επιχείρημα της Ν.Δ., από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν η αύξηση της ανεργίας, στην οποία δήθεν θα μας οδηγούσαν οι πολιτικές της νυν κυβέρνησης.
Τελικά, όμως, όλο το 2016 η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ρεκόρ 16ετίας (από το 2001 και μετά) αναφορικά με την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Και φέτος, το 2017, τρέχοντας με τους ίδιους ρυθμούς, καταγράφει ρεκόρ 17ετίας όλο το πρώτο εξάμηνο. Εδώ τι έπαθε η καταστροφολογία; Ας μη το σχολιάσουμε ούτε αυτό.
Και τώρα, πάμε στα σκληρά.
Πέρυσι, το 2016, με την πρώτη –δύσκολη– αξιολόγηση στον αέρα, η Ν.Δ. επένδυσε όλα της τα λεφτά επικοινωνιακά στη σιγουριά της ότι αυτή δεν θα κλείσει.
Τελικά, όμως, έκλεισε. Και, μάλιστα, μπήκαν επιπλέον οι βάσεις για την οριστική ρύθμιση του χρέους. Αρα, διαψεύστηκε για πολλοστή φορά η καταστροφολογία.
Φέτος, όλο το επικοινωνιακό πολιτικό παιχνίδι έγινε με τη δεύτερη αξιολόγηση. Και πάλι, η Ν.Δ. έκανε το ίδιο λάθος.
Επένδυσε και πάλι στην καταστροφή, θεωρώντας ως απολύτως βέβαιη την προοπτική να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και, έτσι, η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Τελικά, όμως, έκλεισε και η δεύτερη αξιολόγηση. Και μάλιστα με τη ρήτρα εξόδου της χώρας στις αγορές. (Δηλαδή, τελικά, με τρόπο που οι καταστροφολόγοι δεν περίμεναν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους). Αρα, η καταστροφολογία διαψεύστηκε και πάλι, ηχηρά.
Αμέσως μετά το Eurogroup, η Ν.Δ. κατέθεσε αίτημα για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την απόφαση και την πορεία της οικονομίας.
Το συγκεκριμένο αίτημα κατατέθηκε την επομένη του Eurogroup, όταν τα spreads είχαν μειωθεί μόνο κατά 4% και, άρα, η αντιπολίτευση θεώρησε ότι αυτό μπορεί να το βαφτίσει «αποτυχία».
Ωστόσο, από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι και τη διεξαγωγή της συζήτησης, τα spreads έκαναν ένα κανονικό ράλι αποκλιμάκωσης, στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμά τους, ότι οι επενδυτές καλοείδαν την απόφαση και ετοιμάζονται να καλοδεχθούν την Ελλάδα και πάλι, ως κανονική χώρα.
Και, τότε, τι έκανε η Ν.Δ.; Ξέχασε την απόφαση του Eurogroup και θυμήθηκε το «Noor 1» και τον Βαρουφάκη. Στη συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup. Οτιδήποτε άλλο εκτός από το επίμαχο.
Ολα αυτά, γιατί; Επειδή η Ν.Δ. επιμένει πως δεν πρέπει να γίνουμε κανονική χώρα!
Γιατί, προφανώς, οι άνθρωποι έχουν πωρωθεί τόσο πολύ με το σχέδιό τους (να πέσει ο Τσίπρας και να κυβερνήσουν εκείνοι γρήγορα και πάλι) που, πλέον, δεν μπορούν να δουν καθαρά ούτε τα προφανή.
Επιμένουν στην καταστροφολογία τους, όταν…
● Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται 8 συνεχόμενους μήνες.
● Το χρηματιστήριο ανεβαίνει σταθερά.
● Τα spreads αποκλιμακώνονται σταθερά.
● Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξάνεται.
● Η οικονομία τρέχει με ανάπτυξη.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Μα, τι δεν καταλαβαίνουν; Και, εν πάση περιπτώσει, έχουν διαψευστεί –με τρόπο απόλυτο– καμιά 80αριά φορές…
Στις πόσες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι κάνουν λάθος; Ας ορίσουν από μόνοι τους έναν πήχη.
Στις πόσες διαψεύσεις θα παραδεχθούν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου;
*Ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου